Porsche 718 Forum banner

Czy Twój dealer pobiera ADM za części zamontowane podczas serwisu?

2.4K views 32 replies 15 participants last post by  ReidMcT  
#1 · (Edited)
Niedawno natknąłem się na coś, co nie jest wcale zaskakujące, ale mimo to irytujące:

Niektórzy dealerzy pobierają od swoich klientów serwisowych i klientów z ulicy więcej za części niż od klientów, którzy kupują części online. Czasami znacznie więcej.

Znalazłem część, która na stronach mojego dealera Porsche.com kosztuje $113. Jeśli zapłacę im za instalację, cena wynosi $313, plus robocizna - marża 177 procent.

Sama w sobie praktyka ta nie jest w USA koniecznie nielegalna. Ale wydaje mi się, że wykorzystuje się w ten sposób najbardziej lojalnych klientów - moim zdaniem ryzykowna propozycja.

PYTANIE: Czy sprawdziłeś swoje rachunki i porównałeś je z cenami online swojego dealera (na Porsche.com), aby sprawdzić, czy Twój dealer zawyża ceny części, które instaluje?

#2 ·
FWIW, pamiętam, że zamawiałem coś ze sklepu internetowego (chyba) Silver Springs Porsche. Ale zanim to zrobiłem, zadzwoniłem, aby potwierdzić, że to ta część, której chciałem. Zapytałem gościa, czy mogę po prostu zamówić u niego, a on powiedział dokładnie to, co mówisz: że będzie to kosztować o wiele więcej i że powinienem po prostu zamówić to online. Nigdy też nie zlecałem dealerowi montażu żadnych części, z wyjątkiem tych objętych przedłużoną gwarancją. W przeciwnym razie zamawiam je i przynoszę do mojego lokalnego specjalisty Porsche.

#4 ·
Niedawno natknąłem się na coś, co nie jest wcale zaskakujące, ale mimo to irytujące:

Niektórzy dealerzy pobierają od swoich klientów serwisowych i wchodzących więcej za części niż od klientów, którzy kupują części online. Czasami znacznie więcej.
Obciążanie marżą powyżej ceny katalogowej jest standardową praktyką w branży, o ile wiem, nie tylko w Porsche.

W przypadku dealerów Porsche „ADM” będzie się różnić w zależności od właściciela/sieci salonu.

Spodziewaj się 100% marży powyżej listy Porsche. Zatem około 120% tego, co ktokolwiek może dostać części od getporscheparts.com itp.

Zauważ, że nawet z 20% rabatem od ceny katalogowej, w częściach oznaczonych marką Porsche dla dealerów Porsche nadal jest 10 do 20% zysku. (Co uważam za mniej więcej uczciwą marżę za usługę świadczoną przez getporscheparts.com itp.)

Po drugiej stronie stołu dealerzy muszą płacić za samochody zastępcze, lśniące nowe obiekty, które Porsche A.G. wymaga od nich budowania co 15 lat, darmową kawę, naprawy z dobrej woli, subskrypcję WSM za 30 000 USD rocznie, stacje ładowania elektrycznego za ponad 400 000 USD każda, skórzane poczekalnie itp.

I oczywiście serwis często subsydiuje stronę sprzedaży nowych samochodów w całej firmie.

Uwaga: Nie usprawiedliwiam tej praktyki. Po prostu wyjaśniam, co uważam za prawdę, na podstawie moich obserwacji i od czasu do czasu udziału w tworzeniu tej kiełbasy od ponad 35 lat.

W zależności od wszystkich zaangażowanych osobowości (w tym przysłowiowego „ty” – „klienta serwisu”), udogodnień dealera i czasu, jaki ktoś jest gotów poświęcić na to zadanie, można negocjować interakcję z dealerem.

#6 ·
Spodziewaj się 100% marży powyżej listy Porsche. Zatem około 120% tego, co można dostać części od getporscheparts.com itp.
Nigdy nie kupowałem z tej strony, ale mówisz, że zawyżają ceny części powyżej listy, ale nie tak bardzo jak dealerzy Porsche? Jeśli 100% powyżej listy to 120% tego, co pobiera getporscheparts.com, oznaczałoby to, że getporscheparts.com pobiera około 66% powyżej listy Porsche. :unsure:

#5 ·
To jest ponure. To nie tak, że sugerowana cena detaliczna części jest niska. A koszty robocizny są zbliżone do tego, co prawnik pobiera za godzinę! Ale pieniądze muszą skądś pochodzić - te salony wystawowe, poczekalnie serwisowe kosztują dealera mnóstwo. Więc koniecznie ciesz się tym espresso, czekając!

Mogę się mylić, ale nasze samochody są tak skomplikowane, że trudno uwierzyć, że niezależne warsztaty mają technologię i wiedzę potrzebną do diagnozowania i napraw. W wielu przypadkach.

#22 ·
To jest ponure. To nie jest tak, że SRP dla części jest niskie. A opłaty za robociznę są zbliżone do tego, co prawnik pobiera za godzinę! Ale pieniądze muszą skądś pochodzić - te salony wystawowe, poczekalnie serwisowe kosztują dealera mnóstwo pieniędzy. Więc koniecznie ciesz się tym espresso, czekając!

Mogę się mylić, ale nasze samochody są tak skomplikowane, że trudno uwierzyć, że niezależne warsztaty mają technologię i wiedzę, aby przeprowadzać diagnostykę i naprawy. W wielu przypadkach.
Pod wieloma względami nasze samochody są bardzo NIE-skomplikowane. Duża część komplikacji to mit. Jest wiele łatwych prac, które można wykonać w 718, i dopiero zaczynam się uczyć od innych tutaj. Będziesz zdumiony tym, co można zrobić za pomocą tylko śrubokręta torx i narzędzia do przycinania.

#12 ·
Właśnie wszedłem na stronę porsche.com, nie ma żadnych części na sprzedaż. Czy możesz podać konkretny link do strony internetowej, o której mówisz?
Porsche.com nie jest witryną detaliczną.

Niektórzy dealerzy decydują się na udostępnienie sklepu internetowego dla swojego działu części jako źródła przychodów. Niektóre z bardziej znanych to Suncoast Porsche i Chandler Porsche. Są też inne.

owns 2017 Porsche Cayman S
#11 ·
@scoobydoo99 Powiedziano mi, że o tej porze rano nie będzie matematyki.

Strony internetowe z częściami Porsche zazwyczaj oferują części ze zniżką od listy Porsche. Zatem to, co można zapłacić u dealera, jest ponad dwukrotnie wyższe od „ceny internetowej”.

Lepiej?
Ach! Okej, więc jeśli niezależna strona internetowa udziela 20% rabatu od listy Porsche, to masz rację, cena u dealera jest ponad dwukrotnie wyższa (dokładnie 250%, zakładając 100% marżę dealera)! :)

#9 ·
Właśnie wszedłem na porsche.com, nie ma części na sprzedaż
Dlaczego miałbyś to robić?

… konkretny link do strony internetowej, do której się odnosisz?
Zrobiłem:

getporscheparts.com

który przekierowuje do: Shop Genuine OEM Porsche Parts and Accessories | GetPorscheSilverSpringParts

Można również spojrzeć tutaj:

Istnieją dziesiątki dealerów, którzy oferują sprzedaż online. Po prostu użyj swojego Google Foo. Wszyscy używają tej samej „usługi zaplecza” dla diagramów/bazy danych. Więc wszyscy wyglądają tak samo.

Często trudno jest znaleźć części, których się szuka. Z założenia, jak sądzę.

Pobrałem wszystkie odpowiednie dla mnie katalogi części z PAG:

Zazwyczaj używam tych plików PDF, aby znaleźć część(i), których szukam, a następnie wprowadzam je (*) według numeru części na powyższych stronach.

(*) w rzeczywistości wysyłam je do My Parts Girl, która robi resztę. Ale od czasu do czasu sprawdzam cenę detaliczną w porównaniu z ceną w internecie.

#10 ·

Niektórzy dealerzy pobierają od swoich klientów serwisowych i przychodzących więcej za części niż od klientów, którzy kupują części online. Czasami znacznie więcej.

Znalazłem część, która na stronach mojego dealera Porsche.com kosztuje $113. Jeśli zapłacę im za instalację, cena wynosi $313, plus robocizna - marża 177 procent.

Sama w sobie praktyka ta nie jest w USA koniecznie nielegalna. Ale wydaje mi się, że wykorzystuje się w ten sposób najbardziej lojalnych klientów - moim zdaniem ryzykowna propozycja.

PYTANIE: Czy sprawdziłeś swoje rachunki i porównałeś je z cenami online swojego dealera (na Porsche.com), aby sprawdzić, czy Twój dealer zawyża ceny części, które instaluje?
Zakładam, że zwróciłeś uwagę dealerowi na tę rozbieżność 113 $ vs. 313 $? Co powiedzieli? Czy nie chcieliby dopasować swojej własnej ceny online? Stwierdziłem, że kiedy kupowałem części od mojego dealera Porsche lub mojego dealera BMW (oba franczyzy MileOne), generalnie dopasowują oni swoją cenę online lub cenę konkurencji dealera (ale nie FCP dla BMW).

Tak się składa, że mój dealer Porsche dla serwisu to Porsche of Silver Spring... ten sam dealer, do którego prowadzi link @worf. Mogę zamówić filtr oleju i odebrać go u dealera za cenę online bez wysyłki (ale z opłatą manipulacyjną, która jest niezależna od wysyłki lub odbioru). Podejrzewam, że mają wyższą "cenę detaliczną" dla kogoś, kto po prostu wchodzi bez sprawdzania ceny online. Ale nigdy nie próbowali naliczyć mi wyższej ceny, gdy pokazałem im ich własną cenę online.

Image

#13 ·
Zakładam, że zwróciłeś uwagę na tę rozbieżność 113 $ vs. 313 $ u dealera? Co powiedzieli? Czy nie chcieliby dopasować swojej własnej ceny online? Stwierdziłem, że kiedy kupowałem części od mojego dealera Porsche lub dealera BMW (oba franczyzy MileOne), generalnie dopasują oni swoją cenę online lub cenę konkurencji dealera (ale nie FCP dla BMW).

Tak się składa, że mój dealer Porsche do serwisu to Porsche of Silver Spring....ten sam dealer, do którego odsyła link @worf. Mogę zamówić filtr oleju i odebrać go u dealera za cenę online bez wysyłki (ale z opłatą manipulacyjną, która jest niezależna od wysyłki lub odbioru). Podejrzewam, że mają wyższą cenę "detaliczną" dla kogoś, kto po prostu wchodzi bez sprawdzania ceny online. Ale nigdy nie próbowali naliczyć mi wyższej ceny, gdy pokazałem im ich własną cenę online.

View attachment 77043
Zadałem pytanie kierownikowi części i jego odpowiedź była jednoznaczna: tak jest.

Nie zaoferowano żadnego uzasadnienia. Nie uznano potrzeby uzasadnienia. Myślę, że jeśli zamierzają to robić swoim klientom, to ponura, bierna reakcja jest prawdopodobnie najlepsza.

Mógł mi sprzedać część tylko za 313 $. System nie pozwalał na rabaty ani zmiany cen. I tak, gdybym zamówił online, wysłałby mi ją pocztą lub mógłbym ją odebrać.

Chodzi mi o wyraźną praktykę zawyżania rachunków za usługi poprzez zawyżone ceny części. Bez wiedzy klienta uważam, że to złe i zastanawiam się, czy jest to powszechne.

Nie wiem, jak na to odpowiedzieć, nie prosząc innych ludzi o sprawdzenie opłat za części serwisowe.

#15 ·
Uważam tę dyskusję za dziwaczną. Nawet jeśli sprzedaż części w dwóch różnych cenach nie jest nielegalna, to dlaczego miałbyś to robić? Przetworzenie zamówienia online i wysłanie go do klienta musi być droższe niż odebranie go ze sklepu i po prostu zamontowanie w samochodzie?

Jestem zaskoczony, że dealerzy nie pobierają więcej za robociznę za montaż części dostarczonych przez klienta. Każdy idiota może kupić odpowiednie części, to (rzekomo) wiedza techniczna wysoko wykwalifikowanych mechaników dodaje wartości i sprawia, że ludzie idą do dealera. Pobierałbym więcej za montaż części, jeśli nie kupujesz ich od nas, niezależnie od ceny……

"Wierzę", że wszystkie te praktyki są nielegalne w Wielkiej Brytanii.

#30 ·
Uważam tę dyskusję za dziwaczną. Nawet jeśli sprzedaż części po dwóch różnych cenach nie jest nielegalna, to po co miałbyś to robić?
...
"Wierzę", że wszystkie te praktyki są nielegalne w Wielkiej Brytanii.
Dlaczego oni to robią? Ponieważ mogą; a my im na to pozwalamy.

Dla mnie wykorzystuje to klienta serwisu, arbitrażując wyhodowaną różnicę w podejściu do relacji.

Klienci są stale warunkowani, aby ufać dealerowi; oddajemy nasze klucze i samochód obcym, którzy zabierają go na jakiś czas i przynoszą z powrotem z listą opłat, które płacimy. Ufamy, że cokolwiek powiedzą, że zrobili, to zrobili, musieli to zrobić i że zrobili to dobrze i naliczyli właściwą cenę.

W przeciwieństwie do tego dealer nie wykazuje żadnych zachowań opartych na zaufaniu wobec klienta. Ustawiają ceny, które nie podlegają negocjacjom i nie oddają Twojego samochodu, dopóki nie zapłacisz.

Zatem gdy dealer podnosi ceny części o 100% lub więcej, większość klientów nawet tego nie zauważa, widząc tylko długą listę kodów, skrótów i nazw części, których nie rozpoznają - dla większości to greka. Zatem większość klientów widzi tylko dużą liczbę na dole i płaci ją. Potem trochę dumnie narzekają na to, ile kosztuje utrzymanie tych wyrafinowanych samochodów. Ale nie zdają sobie sprawy, że po prostu zostali przepłaceni i nic nie dostali za zapłaconą składkę.

Spodziewam się, że masz rację, że te rzeczy są nielegalne w Wielkiej Brytanii. I chociaż pisałem w tym wątku, że "niekoniecznie" są one nielegalne w USA, istnieją okoliczności, w których SĄ one tutaj nielegalne. To część powodu, dla którego szukam informacji od innych - aby może dowiedzieć się, czy ci dealerzy Porsche przekroczyli granicę i to w sposób, który można by obiektywnie udowodnić. Aby może zachowywali się trochę lepiej.

#19 ·
Uważam tę dyskusję za dziwną. Nawet jeśli sprzedaż części w dwóch różnych cenach nie jest nielegalna, to dlaczego miałbyś to robić? Przetworzenie zamówienia online i wysłanie go do klienta musi być droższe niż odebranie go ze sklepu i po prostu zamontowanie w samochodzie?
Istnieją różne koszty związane z trzema typami klientów operacyjnych:
  • wysyłka online
  • odbiór w sklepie
  • klient centrum serwisowego (który otrzymuje samochód zastępczy itp.)

Jestem zaskoczony, że dealerzy nie pobierają więcej za robociznę za montaż części dostarczonych przez klienta. Każdy idiota może kupić odpowiednie części, to (rzekomo) wiedza techniczna wysoko wykwalifikowanych mechaników dodaje wartości i sprawia, że ludzie idą do dealera. Pobierałbym więcej za montaż części, jeśli nie kupujesz ich od nas, niezależnie od ceny……
Zazwyczaj zdarza się, że sklepy pobierają „dodatkową” opłatę za montaż części dostarczonych przez klienta. Z tego, co widziałem, jest to zwykle niewielki procent ich kosztów (~20%). Wynika to z kilku powodów: odzyskanie utraconego zysku, potencjalne problemy z gwarancją/montażem itp. To ostatnie jest największym czynnikiem.

Osobiście udzielam gwarancji tylko na moją pracę w przypadku części dostarczonych przez określonych dostawców lub kanały. Klient, który przynosi mi część z „e-bay”, usłyszy: „brak gwarancji na robociznę, jeśli to coś eksploduje”. Część zakupiona z mojej „listy” dostawców - nie ma problemu, gwarantuję robociznę.

Ta „koncepcja” gwarancji i jej koszt jest również innym ważnym składnikiem w tworzeniu Kiełbasy Serwisu/Naprawy Samochodów.

„Uważam”, że wszystkie te praktyki są nielegalne w Wielkiej Brytanii.
Mogą być, ale gwarantuję, że brytyjskie zakłady znalazły „legalny” sposób na pobieranie różnych cen od trzech strumieni klientów.

A jeśli nie, przeczytaj o ekonomii kontroli cen.

#26 ·
Niedawno natknąłem się na coś, co nie jest do końca zaskakujące, ale mimo to irytujące:

Niektórzy dealerzy pobierają od swoich klientów serwisowych i klientów z wizytą więcej za części niż od klientów, którzy kupują części online. Czasami znacznie więcej.

Znalazłem część, która na stronach mojego dealera na Porsche.com kosztuje $113. Jeśli zapłacę im za instalację, cena wynosi $313, plus robocizna - marża 177 procent.

Tak. Irytujące to dobre słowo.

#28 ·
Nie. Dostaję 10% zniżki PCA od mojego dealera. Prawdopodobnie pomaga to, że jestem tam klientem od lat 90. Niestety części fabryczne są dość drogie. Czasami zamawiam z Suncoast na Florydzie. Przez większość czasu byłem zadowolony, chociaż dwa razy wysłali mi niewłaściwe części (dwa tarcze hamulcowe 911 na tę samą stronę zamiast zamówionego zestawu L/R i rozpórkę strukturalną 718, która nie pasowała do mojego samochodu pomimo deklarowanej możliwości). Przedmioty były tak ciężkie lub nieporęczne, że nie opłacało się ich odsyłać. Części leżą nieużywane w moim garażu. Pomimo wyższych kosztów robocizny wolę korzystać z serwisu dealerskiego w przypadku regularnej konserwacji. Modyfikacji torowych nie wykonują, więc wymaga to zabrania samochodu do niezależnego warsztatu.

#33 ·
Nope. Dostaję 10% zniżki PCA od mojego dealera. Prawdopodobnie pomaga to, że jestem tam klientem od lat 90. Niestety, części fabryczne są dość drogie. Czasami zamawiam z Suncoast na Florydzie. Przez większość czasu byłem zadowolony, chociaż dwa razy wysłali mi niewłaściwe części (dwa tarcze hamulcowe 911 na tę samą stronę zamiast zestawu L/R, który zamówiłem, oraz rozpórkę strukturalną 718, która nie pasowała do mojego samochodu pomimo deklarowanej kompatybilności). Przedmioty były tak ciężkie lub nieporęczne, że nie opłacało się ich odsyłać. Części leżą nieużywane w moim garażu. Pomimo wyższych kosztów robocizny wolę korzystać z serwisu dealera w przypadku regularnej konserwacji. Modyfikacji toru nie wykonają, więc wymaga to zabrania samochodu do niezależnego warsztatu.
Chcę się upewnić, że dobrze cię rozumiem. Czy mówisz, że jeśli twój dealer wykonuje serwis twojego samochodu, wszystkie części są przecenione o 10% w porównaniu z opublikowanymi cenami online tego dealera dla tych części?

#32 ·
@ReidMcT Nie miałem jeszcze problemu z Boxsterem, ale doświadczyłem go z moim RAM-em. Musiałem wymienić termostat i poszedłem do dealera RAM, żeby dostać oryginalny termostat Cummins 190*. Sprawdziłem już cenę i była podana jako 52,00 $. Facet przy ladzie z częściami zacytował mi 375,00 $. Nie trzeba dodawać, że nie kupiłem go od dealera. Poszedłem do NAPA i kupiłem to, czego potrzebowałem, w tym nowe uszczelki do rury EGR, a wymiana zajęła mi około 45 minut