Widziałem ten wątek, kiedy został uruchomiony około 2 miesiące temu i sprawił, że zacząłem zauważać, co się dzieje, gdy mijam inne Porsche. Zawsze machałem, ale wcześniej nigdy tak naprawdę nie zauważałem, jakiego rodzaju reakcję to wywołało. Cóż, nieformalnie zbierałem dane od kilku miesięcy i jestem teraz gotowy zaoferować odpowiedź.
Z kilkoma wyjątkami 718, 911 itp. machają z powrotem, często z uśmiechem. Również, z kilkoma wyjątkami, kierowcy Cayenne i Macan w ogóle nie reagują; wydają się nawet tego nie zauważać. Prawie bez wyjątku zauważyłem, że typy 718/911/itp. są w większości prowadzone przez starszych mężczyzn, podczas gdy SUV-y wydają się być prowadzone przez młodsze kobiety. Oczywiście nie mam statystycznie ważnej próby, ale mimo to zauważyłem to podczas dwóch miesięcy losowego zbierania danych.
Doszedłem do niezbyt naukowego wniosku, opartego na moich powyższych obserwacjach i uzupełnionego o kierowców SUV-ów w mojej dalszej rodzinie, że SUV-y są głównie prowadzone przez rodziców, którzy nie mają pojęcia, czym jeżdżą. Z wielu przykładów w mojej rodzinie (dwa), ich Cayenne są obrzydliwie zagracone fotelikami dziecięcymi, kubkami do picia, różnymi zabawkami, brudnymi śpioszkami i niezbyt przyjemnymi zapachami. Wszystko, co naprawdę wiedzą, to to, że mają drogi, ekskluzywny SUV, współmierny do tego, na co zasługują, ze względu na zdolność ich współmałżonków do dobrego wykorzystania zaawansowanej edukacji.
Innymi słowy, myślę, że zaangażowane są dwie różne grupy demograficzne. Macan/Cayenne, które obserwowałem, miały w mojej opinii cechy charakterystyczne dla codziennych kierowców, którzy przede wszystkim zajmowali się użytecznością rodzinną ("Soccer Moms"). Moim zdaniem, w większości, ta grupa demograficzna mogłaby się mniej przejmować tym, kto wyprodukował ich pojazd, tylko tym, że jest odpowiednio ekskluzywny i służy ich potrzebom (jak moja siostra z jej prawie 500-konnym Mercedesem). Przejeżdżające lub sąsiednie Porsche znajduje się daleko poniżej widocznego pola ich radaru. Kierowcy 718/911/itp., w znacznie mniej użytecznych pojazdach, są znacznie bardziej skłonni skupiać się na samych samochodach i dlatego częściej zauważają inne Porsche i podobne pojazdy, a zatem zazwyczaj reagują na falę uznania lub nawet ją inicjują.