Porsche 718 Forum banner

Kilka dni z Miata ND2

9.6K views 62 replies 26 participants last post by  Draxxas  
#1 ·
Miata ND3 (2024+) była na mojej krótkiej liście samochodów, które brałem pod uwagę przed zakupem CGTS. Pierwotnie myślałem o kupnie Miata, aby używać go tego lata, czekając na budowę CGTS. Ale specyfikacja podobna do CGTS, której chciałem, pojawiła się w pobliżu mnie w wyniku wycofania się kogoś z budowy i skończyłem z CGTS znacznie wcześniej niż oczekiwano. Zrobiłem jazdę próbną Miata w salonie Mazdy w pobliżu, ale nie zdecydowałem się na zakup, ponieważ nie przeszedł testu kija golfowego. Jako samochód do zabawy w weekendy poza zimą musiał również pełnić podwójną funkcję podczas wycieczek na pole golfowe, a przestrzeń bagażowa w Miata jest dość żałosna. Chociaż bardzo mi się podobała krótka jazda próbna, nie sądziłem, że jest wystarczająco praktyczny, aby często używać go w miesiącach poza zimowych. Krótka jazda próbna nie dała również wystarczająco wyraźnego obrazu możliwości Miata.

Podczas niedawnej podróży na Maui miałem okazję ponownie ocenić Miata. Będąc w mojej pierwszej podróży na wyspy hawajskie, nie zdawałem sobie sprawy, że Maui jest pełne pięknych, bardzo krętych dróg i popełniłem błąd, wynajmując sedana Kia na lotnisku. Kiedy zacząłem jeździć, zdałem sobie sprawę z błędu i znalazłem lokalny sklep, który miał Miata do wynajęcia. Wynająłem ND2 RF Miata na 3 dni, aby pojeździć po autostradach Maui. Co za absolutna uczta! Na początku byłem nieco rozczarowany wnętrzem, ponieważ było ono plastikowe i niezbyt dobrze złożone. Nawet sposób, w jaki niektóre panele nadwozia były połączone, pozostawiał wiele do życzenia. Ale nie można oczekiwać takiej samej jakości wykonania, jaką widzimy w CGTS, w samochodzie, który jest 2,5 razy tańszy. Jazda samochodem to zupełnie inna sprawa. W ciągu pół godziny od odebrania samochodu poczułem, że jest on przedłużeniem moich rąk i stóp. Dosłownie nosisz ten samochód, jak niektórzy mówili wcześniej. Nawet półtora miesiąca po posiadaniu CGTS nie osiągnąłem takiego poziomu komfortu w moim własnym P-car. Manualna skrzynia biegów i kombinacja silnika bardzo dobrze ze sobą współgrają w Miata jako spójny pakiet i było to absolutną frajdą, aby pojeździć po niektórych drogach Maui. Wrażenie prędkości jest dość wysokie nawet przy normalnych prędkościach. Nie wiem, jaką magię Mazda wlała w ten samochód, ale samochód często wydawał się znacznie szybszy niż w rzeczywistości (może waga, pozycja siedząca, silnik o niskiej mocy, który można wkręcać na normalnych obrotach). Jest to zupełne przeciwieństwo mojego CGTS, gdzie często myślę, że jadę znacznie wolniej, niż w rzeczywistości jadę. Skrzynia biegów i dźwignia zmiany biegów są wspaniałe, a możliwość korzystania z większości biegów w normalnym codziennym użytkowaniu była ucztą. Byłem bardzo pod wrażeniem tego, co Miata osiągnęła w tej cenie. Nie dorównuje możliwościom CGTS, ale sama radość z jazdy tym małym samochodem jest niezaprzeczalna ...

Image

#4 ·
Kusiło mnie, żeby spróbować kilka razy. Podoba mi się pomysł używania biegów trochę bardziej i posiadania czegoś, co będzie się ślizgać, gdy zostanie popchnięte z rozsądną prędkością.
Zdecydowanie warto spróbować na weekend. Zobacz, czy możesz znaleźć jeden na Turo. Absolutna radość przy legalnych prędkościach. To zupełnie inne doświadczenie niż jazda samochodem na platformie 718.

#6 ·
Wygląda na to, że jedynym negatywem jest piętno, które za nimi podąża. Są jak motorowery... wszyscy chcemy nimi jeździć/prowadzić, ale nie chcemy, żeby nasi znajomi nas w tym widzieli.

Założę się, że to mnóstwo zabawy i słyszałem/czytałem (w tym od instruktora Porsche PCA), że to wspaniałe samochody torowe i mnóstwo zabawy... więc jest na krótkiej liście dedykowanego samochodu torowego, który pewnego dnia będę posiadał, kiedy będę miał czas na dni na torze!

Rajah, jestem ciekaw, gdzie jeden wynająłeś? Będę na Oahu przez kilka tygodni w październiku. Jestem sam, więc byłaby to miła odmiana w porównaniu do minivana, który zwykle wynajmuję dla rodziny.
W 100% na piętnie. Nie widzę zbyt wielu w Toronto, gdzie mieszkam. Najpopularniejszym tańszym zabawnym samochodem, jaki widzę, jest Toyota/Subaru BRZ/GR86, a następnie Civic Type R.

Wynająłem swój z Turo. Znalazłem firmę w pobliżu lotniska Kuhului, która je wynajmowała. Widzę podobny model do wynajęcia w pobliżu lotniska HNL. Niestety, większość większych firm (Avis, Hertz, Budget, ...) tak naprawdę nie ma takich samochodów na parkingu. Zazwyczaj znajdziesz Mustangi lub Jeepy Wranglery jako "zabawną" opcję, jeśli nie chcesz minivana lub sedana.

#7 ·
Zanim kupiłem mojego Caymana, przyglądałem się Miacie. Właściwie go nie testowałem. Moje serce zawsze było nastawione na zdobycie 718, a Miata byłaby w dużej mierze kompromisem cenowym i tak dalej, i wiedząc, że nie byłaby tak dobrze złożona jak 718, trzymałem się mojego pierwotnego planu.

Jednak zdecydowanie nie miałbym nic przeciwko wypożyczeniu tego samochodu gdzieś. Kolejny powód, by odwiedzić Hawaje. 😃

#9 ·
Miata ND3 (2024+) był na mojej krótkiej liście samochodów, które brałem pod uwagę przed zakupem CGTS. Pierwotnie myślałem o kupnie Miata na lato, czekając na budowę CGTS. Ale specyfikacja podobna do CGTS, którą chciałem, pojawiła się w pobliżu mnie w wyniku wycofania się kogoś z budowy i skończyłem z CGTS znacznie wcześniej niż oczekiwano. Przejechałem się testowo Miata w salonie Mazdy w pobliżu mnie, ale nie zdecydowałem się na zakup, ponieważ nie przeszedł testu z kijami golfowymi. Jako samochód do zabawy w weekendy poza zimą musiał również pełnić podwójną funkcję podczas wycieczek na pole golfowe, a przestrzeń bagażowa w Miata jest dość żałosna. Chociaż bardzo mi się podobało podczas krótkiej jazdy próbnej, nie sądziłem, że jest wystarczająco praktyczny, aby często używać go w miesiącach poza zimą. Krótka jazda próbna nie dała również wystarczająco jasnego obrazu możliwości Miata.

W czasie niedawnej podróży na Maui miałem okazję ponownie ocenić Miata. Ponieważ była to moja pierwsza podróż na Hawaje, nie zdawałem sobie sprawy, że Maui jest pełne pięknych, krętych dróg i popełniłem błąd, wynajmując sedana Kia na lotnisku. Kiedy zacząłem jeździć, zdałem sobie sprawę z błędu mojego postępowania i znalazłem lokalny sklep, który miał Miata do wynajęcia. Wynająłem ND2 RF Miata na 3 dni, aby pojeździć po autostradach Maui. Co za absolutna uczta! Na początku byłem nieco rozczarowany wnętrzem, ponieważ było ono plastikowe i niezbyt dobrze złożone. Nawet sposób, w jaki niektóre panele nadwozia były połączone, pozostawiał wiele do życzenia. Ale nie można oczekiwać takiej samej jakości wykonania, jaką widzimy w CGTS, w samochodzie, który jest 2,5 razy tańszy. Jazda samochodem to zupełnie inna sprawa. W ciągu pół godziny od odebrania samochodu poczułem, że jest on przedłużeniem moich rąk i stóp. Dosłownie nosisz ten samochód, jak niektórzy mówili wcześniej. Nawet półtora miesiąca po posiadaniu CGTS, nie osiągnąłem tego poziomu komfortu w moim własnym P-car. Manualna skrzynia biegów i kombinacja silnika bardzo dobrze ze sobą współgrają w Miata jako spójny pakiet i jazda po drogach Maui była absolutną frajdą. Wrażenie prędkości jest dość wysokie nawet przy normalnych prędkościach. Nie wiem, jaką magię Mazda włożyła w ten samochód, ale samochód często wydawał się znacznie szybszy niż w rzeczywistości (może waga, pozycja siedząca, silnik o niskiej mocy, który można wkręcać na normalnych obrotach). Jest to zupełne przeciwieństwo mojego CGTS, gdzie często myślę, że jadę znacznie wolniej, niż w rzeczywistości jadę. Skrzynia biegów i dźwignia zmiany biegów są wspaniałe, a możliwość korzystania z większości biegów w codziennej jeździe była ucztą. Byłem pod wrażeniem tego, co Miata osiągnęła w tej cenie. Nie dorównuje to możliwościom CGTS, ale sama radość z jazdy tym małym samochodem jest niezaprzeczalna...

View attachment 75398
Świetny wpis i ja również często myślałem o kupnie jednego jako zabawnego weekendowego samochodu. SWMBO nie byłaby pod wrażeniem, ponieważ dawno nie mamy miejsca w garażu/na podjeździe!

Jedno pytanie: czy 718 przeszedł test z kijami golfowymi i jeśli tak, to jak je włożyć!? Pytam w imieniu kolegi .... :)

#19 ·
Świetny wpis, i ja też często myślałem o kupnie takiego jako zabawnego weekendowego samochodu. SWMBO nie byłaby pod wrażeniem, ponieważ dawno nie mamy miejsca w garażu/na podjeździe!

Jedno pytanie: czy 718 przeszedł test kija golfowego, a jeśli tak, to jak się je tam dostaje!? Pytam w imieniu przyjaciela .... :)
718 może pomieścić dwa zestawy kijów golfowych. Mogę włożyć swoje i żony lub kogoś znajomego. Układam je pionowo nad silnikiem, z końcem kija w samochodzie, a podstawą w wnęce bagażnika. O ile torby golfowe nie są jednymi z tych masywnych toreb na wózek, powinny zmieścić się dwa bez problemu. W niektórych przypadkach może być konieczne zdjęcie materiałowego ekranu prywatności na szybie bagażnika. Moje torby są dość kompaktowe, więc nawet nie muszę ich zdejmować.

#10 ·
Rozważałem Miata RF, zanim zdecydowałem się na 718 Caymana. Moim zdaniem RF to jeden z najładniejszych samochodów na drogach dzisiaj. Przejechałem się jednym i chociaż uwielbiałem delikatne odczucia tego samochodu, mam 1,90 m wzrostu i było za ciasno, żeby w nim siedzieć. Mój '78 Triumph Spitfire był bardziej przestronny (chociaż brakowało mu jakichkolwiek elementów bezpieczeństwa, takich jak strefy zgniotu).

#13 ·
Rozważałem Miata RF, zanim zdecydowałem się na 718 Caymana. Moim zdaniem, ten RF jest jednym z najlepiej wyglądających samochodów na drogach dzisiaj. Jeździłem testowo jednym i chociaż uwielbiałem delikatne odczucia tego samochodu, mam 1,90 m wzrostu i było za ciasno, żeby w nim siedzieć.
Mój '78 Triumph Spitfire był bardziej przestronny (chociaż brakowało mu jakichkolwiek elementów bezpieczeństwa, takich jak strefy zgniotu)
Mam teraz w garażu Spitfire 1500 z 79 roku. Próbuję znaleźć mu nowy dom. Świetny samochód, świetny wygląd, zabawa i łatwość obsługi. Boxster po prostu zastąpił go za każdym razem, gdy miałbym go uruchomić na przejażdżkę.

#12 ·
Byłem blisko pociągnięcia za spust w ND2 RF Miata, zanim zdecydowałem się na mojego 24 Boxstera. Mam 1,70 m wzrostu, więc pasuję do fotela kierowcy w obu samochodach, ale muszę przyznać, że kilka razy, kiedy wynajmowałem RF, moi pasażerowie byli mniej zachwyceni. Moja żona ostatecznie namówiła mnie, żebym wydał więcej, aby dostać coś bardziej "praktycznego". Fantastyczne samochody, a RF wygląda niesamowicie z opuszczonym i podniesionym dachem. Nigdy tak naprawdę nie podobał mi się wygląd Miata z miękkim dachem.

#21 ·
Byłem blisko podjęcia decyzji o zakupie ND2 RF Miata, zanim zdecydowałem się na mojego Boxstera 24. Mam 1,73 m wzrostu, więc pasuję do fotela kierowcy w obu samochodach, ale powiem, że kilka razy, kiedy wynajmowałem RF, moi pasażerowie byli mniej niż zachwyceni. Moja żona ostatecznie namówiła mnie, żebym wydał więcej, aby dostać coś bardziej "praktycznego". Fantastyczne samochody, a RF wygląda niesamowicie z opuszczonym i podniesionym dachem. Nigdy tak naprawdę nie podobał mi się wygląd Miata z miękkim dachem.
Pasuję idealnie do Miata i mam 1,80 m wzrostu, ale każdy powyżej 1,83 m może mieć z tym trochę trudności. Zgadzam się z tobą. Myślę, że RF, zwłaszcza profil boczny, wygląda ładniej niż miękki dach. Profil boczny RF ma pewne wibracje Ferrari :love:.

#22 ·
Miłośnik Miata i były właściciel w jednym. Miałem '06 NC, którym jeździłem po torze i brałem udział w autocrossie przez 10 lat - a nawet nauczyłem w nim jeździć obie moje córki (spełniając swój obowiązek ojca z obsesją na punkcie samochodów). Wszystkie Miaty to frajda z jazdy po ulicy - głównie dlatego, że można nimi bezpiecznie jeździć z prędkością 9/10 bez wpadania w szalone prędkości. Z pewnością są one bardziej zabawkowate i tanie niż nasze ukochane P-cars, ale to nie umniejsza ich urokowi. Są okropne na długich przejazdach autostradą - zawsze nosiłem słuchawki z redukcją szumów podczas moich przejazdów na tor (od 1,5 do 4,5 godziny od domu). Ale w przeliczeniu na dolary naprawdę nie można ich przebić pod względem radości, jaką dają. Mój sąsiad przyłapał mnie, jak wślizgiwałem się bokiem do naszego osiedla z szerokim uśmiechem na twarzy, kiedy byłem właścicielem NC. Ten sam trik byłby o wiele szybszy i bardziej ryzykowny w Caymanie, imho... to się nie wydarzy.

Biorąc pod uwagę mój obecny przypadek użycia samochodu do zabawy (trochę toru, trochę autoX, dużo przejażdżek po bocznych drogach z moimi przyjaciółmi z P-car), prawdopodobnie potrzebna byłaby wersja Mazdaspeed obecnej Miata, aby mnie zwabić z powrotem. Jak dla mnie/moich zastosowań, nigdy więcej nie mógłbym jeździć seryjną Miatą. Mam dość robienia własnych wymian zawieszenia, ale nie ufam żadnym lokalnym warsztatom ani dealerom na tyle, by im to zlecić. Więc czekam na uboczu, aż Mazda ponownie wprowadzi kolejną wersję Mazdaspeed swojego ukochanego roadstera. Wtedy może bym to rozważył - ale naprawdę trudno byłoby zrezygnować z tej 4-litrowej piosenki i prestiżu marki Porsche.

#23 ·
Miłośnik Miata i były właściciel tutaj. Miałem '06 NC, którym jeździłem po torze i brałem udział w autocrossie przez 10 lat - a nawet nauczyłem w nim jeździć obie moje córki (spełniając swój obowiązek ojca z obsesją na punkcie samochodów). Wszystkie Miaty są świetne w prowadzeniu na ulicy - głównie dlatego, że można nimi bezpiecznie jeździć na 9/10 bez wpadania w szalone prędkości. Z pewnością są bardziej zabawkowate i tanie niż nasze ukochane P-cars, ale to nie umniejsza ich urokowi. Są okropne na długich trasach autostradowych - zawsze nosiłem słuchawki z redukcją szumów podczas jazd na tor (od 1,5 do 4,5 godziny od domu). Ale w przeliczeniu na dolary naprawdę nie można ich przebić pod względem uśmiechów, które zapewniają. Mój sąsiad przyłapał mnie, jak wślizgiwałem się bokiem do naszego osiedla z szerokim uśmiechem na twarzy, kiedy miałem NC. Ten sam trik byłby o wiele szybszy i bardziej ryzykowny w Caymanie, imho... to się nie wydarzy.

Biorąc pod uwagę mój obecny przypadek użycia samochodu do zabawy (trochę toru, trochę autoX, dużo jazd po drogach z moimi przyjaciółmi z P-car), prawdopodobnie potrzebna byłaby wersja Mazdaspeed obecnej Miaty, aby mnie zwabić z powrotem. Jak dla mnie/moich zastosowań, nigdy więcej nie mógłbym jeździć seryjną Miatą. Mam dość robienia własnych wymian zawieszenia, ale nie ufam żadnym lokalnym warsztatom ani dealerom na tyle, by im to zlecić. Więc czekam na uboczu, aż Mazda ponownie wprowadzi kolejną wersję Mazdaspeed swojego ukochanego roadstera. Wtedy może bym to rozważył - ale naprawdę trudno byłoby zrezygnować z tej 4-litrowej piosenki i prestiżu marki Porsche.
Zgadzam się w 100%. Mój pierwszy samochód to '79 RX7 z manualną skrzynią biegów. Można było nim też rzucać i jeździć prawie do granic możliwości, nie trafiając do więzienia ani kostnicy.

Zdecydowanie nie można jeździć 718 do granic możliwości na ulicy, ale wolę, żeby to ja wyznaczał granice, a nie mój samochód.

#24 ·
W przeliczeniu na funt masy, Miata jest jednym z najlepszych samochodów sportowych dostępnych w ciągu ostatnich 20 lat. Sprawia mnóstwo frajdy nawet przy niższych prędkościach, co jest prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem dla samochodu sportowego do jazdy po drogach. Uwielbiam mojego Boxstera i jest na innym poziomie, ale nie ma powodu, żeby nie kochać również Miata.

#27 · (Edited)
Image
Około 2000 roku moja żona i ja rozważaliśmy zakup używanej Miaty i bardzo podobało nam się jeżdżenie nią po wzgórzach Malibu, trochę ślizgania się po zakrętach, wolność jazdy w 360-stopniowej panoramie wzgórz i oceanu, ale.... planowaliśmy rodzinę i zdecydowaliśmy, że potrzebujemy bardziej praktycznego samochodu i skończyło się na Acura Integra GSR (a następnie RSX Type S, a potem TL Type S), która towarzyszyła nam w początkowych etapach naszej rodziny.

Po niezliczonych SUV-ach, w środku Covid 2020, wynajęliśmy ND1 i świetnie się bawiliśmy jeżdżąc w górę i w dół wybrzeża Ventura County. Nic nie przebije uczucia wolności bez dachu i bez słupków za tobą, tylko góry i ocean. Ponieważ nasze dzieci poszły na studia, w końcu zdecydowaliśmy się na zakup Miaty i kupiliśmy ND2 w lutym 2021 roku. Myśleliśmy o różnych generacjach Miaty, ale ostatecznie bezpieczeństwo, niezawodność, moc i wysokie obroty ND2 były przekonujące.

Co za niesamowity samochód do jazdy po wzgórzach Palos Verdes! Nie ma nic lepszego niż szybkie opuszczenie dachu, poczucie widoków i dźwięków wokół ciebie. Miata jest idealna do jazdy po ulicach i ciasnych drogach na półwyspie, a najlepszym sposobem, aby to opisać, jest to, że jest to najbezpieczniejszy gokart z jego lekką, poręczną wagą.

Zawsze jeździmy ND2 z opuszczonym dachem i włączoną muzyką, na autostradzie lub gdziekolwiek indziej, na gorąco lub na zimno. Pewnego razu w Ojai było ponad 100 stopni i musieliśmy podnieść dach, ponieważ klimatyzacja nie nadążała. Jedną z wspaniałych rzeczy w Miacie jest to, że w LA nigdy nie jest za zimno, aby opuścić dach. W środku nie ma przeciągów, wiatr nie uderza poniżej ramion, a podgrzewane fotele mogą przechodzić od ciepłych do dość gorących i przytulnych. Dzięki małemu wnętrzu i podgrzewanym fotelom możesz mieć opuszczony dach w dowolnej temperaturze, jaką znajdziesz w LA... 40 stopni to żaden problem. To duża zaleta dla Miaty, aby czuć się komfortowo z opuszczonym dachem przy dowolnej prędkości i temperaturze.

Moje jedyne dwie skargi to to, że układ kierowniczy był bardzo lekki w porównaniu do moich preferencji, a tył był trochę nerwowy i nie tak progresywny, jak bym chciał. Ale to drobiazg, jazda samochodem po wzgórzach, zakrętach, słyszenie obrotów silnika i przebywanie w kabriolecie jest najlepsze. Dodałem wydech Goodwin SSST, który był niesamowity w sprawianiu, że samochód ryczał w ładnej tonacji i był łatwy do założenia. Tak łatwa i opłacalna modyfikacja dla odrobiny dodatkowej mocy, ale przede wszystkim dźwięk jest niesamowity. Elastyczny też.... kiedy odbywamy bardzo długie podróże (6 godzin do Yosemite, 14 godzin do Arches), wspaniale jest widzieć naturę z Miaty, czuć zapach lasu, jeździć przez krajobraz Utah. Byliśmy zaskakująco wystarczająco wygodni i jest wystarczająco dużo miejsca w bagażniku, aby te podróże się udały.

Zmodyfikowałem stereo i ostatecznie nowy układ od Briana Goodwina i lepsze opony (Continental ECS II), aby poprawić stabilność. Układ kierowniczy ND stracił swoją nerwowość z większą przyczepnością i bardziej budzącą zaufanie stabilnością.

Kochamy ND tak bardzo, że sprzedaliśmy nawet naszego Civica Type R z 2019 roku, aby zdobyć nasz następny samochód. Type R jest szybki, ma świetne hamulce, dość dobrą jazdę jak na samochód zorientowany na tor, świetną użyteczność jako hatchback, ale.... po prostu nie jest tak zabawny jak samochód uliczny i nie ma konkurencji dla uczucia kabrioletu, zwłaszcza takiego, który jest tak szybki i łatwy do podnoszenia i opuszczania i zabawny z pewnym celowym ślizganiem się ND…. radość z napędu na tylne koła. Nigdy bym nie zgadł, że sprzedamy Type R, ponieważ był to mój wymarzony samochód i wybrałem go zamiast kupna używanego NSX pierwszej generacji (po prostu nie chcę zajmować się konserwacją starszego samochodu, gdy ciężko pracuję).

Mówiąc o NSX, zawsze uwielbiałem uczucie i równowagę silnika umieszczonego centralnie, z obrotami silnika. W zeszłym roku odbyliśmy dwie podróże w Boxsterach, jedną w 2015 roku do Morro Bay/Hearst Castle i drugą podróż do Monterrey i w górę i w dół Pacific Coast Highway. Boxster ma podobne poczucie równowagi do starego NSX. W rzeczywistości ma taką samą szerokość, taką samą długość, podobną wagę i oczywiście takie samo umieszczenie silnika centralnie. Uwielbialiśmy Boxstera z lepszą równowagą w kanionach, fajną mocą i stabilnością na dłuższych drogach, chociaż zarządzanie wiatrem nie jest tak dobre. Zdecydowaliśmy się kupić nowszego 718 Boxstera i poszliśmy do salonu, aby po prostu wypróbować 4,0-litrowy silnik 6-cylindrowy. Właśnie wychodzimy z salonu na jazdę próbną i na światłach facet krzyczy: „Musisz kupić ten samochód... to niesamowite i mój wymarzony samochód”. Rozgrzaliśmy samochód i wow, dźwięk silnika był po prostu niesamowity! Dźwięk przestrzenny dźwięku indukcji silnika był odurzający, ponieważ osiągał prawie 8000 obrotów. Więc, pomimo tego, że nie ma sensu kupować nowego 4.0 w porównaniu do używanego 2,5-litrowego turbo, zamówiłem mojego nowego GTS.

Dotarł do mnie po 4 miesiącach i jest niesamowity. Gdzie naprawdę jest niesamowity, to w długich, zakręconych zakrętach kanionu Angeles Forest. Zobaczysz tam każdy samochód sportowy i motocykl. Możesz tam wykorzystać dużą część mocy i prowadzenia i to jest niesamowite. Wybrałem Boxstera zamiast kupna 911... za duży jak na moje preferencje jazdy, a Boxster wygląda dla mnie lepiej niż kabriolet 911. Skórzane wnętrze jest super ładne i uwielbiam stereo Burmester. To wyjątkowy samochód i nawet jadąc z prędkością 6/10, możesz poczuć wyjątkowość konstrukcji z silnikiem umieszczonym centralnie. Dach podnosi się i opuszcza w 9 sekund do 30 mil na godzinę.... super wygodne. Uwielbiam design Spydera, ale dach kabrioletu jest dla mnie nie do przyjęcia i częściej podnoszę dach w Boxsterze, ponieważ zarządzanie wiatrem nie jest tak dobre jak w Miacie…. robi się znacznie zimniej niż w kabinie 718 z powodu wiatru.

Przejechałem już GTS pięć tysięcy mil i zawsze jest to wyjątkowa jazda o niesamowitej jakości. Jazda jest wyjątkowa, o wiele lepsza niż Type R, który czasami mógł być wyboisty/sztywny. Połączenie niewielkiej wagi, specjalnego silnika, prowadzenia z silnikiem umieszczonym centralnie, świetnego zawieszenia i świetnej jakości zawsze sprawia, że ​​cieszę się z jazdy Boxsterem (ale nadal lubię od czasu do czasu wybrać Miatę do jazdy).
Image
Image

#36 ·
...Moje jedyne dwie skargi to to, że układ kierowniczy był bardzo lekki w porównaniu do moich preferencji, a tył był trochę nerwowy i nie tak progresywny, jak bym chciał. Ale to drobiazg, jazda samochodem po wzgórzach, zakrętach, słyszenie ryku silnika i przebywanie w kabriolecie jest najlepsze. Dodałem wydech Goodwin SSST, który był niesamowity w wydawaniu pięknego dźwięku przez samochód i był łatwy do zamontowania. Tak łatwa i opłacalna modyfikacja dla odrobiny dodatkowej mocy, ale przede wszystkim dźwięk jest niesamowity. Elastyczny też....kiedy wybieramy się w bardzo długie podróże (6 godzin do Yosemite, 14 godzin do Arches), wspaniale jest widzieć naturę z Miata, czuć zapach lasu, jechać przez krajobraz Utah. Byliśmy zaskakująco wystarczająco wygodni i jest wystarczająco dużo miejsca w bagażniku, aby te podróże się udały.
Dzięki za podzielenie się swoją opowieścią! Szacunek za zabieranie Miata na długie wycieczki z żoną! Jeszcze jedna skarga, o której zapomniałem wspomnieć - ponieważ nigdy nie siedziałem na siedzeniu pasażera w moim - to jak mało miejsca na nogi ma pasażer w Miata. Dla kierowcy miejsca na nogi jest całkowicie w porządku. Mazda umieszcza trochę dodatkowego, pochłaniającego uderzenia plastiku dokładnie tam, gdzie powinny być stopy pasażera. W NC (prawdopodobnie również w innych generacjach) można było usunąć ten plastikowy podnóżek - ale wtedy dywanik w przestrzeni na nogi pasażera nie pasował do końca dobrze - więc skończyłem zostawiając go na miejscu, ponieważ rzadko miałem pasażera.

#38 ·
Zgadzam się, że Miata wydaje się szybsza przy tej samej prędkości i pozwala na więcej emocji przy niższej prędkości, co jest zabawne w mieście. Moja żona jest święta, ponieważ ma 1,73 m wzrostu i nigdy nie narzeka na ograniczoną przestrzeń na nogi po stronie pasażera. Myślałem o usunięciu subwoofera po stronie pasażera, ale... nie sądzę, żeby było łatwo zastąpić ten dół w innym miejscu w Miacie (chociaż mam 10-calowy subwoofer Kicker za siedzeniem kierowcy, to wciąż dla mnie za mało).

#40 ·
Kiedy byłem na Oahu, wynająłem motocykl Harley Fat Boy na naszą wycieczkę po wyspie. Dość tanio. Około 165 dolarów za 8 godzin. Kiedy byliśmy na Maui, wynajęliśmy Mustanga z otwieranym dachem na drogę do Hany i objechaliśmy całą wyspę. Odwiedziliśmy grób Lindbergha, więc postanowiliśmy po prostu jechać dalej, zamiast zawracać. Cieszę się, że to zrobiliśmy. To była najbardziej malownicza część podróży. Obie wycieczki były niesamowite.

#44 ·
Soul Red Crystal Mazdy to najlepsza czerwień w historii.
Muszę uważać, gdy jadę w pobliżu samochodu mojego przyjaciela (jak na zdjęciu), ponieważ ten czerwony jest TAK wspaniały, że wpatruję się w niego zamiast skupiać się na drodze :ROFLMAO:

To tak głęboka, złożona czerwień. Mazda naprawdę to osiągnęła. Oto kilka kolejnych zdjęć jego samochodu. Jazda nim jest jeszcze lepsza niż patrzenie na niego!

Image
Image
Image

Image

#48 ·
Nie mogłem się doczekać, żeby pozbyć się mojego RF z 2023 roku. Ścigałem się wcześniej w spec miata i zawsze chciałem mieć taki samochód, ale ilość inżynierii z piątkowego popołudnia, jaką posiadał ten samochód, była przerażająca. Dodaj do tego jedno z najgorszych ustawień zawieszenia, jakie widziałem w nowoczesnym pojeździe, a zrozumiesz, dlaczego tak wielu właścicieli wymienia sprężyny i amortyzatory zaraz po powrocie z salonu. Było tylko kilka jasnych punktów w moich 18 miesiącach posiadania: 1) reflektory. Nie wiem dlaczego, ale mazda zrobiła tu kilka szalenie dobrych. 2) stereo. Bose było lepsze niż się spodziewałem. 3) dźwignia zmiany biegów. Była dokładnie taka, jak pamiętam z moich dni w spec miata. Ciemne punkty: 1) kiepska pozycja za kierownicą. Za wysoko i brak miejsca na nogi. 2) dziwność braku przyczepności z przodu przy niskich prędkościach, a następnie myślenie, że ma się przyczepność przy wyższych prędkościach, tylko po to, by stwierdzić, że samochód jest neutralny, ponieważ tył nie ma przyczepności przy wysokich prędkościach. To znak firmowy z lat 70. Myślę, że ich celem była chevy nova z 72 roku. 3) cała elektronika w kabinie, od wiecznie zawieszającej się informacji, przez miękkie przyciski na kierownicy, po lusterko wsteczne, które wzięli z minivana MPV z 1996 roku. 4) brak schowków w samochodzie. Powiedzieli, że usunęli wszystkie schowki, aby zaoszczędzić na wadze... tak, jasne. Zaoszczędzili pieniądze... 5) całkowicie zapomniany silnik. Dorastałem na VTEC z 1990 roku. To nie jest jeden z nich. Na tym skończę, ale prawda jest taka, że Mazda musi zacząć od zera z tymi samochodami.

#49 ·
Nie mogłem się doczekać, aż pozbędę się mojego RF z 2023 roku. Wcześniej ścigałem się w spec miata i zawsze chciałem mieć taki samochód, ale ilość inżynierii z piątkowego popołudnia, jaką posiadał ten samochód, była przerażająca. Dodaj do tego jedno z najgorszych ustawień zawieszenia, jakie widziałem w nowoczesnym pojeździe, a zrozumiesz, dlaczego tak wielu właścicieli wymienia sprężyny i amortyzatory zaraz po powrocie z salonu. Było tylko kilka jasnych punktów w ciągu 18 miesięcy posiadania: 1) reflektory. Nie wiem dlaczego, ale Mazda zrobiła tu kilka szalenie dobrych 2) stereo. Bose było lepsze niż się spodziewałem 3) dźwignia zmiany biegów. Była dokładnie taka, jak pamiętam z moich dni spec miata. Ciemne punkty: 1) kiepska pozycja za kierownicą. Za wysoko i brak miejsca na nogi. 2) dziwność braku przyczepności z przodu przy niskich prędkościach, a następnie myślenie, że masz przyczepność przy wyższych prędkościach, tylko po to, by stwierdzić, że twój samochód jest neutralny, ponieważ tył nie ma przyczepności przy wysokich prędkościach. To znak rozpoznawczy lat 70. Myślę, że ich celem była chevy nova z 72 roku. 3) cała elektronika w kabinie, od wiecznie zawieszającej się informacji rozrywkowej, po miękkie przyciski na kierownicy, po lusterko wsteczne, które wzięli z minivana MPV z 1996 roku. 4) brak schowków w samochodzie. Powiedzieli, że usunęli wszystkie schowki, aby zaoszczędzić na wadze... tak, jasne. Zaoszczędzili pieniądze... 5) całkowicie zapomniany silnik. Dorastałem na VTEC z 1990 roku. To nie jest jeden z nich. Na tym skończę, ale prawda jest taka, że Mazda musi zacząć od zera z tymi samochodami.
Wydajesz się mieć bardzo wyjątkowe doświadczenie i perspektywę. Po prostu brzmi to tak, jakby to nie było dla ciebie dobre dopasowanie, podczas gdy wszyscy inni uwielbiają je za to, czym są.

#52 ·
Dziwne, a nawet ironiczne, że wszystkie "oszczędności wagi" okazały się również "oszczędnościami kosztów". Pewnie tylko przypadek.

I jeszcze dziwniejsze jest to, że dodanie z powrotem normalnych schowków i tym podobnych, dodałoby co? 6 uncji? Myślisz, że można to w ogóle zmierzyć w jakimkolwiek sensie?

Miaty, które zaśmiecają miata-entuzjastów-królestwo, które mają gwintowane zawieszenia, wydechy, regulowane fotele, klatki bezpieczeństwa, uchwyty do telefonów z rynku wtórnego, dodatkowe wyściółki na powierzchniach wewnętrznych i inne 100 modyfikacji potrzebnych do pokrycia wad... czy ważą "200 funtów" więcej, jak twierdzisz? Znamy odpowiedź na to pytanie.

Do pewnego stopnia zgadzam się z częścią tego, co Mark powiedział w tej recenzji. Powiedział, że prowadzenie rozpada się na torze. To prawda. Ale błędem, który prawdopodobnie popełnisz, jest to, że wierzysz, że maniery drogowe i torowe nie mogą współistnieć. Miałem przez jakiś czas BRZ, który jakoś świetnie sprawdzał się zarówno na torze, jak i na drodze. Mazda wydaje się tu nie zgadzać. Mój GT3 dobrze sprawdza się na obu, podobnie jak mój 718, podobnie jak wiele innych moich samochodów. Prawda jest taka, że wychwalamy miatę, ponieważ jest teraz w klasie sama dla siebie. Nie ma konkurencji. Zapominamy, że była przeciętna nawet wtedy, gdy była porównywana z pojazdami z końca lat 90.

Fakt jest taki: wymagane jest 100% przeprojektowania.

#53 ·
Dziwne lub ironiczne, że wszystkie "oszczędności wagi" okazały się również "oszczędnościami kosztów". Prawdopodobnie tylko zbieg okoliczności.

I jeszcze dziwniejsze jest to, że dodanie z powrotem normalnych kieszeni do przechowywania i tym podobnych, dodałoby co? 6 uncji? Myślisz, że możesz to zmierzyć w jakimkolwiek definiowalnym sensie?

Miaty, które zaśmiecają miata-entuzjastów-królestwo, które mają gwintowane zawieszenie, wydechy, regulowane fotele, klatki bezpieczeństwa, uchwyty do telefonów na rynku wtórnym, dodatkowe wypełnienie na powierzchniach wewnętrznych i inne 100 modyfikacji potrzebnych do pokrycia wad... czy ważą "200 funtów" więcej, jak twierdzisz? Znamy odpowiedź.

Do pewnego stopnia zgadzam się z częścią tego, co Mark powiedział w tej recenzji. Powiedział, że prowadzenie rozpada się na torze. To prawda. Ale błędem, który prawdopodobnie popełnisz, jest to, że wierzysz, że maniery drogowe i maniery torowe nie mogą współistnieć. Przez jakiś czas miałem BRZ, który jakoś świetnie sprawdzał się zarówno na torze, jak i na drodze. Mazda wydaje się tu nie zgadzać. Mój GT3 dobrze radzi sobie na obu, podobnie jak mój 718, podobnie jak wiele moich innych samochodów. Prawda jest taka, że wychwalamy miatę, ponieważ jest teraz w klasie sama. Nie ma konkurencji. Zapominamy, że była przeciętna nawet wtedy, gdy była porównywana do pojazdów z końca lat 90.

Fakt jest taki: wymagane jest 100% przeprojektowania.
Czy więc odchudzanie komponentów to obniżka kosztów? I znowu, nie ma być samochodem torowym do ustawiania czasów okrążeń, ma być zabawnym samochodem, dlatego ma takie ruchy nadwozia. Prawdziwy kierowca wyścigowy uważa, że zmodyfikowany MX5 i tak jest dobry na torze. Ale znowu, jeśli tak myślisz, jasne...

#54 ·
Miaty są takie dobre. Z pewnością nie są 718, ale 718, zwłaszcza GTS 4.0, to poważny kawałek sprzętu. Chce być na drodze, ale mogę być trochę ostrożny w stosunku do niego i bardzo łatwo jest łamać prawo (jeśli nie przekraczać limitów samochodu).

Miłą rzeczą w Miacie jest to, że możesz wykonać wiele tych samych ruchów, co w Caymanie, poczuć się prawie tak samo dobrze, ale nie łamiąc prawa i ograniczeń prędkości. Wkręcam mojego Caymana do 7 tys. obr./min na 2. biegu i mam już 70 mil na godzinę. Zapomnij o wkręcaniu na 3. bieg... Ale w Miacie? Zmiana biegu, obroty, zmiana biegu, obroty, w kółko. Poza tym bardzo podoba mi się mały rozmiar samochodu i solarny czerwony kryształowy kolor! Być może będę musiał kupić jeden tylko dla zabawy, pomimo stygmatu!

#55 ·
Nie mogłem przejść przez tandetę materiałów, wewnątrz i na zewnątrz. Miałem wersję RF, czyli kabriolet z twardym dachem. Zaciemnione sekcje dachu były z błyszczącego czarnego plastiku i były całe w rysach po jednym myciu. Materiały we wnętrzu są okropne, a układ przycisków i elementów sterujących nie jest intuicyjny ani wygodny w użyciu. Na przykład, aby wyregulować głośność radia, można albo nacisnąć przyciski głośności na kierownicy około 30 razy, aby uzyskać jakąkolwiek znaczącą zmianę głośności, albo unieść łokieć i przesunąć dłoń do tyłu konsoli środkowej do fizycznego pokrętła głośności. ND1 wyłączał ekran dotykowy systemu informacyjno-rozrywkowego, jeśli pojazd poruszał się z jakąkolwiek prędkością, zmuszając do używania pokręteł i przycisków do manipulowania ekranem jak laptopem. Dachu nie można podnieść ani opuścić przy prędkości powyżej 7 mil na godzinę. Na desce rozdzielczej znajduje się cyfrowy odczyt biegu, na którym się znajdujesz, ale nie prędkości. Możesz wyłączyć pół tuzina asystentów bezpieczeństwa, niektóre na stałe, ale wtedy za każdym razem, gdy prowadzisz, jesteś traktowany choinką świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej.

Tak, Porsche jest droższe i można oczekiwać lepszych materiałów, ale różnice nie są proporcjonalne do różnicy w cenie. Miata jest znacznie tańsza niż jej cena. Jazda nimi sprawia przyjemność, ale możesz poczuć dokładnie takie samo podekscytowanie w parku gokartowym i nie musisz zabierać go do domu. Albo do pracy. Albo publicznie.

#56 ·
Nie mogłem przejść obok tandety materiałów, wewnątrz i na zewnątrz. Miałem wersję RF, czyli kabriolet z twardym dachem. Czarne sekcje dachu były błyszczącym czarnym plastikiem i po jednym myciu były pajęczyną zadrapań. Materiały we wnętrzu są okropne, a układ przycisków i elementów sterujących nie jest intuicyjny ani wygodny w użyciu. Na przykład, aby wyregulować głośność radia, można albo naciskać przyciski głośności na kierownicy około 30 razy, aby uzyskać jakąkolwiek znaczącą zmianę głośności, albo unieść łokieć i przesunąć dłoń do tyłu konsoli środkowej do fizycznego pokrętła głośności. ND1 wyłączał ekran dotykowy systemu informacyjno-rozrywkowego, jeśli pojazd poruszał się z jakąkolwiek prędkością, zmuszając do używania pokręteł i przycisków do manipulowania ekranem jak laptopem. Dachu nie można podnieść ani opuścić przy prędkości powyżej 7 mil na godzinę. Na desce rozdzielczej jest cyfrowy odczyt biegu, na którym się znajdujesz, ale nie prędkości. Możesz wyłączyć pół tuzina asystentów bezpieczeństwa, niektóre na stałe, ale wtedy za każdym razem, gdy jedziesz, jesteś traktowany choinką lampek ostrzegawczych na desce rozdzielczej.

Tak, Porsche jest droższe i można oczekiwać lepszych materiałów, ale różnice nie są proporcjonalne do różnicy w cenie. Miata jest znacznie tańsza niż jej cena. Jeździ się nimi przyjemnie, ale możesz poczuć dokładnie taką samą radość w parku gokartowym i nie musisz jechać nią do domu. Albo do pracy. Albo publicznie.
Materiały we wnętrzu nie są klasy Porsche, ale nie sądzę, żeby wnętrze Miata, zwłaszcza w najnowszej iteracji, było aż tak złe. Jest kilka ładnych, wysokiej jakości detali, takich jak przenikanie lakieru zewnętrznego do wewnętrznych paneli drzwi. A dopasowanie i wykończenie (przynajmniej w modelach 2023, które testowałem) nie są gorsze niż to, co widzę w Acura lub Toyocie ze średniej półki.

I szczerze mówiąc, nie byłem nawet tak bardzo pod wrażeniem wnętrza podstawowego Caymana, nawet w GTS. Wydałem sporo pieniędzy na opcje, aby podnieść jakość z królestwa plastik-fantastyczny. Niektóre rzeczy, które są standardem w Caymanie, takie jak straszne plastikowo-srebrne wykończenia, te okropne oparcia siedzeń z tworzywa sztucznego o wyglądzie metalu i ta paskudna plastikowa kolumna kierownicy, po prostu proszą się o pokrycie skórą. I z doświadczenia wiem, że to kosztuje dużo. Nie żałuję ani trochę, ponieważ uwielbiam wygląd i wysokiej jakości wrażenie wnętrza mojego Caymana, ale kiedy skończyłem, kosztowało to 3 razy więcej niż Miata.