Menu WLAN - służy do uzyskiwania dostępu do hotspotu samochodu i jest wymagane do korzystania z aplikacji czasu okrążenia w Porsche.
Nav - włącza różne opcje nawigacji
Sprawdź antenę GPS
Menu WLAN - służy do uzyskiwania dostępu do hotspotu samochodu i jest wymagane do korzystania z aplikacji czasu okrążenia w Porsche.Włączanie funkcji
@gts4niac, To jest podtrzymywacz akumulatora, a nie ładowarka. FWIW miernik prądu mojej ładowarki pokazuje pobór prądu 10-12 amperów po włączeniu zapłonu. Wydaje się, że niektórym udało się pomyślnie wgrać oprogramowanie, używając tylko podtrzymywacza, ale przypuszczam, że dobry podtrzymywacz wykryłby pobór prądu 10 amperów przez samochód i wyłączyłby się w celu samoobrony.Dziękuję wam obu, bardzo pomocne. Wydaje się, że jest to bardziej kopia zapasowa na wypadek, gdyby flash trwał 20-30 minut lub dłużej. Biorąc pod uwagę, że muszę to włożyć do torby w samolocie do Niemiec i przeszukując forum, adapter CTEK MXS 5.0 + zapalniczka powinien załatwić sprawę.
![]()
Amazon.com: CTEK - 40-206 MXS 5.0 Fully Automatic 4.3 amp Battery Charger and Maintainer 12V : Automotive
Buy CTEK - 40-206 MXS 5.0 Fully Automatic 4.3 amp Battery Charger and Maintainer 12V: Battery Chargers - Amazon.com ✓ FREE DELIVERY possible on eligible purchaseswww.amazon.com
Mam dokładnie ten sam problem, nawet po dwukrotnym uruchomieniu „Fix SVM Error”. Mam ten sam pasywny błąd w PCM podczas skanowania za pomocą Launch X431.Czy ktoś sprawdził, czy Fix SVM Error rzeczywiście usuwa błąd?
Backup Log mówi:
RCC-svm---->
Fix SVM Error (Uwaga: Proces może zająć kilka minut...)
extract build version...
SvmInfo - Compressing... /net/rcc/mnt/efs-persist/SWDL/Log/SvmInfo.bin CfgAckRand - Uncompressing...
/net/rcc/mnt/efs-persist/SWDL/Log/CfgAckRand.z do /net/rcc/mnt/efs-persist/SWDL/Log/CfgAckRand.bin
Klucz: 4136 - CHKSum: 88E4
CfgAck - Compressing... /net/rcc/mnt/efs-persist/SWDL/Log/CfgAck.bin Czekaj na połączenie DSI...
DSI Connected role1.DSIE2PAccess
responseWriteE2P adres 0x3f0 status 0 długość 0x03
0x3f0 00 00 01
DSI Disconnected
clear SVM done!
Reboot Unit...
Wszystko działa dobrze w PCM, ale kiedy skanuję za pomocą Launch X431, otrzymuję:
Ścieżka diagnostyczna: Automatically Search > Boxster(982) > System Selection > PCM/CDR (Communication
Management/Cd Radio)
Diagnostic Result
B201A00 PCM - aktualizacja oprogramowania nie potwierdzona (000613)
Uruchomiłem Fix SVM Error kilka razy i NIE udało się go trwale usunąć.
Zainstalowałem NAV i Android Auto w moim Caymanie z 2022 roku za pomocą AIO.Do informacji, usunąłem błąd SVM na stałe dzisiaj za pomocą Launch X431, pisząc poprawiony kod stworzony za pomocą kalkulatora XOR do następującego elementu:
View attachment 48636
Twoje kody będą inne niż moje powyżej.
Uwaga: Po zapisaniu nowego kodu, zakodowana wartość pozostaje oryginalna, ale błąd znika na stałe.
Tak, możesz, ale potrzebujesz kabla i trochę kodowania, aby połączyć PCM z wyświetlaczem.@edub, @MIB-Wiki, Chciałbym bardzo podziękować za to rozwiązanie DIY. W końcu odblokowałem oryginalną nawigację i Android Auto. Miałem już CarPlay na pokładzie, ale nie jestem fanem iPhone'a, więc było to dla mnie bezużyteczne. Od dawna szukałem możliwości odblokowania nawigacji i AA. Na początku bałem się, że zrobię coś źle i uszkodzę swój moduł. W jednym z postów wspomniano o problemach z samochodami wyposażonymi w BOSE (które ma mój samochód). Przeczytałem WSZYSTKIE posty w tym temacie i około godziny temu w końcu zdecydowałem się na ulepszenie mojego 718. Proces instalacji był bardzo prosty. Po 10 minutach praca została wykonana. Mój samochód to model Cayman EU z 2018 roku i to rozwiązanie zadziałało jak magia. Okazało się, że miałem już zainstalowane mapy, ale były zablokowane. Dzięki waszemu rozwiązaniu mogłem zaktualizować oryginalne mapy do najnowszych map UE 2022/2023 i odblokować polecenia głosowe. WIELKIE DZIĘKI DLA WAS!!!
PS. Czy istnieje opcja odblokowania map na zestawie wskaźników? Miałem to w Macanie i zastanawiam się, czy taka opcja jest dostępna w 718.
@edub, @MIB-Wiki .... Przeczytałem WSZYSTKIE posty w tym temacie i około godzinę temu w końcu zdecydowałem się na ulepszenie mojego 718. Proces instalacji był bardzo prosty. Po 10 minutach zadanie zostało wykonane. Mój samochód to 2018 Cayman model EU i to rozwiązanie zadziałało jak magia. Okazało się, że miałem już zainstalowane mapy, ale były zablokowane. Dzięki Twojemu rozwiązaniu mogłem zaktualizować oryginalne mapy do najnowszych map EU 2022/2023 i odblokować polecenia głosowe. WIELKIE DZIĘKI DLA WAS!!!
Przy okazji. Czy istnieje opcja odblokowania map na zestawie wskaźników? Miałem to w Macan i zastanawiam się, czy taka opcja jest dostępna w 718.
@spike1x @FreshDriver Kilka osób zgłosiło, że ich 718 sprzed 2020 roku nie ma złącza Fakra z tyłu zestawu wskaźników. więc w przypadku @spike1x prawdopodobnie nie jest to możliwe.Tak, możesz, ale potrzebujesz kabla i trochę kodowania, aby połączyć PCM z wyświetlaczem.
Oto jak:
![]()
OEM Navigation Retrofit DIY - Rennlist - Porsche Discussion Forums
718 GTS 4.0/GT4/GT4RS/Spyder/25th Anniversary - OEM Navigation Retrofit DIY - ***Update*** Please use the AIO method to enable NAV, CarPlay and Android Auto. Here are the latest links for the AIO method. Follow post 56 here...rennlist.com
Innymi słowy, przed zamówieniem kabla należy zdjąć i sprawdzić tył zestawu wskaźników pod kątem tego złącza.@spike1x @FreshDriver Kilku użytkowników zgłosiło, że w ich modelach 718 sprzed 2020 roku brakuje złącza Fakra z tyłu zestawu wskaźników. Zatem w przypadku @spike1x jest to prawdopodobnie niemożliwe.
Czy masz na myśli antenę GPS? Ta używa złącza Fakra.@spike1x @FreshDriver Kilku użytkowników zgłosiło, że w ich 718 sprzed 2020 roku brakuje złącza Fakra z tyłu zestawu wskaźników. Zatem w przypadku @spike1x prawdopodobnie nie jest to możliwe.
Nie GPS. PCM łączy się z klastrem za pomocą zastrzeżonego 4-żyłowego szybkiego kabla danych ze złączami Fakra. Modele 718 sprzed 2020 roku nie mają żeńskiego złącza Fakra przylutowanego do PCB z tyłu klastrów, więc nie ma do czego podłączyć kabla. Jak sugeruje @Arne, powinieneś wyciągnąć panel instrumentów, aby sprawdzić, zanim przejdziesz dalej, jestem pewien, że brakuje go w Twoim 2018 roku.Czy chodzi Ci o antenę GPS? Ta używa złącza Fakra.
@FreshDriver zobacz tutaj, zaczynając od postu #243 ....Czy masz na myśli antenę GPS? Ta używa złącza Fakra.
Rozmiar ekranu byłby moim pierwszym przypuszczeniem. Jak duży jest ekran rozrywki w twoim drugim samochodzie?Pytanie dotyczące Android Auto. Z tego co rozumiem, AA działa wyłącznie na telefonie i przesyła obraz na ekran. Dołączyłem jednak do wersji beta i nie otrzymuję zaktualizowanego układu w moim 718, podczas gdy w moim drugim samochodzie OTRZYMUJĘ nowszy układ. Opierając się na założeniu, że telefon wysyła dane, nie jestem pewien, dlaczego dwa różne pojazdy wyświetlałyby dwa różne układy. Czy „klient” AA musi zostać zaktualizowany w jednostce centralnej?