Zamówiony w marcu, w końcu otrzymałem samochód w zeszły piątek. Ponad 1100 mil na nim i licząc, wszystko bez żalu!
Pomyślałem, że podzielę się kilkoma zdjęciami i pierwszymi wrażeniami, teraz, gdy awansowałem z Klubu Kelnerów do obiecanej krainy Valinoru, składającej się jak dotąd z własności, pretensjonalnych akcesoriów, którym w jakiś sposób nie można się oprzeć, i nieoczekiwanych wzrostów mojego zainteresowania „odmiennymi” opcjami, jakie mają inne Porsche.
To, co dobre
Jeśli wahasz się, czy kupić jeden z tych samochodów, po prostu przestań o tym myśleć i zrób to. Porsche z silnikiem typu flat 6 i 6MT to coś wyjątkowego i rzadkiego (oczywiście głoszę tu do chóru). Wszyscy musimy dołożyć wszelkich starań, aby te niesamowite samochody pozostały przy życiu i były kochane na zawsze.
Pomyślałem, że podzielę się kilkoma zdjęciami i pierwszymi wrażeniami, teraz, gdy awansowałem z Klubu Kelnerów do obiecanej krainy Valinoru, składającej się jak dotąd z własności, pretensjonalnych akcesoriów, którym w jakiś sposób nie można się oprzeć, i nieoczekiwanych wzrostów mojego zainteresowania „odmiennymi” opcjami, jakie mają inne Porsche.
To, co dobre
- 100% warte czekania. To fantastyczny samochód pod wieloma względami. Czuję się niezwykle szczęśliwy, że mam możliwość posiadania i doświadczania tego samochodu.
- Nigdy nie czułem samochodu tak zbalansowanego. Prowadzenie jest jak gokart - silnik umieszczony centralnie to nie żart! Ciągle czujesz różnicę, jaką to robi.
- BARDZO się cieszę, że wziąłem kubełkowe fotele z włókna węglowego. Uważam je za niezwykle wygodne nawet podczas długich jazd i uwielbiam to, jak bardzo zmieniają ogólne wrażenia.
- Jazda (również) powoli jest bardziej wciągająca i przyjemna, niż się spodziewałem... co jest wspaniałe. Miałem nadzieję, że nie będę musiał jeździć nim na granicy, żeby czerpać radość z tego samochodu.
- Jest niezwykle żywotny. To nie jest mój jedyny samochód (i pracuję z domu), więc szczerze mówiąc „tak naprawdę nie ma to dla mnie znaczenia”, czy jest agresywny, czy niewygodny, o ile jazda nim jest satysfakcjonująca i wciągająca. Ale ku mojemu zaskoczeniu mogę spędzać w samochodzie kilka godzin dziennie i nie chcieć z niego wysiadać. Jest wygodny, znośny, wystarczająco cichy, kiedy chcę, żeby był taki, itp.
- Wymień cokolwiek w samochodzie, a ja powiem ci o tym coś dobrego. Porsche wie, co robi. Zawsze to wiedziałem, ale teraz naprawdę to rozumiem.
- Apple Carplay, fizyczne przyciski/elementy sterujące wszystkim i właściwe wskaźniki. Niektórzy nazywają to przestarzałym, ale myślę, że to idealna równowaga między nowoczesną technologią a odpowiednim samochodem. Mogę wpatrywać się w ten piękny zestaw wskaźników przez cały dzień.
- Mógłbym tak w nieskończoność. Ten samochód to poważny kawałek zestawu. To takie przygnębiające, że odchodzą.
- Dźwignia zmiany biegów. Wytrzymała około 3 dni roboczych od momentu, gdy odebrałem samochód, potem „nie!” - musiała zostać zmieniona.
- Jest ZBYT wysoka (klimat kierowcy ciężarówki) i za lekka przy włączaniu i wyłączaniu biegów.
- W standardzie jest niezwykle precyzyjna, niezwykle „dobrze się czuje”, itp... to bardzo dobra standardowa dźwignia zmiany biegów... ale nie. Nie pasowała do tego samochodu.
- Każdy inny element sterowania w tym samochodzie jest tak specyficznie obciążony, ale nawet kierunkowskazy są cięższe niż standardowa dźwignia zmiany biegów.
- Krótko mówiąc, skończyłem z Numeric krótką dźwignią zmiany biegów wraz z opcjonalnymi sztywniejszymi sprężynami i o... mój... Boże. Poczułem teraz najlepszą dźwignię zmiany biegów, jaką kiedykolwiek znałem. Nawet w porównaniu do GT3 i wszelkiego rodzaju innych samochodów z „najlepszym wyczuciem zmiany biegów”, jest tak dużo lepsza, że to nie jest śmieszne. Teraz samochód wydaje się właściwy.
- Opony są do bani. Te Pirelli P-Zero to kompletne śmieci. Możesz poczuć, jak bardzo samochód jest natychmiast ograniczony przez opony i to nie jest dobre uczucie.
- EDYCJA:
- Nie zmienię poniższych punktów, ale chciałem to tutaj zaktualizować, aby wspomnieć, że teraz bawię się niższym ciśnieniem
- Opony miały ciśnienie 42-44psi (gorące) od dnia dostawy!! W połączeniu z temperaturą otoczenia 100F+ ostatnio... oof!
- Konsensus jest taki, że moje ciśnienia były ustawione o 8-10psi za wysoko 🥴
- Czują się jak jazda po smarze, w dziwny sposób tracą przyczepność, w dziwny sposób odzyskują przyczepność itp. Uwierzyłbym ci, gdybyś powiedział mi, że ściany boczne są zrobione z galaretki.
- Czytałem historie wielu osób i rozmawiałem z ludźmi, którzy przeszli z tych opon na Cup 2 i inne tego typu opony i wszyscy się zgadzają.
- Daję im jeszcze kilka tysięcy mil, a potem na samochód trafią Cup 2. Nie mogę się doczekać, aż zerwę te rzeczy.
- Dobrą rzeczą w okropnych oponach jest to, że możesz poczuć równowagę samochodu jeszcze wcześniej, więc mogę im za to podziękować!
- EDYCJA:
- Zawór wydechowy jest wręcz irytujący.
- Nawet przy fałszywym ustawieniu „otwarte”, ciągłe słyszenie, jak zamyka się między 1500 obr./min - 3800 obr./min (lub cokolwiek to jest), po prostu brzmi... źle.
- Zwłaszcza przy otwartych oknach brzmi po prostu okropnie. W jednej chwili brzmi dobrze, w następnej jest metaliczny dźwięk, potem cisza, w następnej jest znów metaliczny dźwięk, potem znów ok. Wiem, że jest tam z jakichś powodów, ale musiał zniknąć.
- Samochód ma teraz tymczasowe rozwiązanie. Przewody podciśnienia zostały wyciągnięte i zaślepione jako tymczasowa taktyka wymuszania otwierania zaworów „do odwołania”. Natychmiastowa poprawa, o wiele lepiej jeździć przy niższych obrotach, koniec z irytującym, flippy floppy gównem przy niskich prędkościach itp. Spójny dźwięk. Dużo lepiej.
- To utrzyma mnie przez kolejne 2-4 tygodnie, potem wrócą przewody podciśnienia, wejdzie mój kontroler zaworów i wejdzie mój wydech JCR. Brzmi lepiej, niż myślałem, że będzie w standardowej formie, ale widać, że naprawdę potrzebuje wydechu. Robię tylko kontroler zaworów, ponieważ chcę mieć możliwość zmuszania ich do zamykania się, czasami, w przeciwnym razie byłbym całkowicie zadowolony bez zaworów w samochodzie.
- Strojenie jest słabe.
- Jest oczywiste, że dane, które wszyscy tunerzy udostępnili, nie są zmyślone. Samochód absolutnie ciągnie za przepustnicę im wyżej jedziesz, nawet do około 60-70% wejścia przepustnicy.
- Jest to zauważalne, irytujące i absolutna drażniąca, żeby wiedzieć, ile więcej w nim jest, jeśli tylko dostawałeś 100% przepustnicy, kiedy dałeś mu 100% przepustnicy.
- To problem, który można naprawić. Na tym poprzestanę.
Jeśli wahasz się, czy kupić jeden z tych samochodów, po prostu przestań o tym myśleć i zrób to. Porsche z silnikiem typu flat 6 i 6MT to coś wyjątkowego i rzadkiego (oczywiście głoszę tu do chóru). Wszyscy musimy dołożyć wszelkich starań, aby te niesamowite samochody pozostały przy życiu i były kochane na zawsze.