Porsche 718 Forum banner
441 - 460 of 1,675 Posts
Dziękuję wam obu, bardzo pomocne. Wygląda na to, że jest to bardziej kopia zapasowa na wypadek, gdyby flash trwał 20-30 minut lub dłużej. Biorąc pod uwagę, że muszę to włożyć do torby w samolocie do Niemiec i przeszukując forum, adapter CTEK MXS 5.0 + zapalniczka samochodowa powinien załatwić sprawę.

Dziękuję wam obu, bardzo pomocne. Wydaje się, że jest to bardziej kopia zapasowa na wypadek, gdyby flash trwał 20-30 minut lub dłużej. Biorąc pod uwagę, że muszę to włożyć do torby w samolocie do Niemiec i przeszukując forum, adapter CTEK MXS 5.0 + zapalniczka powinien załatwić sprawę.

@gts4niac, To jest podtrzymywacz akumulatora, a nie ładowarka. FWIW miernik prądu mojej ładowarki pokazuje pobór prądu 10-12 amperów po włączeniu zapłonu. Wydaje się, że niektórym udało się pomyślnie wgrać oprogramowanie, używając tylko podtrzymywacza, ale przypuszczam, że dobry podtrzymywacz wykryłby pobór prądu 10 amperów przez samochód i wyłączyłby się w celu samoobrony.

Uruchomiłem MIB AIO na 2 718 (bez fabrycznej nawigacji), 2019 Cayman S i moim 22 Boxster GTS, jeden tylko około 5-7 minut, a drugi zajął może 10-12 minut. Uruchomienie aktualizacji mapy '22 zajęło w obu przypadkach około 40 minut. Powodzenia!

POMOCY. Właśnie zainstalowałem MIB AIO na moim BGTS 2022. Wszystko wydawało się w porządku. Mam NAV itp., ale kiedy podłączam mojego iPhone'a i wybieram Carplay, łączy się, ale ekran PCM staje się pusty. Słyszę, że jest połączony, ale ekran PCM jest pusty. Działało dobrze przed flashowaniem MIB. Jakieś pomysły?

<edit> NIE WAŻNE. Właśnie zrestartowałem mojego iPhone'a i teraz działa idealnie. Przestraszyło mnie na chwilę.

Czy ktoś sprawdził, czy "Fix SVM Error" faktycznie usuwa błąd?

Log kopii zapasowej mówi:
RCC-svm---->
Fix SVM Error (Uwaga: Proces może zająć kilka minut...)
extract build version...
SvmInfo - Kompresja... /net/rcc/mnt/efs-persist/SWDL/Log/SvmInfo.bin CfgAckRand - Dekompresja...
/net/rcc/mnt/efs-persist/SWDL/Log/CfgAckRand.z do /net/rcc/mnt/efs-persist/SWDL/Log/CfgAckRand.bin

Klucz: 4136 - CHKSum: 88E4

CfgAck - Kompresja... /net/rcc/mnt/efs-persist/SWDL/Log/CfgAck.bin Czekaj na połączenie z DSI...
DSI Połączony role1.DSIE2PAccess
responseWriteE2P adres 0x3f0 status 0 długość 0x03
0x3f0 00 00 01
DSI Rozłączony
clear SVM zakończone!

Uruchom ponownie urządzenie...

Wszystko działa dobrze w PCM, ale kiedy skanuję za pomocą Launch X431, otrzymuję:

Ścieżka diagnostyczna: Wyszukiwanie automatyczne > Boxster(982) > Wybór systemu > PCM/CDR (Zarządzanie komunikacją/Radio CD)
Wynik diagnostyczny
B201A00 PCM - aktualizacja oprogramowania niepotwierdzona (000613)

Uruchomiłem Fix SVM Error kilka razy i BEZ powodzenia, aby trwale go wyczyścić.

Czy ktoś sprawdził, czy Fix SVM Error rzeczywiście usuwa błąd?

Backup Log mówi:
RCC-svm---->
Fix SVM Error (Uwaga: Proces może zająć kilka minut...)
extract build version...
SvmInfo - Compressing... /net/rcc/mnt/efs-persist/SWDL/Log/SvmInfo.bin CfgAckRand - Uncompressing...
/net/rcc/mnt/efs-persist/SWDL/Log/CfgAckRand.z do /net/rcc/mnt/efs-persist/SWDL/Log/CfgAckRand.bin

Klucz: 4136 - CHKSum: 88E4

CfgAck - Compressing... /net/rcc/mnt/efs-persist/SWDL/Log/CfgAck.bin Czekaj na połączenie DSI...
DSI Connected role1.DSIE2PAccess
responseWriteE2P adres 0x3f0 status 0 długość 0x03
0x3f0 00 00 01
DSI Disconnected
clear SVM done!

Reboot Unit...

Wszystko działa dobrze w PCM, ale kiedy skanuję za pomocą Launch X431, otrzymuję:

Ścieżka diagnostyczna: Automatically Search > Boxster(982) > System Selection > PCM/CDR (Communication
Management/Cd Radio)
Diagnostic Result
B201A00 PCM - aktualizacja oprogramowania nie potwierdzona (000613)

Uruchomiłem Fix SVM Error kilka razy i NIE udało się go trwale usunąć.
Mam dokładnie ten sam problem, nawet po dwukrotnym uruchomieniu „Fix SVM Error”. Mam ten sam pasywny błąd w PCM podczas skanowania za pomocą Launch X431.

Do informacji, usunąłem błąd SVM na stałe dzisiaj za pomocą Launch X431, pisząc poprawiony kod stworzony za pomocą kalkulatora XOR do następującego elementu:
View attachment 48636

Twoje kody będą inne niż moje powyżej.

Uwaga: Po zapisaniu nowego kodu, zakodowana wartość pozostaje oryginalna, ale błąd znika na stałe.
Zainstalowałem NAV i Android Auto w moim Caymanie z 2022 roku za pomocą AIO.

Jeśli dziennik kopii zapasowej wskazuje, że błąd SVM został usunięty po uruchomieniu poprawki SVM, czy istnieje jakiś sposób, aby dowiedzieć się, czy rzeczywiście został usunięty bez użycia narzędzia skanującego, takiego jak Launch X431?

Czy @MIB-Wiki wypowiedział się na ten temat? Byłoby miło, gdyby poprawka SVM działała poprawnie.

Mój dziennik powyżej mówił, że zostało wyczyszczone, ale tak nie było....

Skaner potwierdził, że kod błędu nadal występuje. Nie znam innego sposobu.
Uwaga: Prosty skaner nie usunie trwale błędu, trzeba mieć narzędzie, które ma możliwość zmiany kodów w jednostkach sterujących. Launch X431 NIE jest prostym skanerem.

@edub, @MIB-Wiki, chciałbym bardzo podziękować za to rozwiązanie DIY. W końcu odblokowałem oryginalną nawigację i Android Auto. Miałem już CarPlay na pokładzie, ale nie jestem fanem iPhone'a, więc było to dla mnie bezużyteczne. Od dłuższego czasu szukałem możliwości odblokowania nawigacji i AA. Na początku bałem się, że zrobię coś źle i uszkodzę urządzenie. W jednym z postów wspomniano o problemach z samochodami wyposażonymi w BOSE (co ma mój samochód). Przeczytałem WSZYSTKIE posty w tym temacie i około godziny temu w końcu zdecydowałem się na uaktualnienie mojego 718. Proces instalacji był bardzo prosty. Po 10 minutach praca była skończona. Mój samochód to model Cayman EU z 2018 roku i to rozwiązanie zadziałało jak magia. Okazało się, że miałem już zainstalowane mapy, ale były zablokowane. Dzięki waszemu rozwiązaniu mogłem zaktualizować oryginalne mapy do najnowszych map EU 2022/2023 i odblokować polecenia głosowe. WIELKIE DZIĘKI DLA WAS!!!

PS. Czy istnieje opcja odblokowania map na zestawie wskaźników? Miałem to w Macanie i zastanawiam się, czy taka opcja jest dostępna w 718.

Attachments

@edub, @MIB-Wiki, Chciałbym bardzo podziękować za to rozwiązanie DIY. W końcu odblokowałem oryginalną nawigację i Android Auto. Miałem już CarPlay na pokładzie, ale nie jestem fanem iPhone'a, więc było to dla mnie bezużyteczne. Od dawna szukałem możliwości odblokowania nawigacji i AA. Na początku bałem się, że zrobię coś źle i uszkodzę swój moduł. W jednym z postów wspomniano o problemach z samochodami wyposażonymi w BOSE (które ma mój samochód). Przeczytałem WSZYSTKIE posty w tym temacie i około godziny temu w końcu zdecydowałem się na ulepszenie mojego 718. Proces instalacji był bardzo prosty. Po 10 minutach praca została wykonana. Mój samochód to model Cayman EU z 2018 roku i to rozwiązanie zadziałało jak magia. Okazało się, że miałem już zainstalowane mapy, ale były zablokowane. Dzięki waszemu rozwiązaniu mogłem zaktualizować oryginalne mapy do najnowszych map UE 2022/2023 i odblokować polecenia głosowe. WIELKIE DZIĘKI DLA WAS!!!

PS. Czy istnieje opcja odblokowania map na zestawie wskaźników? Miałem to w Macanie i zastanawiam się, czy taka opcja jest dostępna w 718.
Tak, możesz, ale potrzebujesz kabla i trochę kodowania, aby połączyć PCM z wyświetlaczem.
Oto jak:

@edub, @MIB-Wiki .... Przeczytałem WSZYSTKIE posty w tym temacie i około godzinę temu w końcu zdecydowałem się na ulepszenie mojego 718. Proces instalacji był bardzo prosty. Po 10 minutach zadanie zostało wykonane. Mój samochód to 2018 Cayman model EU i to rozwiązanie zadziałało jak magia. Okazało się, że miałem już zainstalowane mapy, ale były zablokowane. Dzięki Twojemu rozwiązaniu mogłem zaktualizować oryginalne mapy do najnowszych map EU 2022/2023 i odblokować polecenia głosowe. WIELKIE DZIĘKI DLA WAS!!!

Przy okazji. Czy istnieje opcja odblokowania map na zestawie wskaźników? Miałem to w Macan i zastanawiam się, czy taka opcja jest dostępna w 718.
Tak, możesz, ale potrzebujesz kabla i trochę kodowania, aby połączyć PCM z wyświetlaczem.

Oto jak:
@spike1x @FreshDriver Kilka osób zgłosiło, że ich 718 sprzed 2020 roku nie ma złącza Fakra z tyłu zestawu wskaźników. więc w przypadku @spike1x prawdopodobnie nie jest to możliwe.

@spike1x @FreshDriver Kilku użytkowników zgłosiło, że w ich modelach 718 sprzed 2020 roku brakuje złącza Fakra z tyłu zestawu wskaźników. Zatem w przypadku @spike1x jest to prawdopodobnie niemożliwe.
Innymi słowy, przed zamówieniem kabla należy zdjąć i sprawdzić tył zestawu wskaźników pod kątem tego złącza.

Czy chodzi Ci o antenę GPS? Ta używa złącza Fakra.
Nie GPS. PCM łączy się z klastrem za pomocą zastrzeżonego 4-żyłowego szybkiego kabla danych ze złączami Fakra. Modele 718 sprzed 2020 roku nie mają żeńskiego złącza Fakra przylutowanego do PCB z tyłu klastrów, więc nie ma do czego podłączyć kabla. Jak sugeruje @Arne, powinieneś wyciągnąć panel instrumentów, aby sprawdzić, zanim przejdziesz dalej, jestem pewien, że brakuje go w Twoim 2018 roku.

Pytanie dotyczące Android Auto. Rozumiem, że AA działa wyłącznie na telefonie i przesyła obraz na ekran. Jednak dołączyłem do wersji beta i nie otrzymuję zaktualizowanego układu w moim 718, podczas gdy w moim drugim samochodzie DOSTAJĘ nowszy układ. Opierając się na założeniu, że telefon wysyła dane, nie jestem pewien, dlaczego dwa różne pojazdy wyświetlałyby dwa różne układy. Czy "klient" AA musi zostać zaktualizowany w jednostce centralnej?

Pytanie dotyczące Android Auto. Z tego co rozumiem, AA działa wyłącznie na telefonie i przesyła obraz na ekran. Dołączyłem jednak do wersji beta i nie otrzymuję zaktualizowanego układu w moim 718, podczas gdy w moim drugim samochodzie OTRZYMUJĘ nowszy układ. Opierając się na założeniu, że telefon wysyła dane, nie jestem pewien, dlaczego dwa różne pojazdy wyświetlałyby dwa różne układy. Czy „klient” AA musi zostać zaktualizowany w jednostce centralnej?
Rozmiar ekranu byłby moim pierwszym przypuszczeniem. Jak duży jest ekran rozrywki w twoim drugim samochodzie?

441 - 460 of 1,675 Posts