Porsche 718 Forum banner

PASM or Sport Chrono for Manual 718 Base

• PASM

Votes: 41 85%
  • Sport Chrono

Votes: 7 15%

Gdybyś mógł wybrać tylko jedno... PASM czy Sport Chrono

15K views 46 replies 25 participants last post by  RobbieAZ  
#1 ·
Co byś wybrał, gdybyś mógł wybrać tylko jeden dla podstawowego Caymana z 6-biegową manualną skrzynią biegów?

#10 ·
Czy PTV jest naprawdę potrzebne, jeśli nie śledzisz samochodu regularnie? Co najwyżej jeden dzień na torze w roku...

Słyszałem, że szybciej zużywa tylne hamulce, ponieważ zawsze hamuje wewnętrzny podczas skręcania.
Całkowicie w porządku jest posiadanie go bez PTV, bez względu na to, czy jeździsz po torze, czy tylko jako codzienny samochód.
(Chociaż PTV może faktycznie pomóc w pokonywaniu zakrętów i zmniejszyć podsterowność do pewnego stopnia)

Zamiast myśleć w kategoriach "tor/codzienność", polecam również myśleć z tej perspektywy. Porsche jest drogie, w tym przedziale cenowym jest wielu rywali, którzy są o wiele mocniejsi, wyglądają o wiele bardziej agresywnie. Ale dlaczego 718 wciąż tak dobrze trzyma swoją wartość i przyciąga entuzjastów z całego świata? Oprócz praktyczności i niezawodności, wszystko to dzięki prowadzeniu, zaangażowaniu w jazdę, ostrości w zakręcie, równowadze silnika umieszczonego centralnie i autentycznemu "sportowemu" charakterowi (który stopniowo zanika w podstawowych 992 911 Carreras, ponieważ stają się bardziej GT).

Zatem sugerowałbym, abyś dostał PTV, warto. Tak, może nie pokazywać zauważalnej różnicy na normalnych ulicach. Ale to właśnie sprawia, że "tożsamość" 718 jest kompletnym pakietem. Co ważniejsze, pokaże przydatność, gdy mocniej go dociśniesz. W przeciwieństwie (jeśli go nie dostaniesz), może tylko raz w trakcie posiadania poczujesz, że potrzebujesz LSD i "och, powinienem to wziąć wcześniej" i możesz żałować tej decyzji przez długi czas. Wreszcie, nie wszyscy dostają PASM i PTV do swojego 718. Ale jest wiele osób, które szukają takiego z prośbą o "opcje związane z osiągami". Zwiększy to wyjątkowość i (zazwyczaj) wartość odsprzedaży, gdy zdecydujesz się go sprzedać.

#11 ·
PASM. Obniżenie o 10 mm jest miłe i możliwość zmiany właściwości jezdnych. fajne. Mocowania silnika Chrono są naprawdę dziwne, a nowe samochody mają przyciski Sport, które naśladują niektóre dobre funkcje Sport Chrono w zakresie prowadzenia. Powiedziałbym LSD/PTV, zanim wiele zrozumiałem, ale wydaje się być w porządku bez nich w większości 718. Dostałbym to w 100% tylko w moich zamówieniach 718. Zimowa pogoda = ptv/lsd

#18 ·
Zapisuję się na PASM. Zanim "Sport Button" stał się standardem, zagłosowałbym na SC, ponieważ mapowanie przepustnicy jest transformacyjne w większości sytuacji podczas jazdy. Teraz, gdy jest to standard, opcjonalne SC nie jest już tak bardzo potrzebne moim zdaniem. Mówiąc to wszystko, to naprawdę porównanie jabłek do pomarańczy przy wyborze między PASM a SC; aspekty obu są moim zdaniem fundamentalne dla doświadczenia z Caymanem.

#19 ·
Ciekawe pytanie…. SC daje ci sportowy PSM, a biorąc pod uwagę, że wchodzę w poślizg moim samochodem w każdym zakręcie, który mogę znaleźć, sportowy PSM jest o WIELE bardziej zabawny. Więc SC byłby moim pierwszym wyborem dla przyjemnej jazdy z niską prędkością w poślizgu. PTV na drugim miejscu, ponieważ nadsterowność jest znacznie łatwiejsza do modulacji. Następnie PASM, który jest świetny, jeśli po prostu pokonujesz kręte drogi.

Właściwie, dostałbym wszystkie trzy (i miałem je dwa razy), zanim dostałbym cokolwiek innego.

#20 ·
Ciekawe pytanie…. SC daje ci sportowy PSM, a biorąc pod uwagę, że wchodzę w poślizg moim samochodem w każdym zakręcie, który mogę znaleźć, sportowy PSM jest DUŻO bardziej zabawny. Więc SC byłby moim pierwszym wyborem dla zabawy przy niskich prędkościach w nadsterowności. PTV na drugim miejscu, ponieważ nadsterowność jest znacznie łatwiejsza do modulacji. Następnie PASM, który jest świetny, jeśli po prostu pokonujesz kręte drogi.

Właściwie, dostałbym wszystkie trzy (i miałem je dwa razy), zanim dostałbym cokolwiek innego.
Ach, teraz to zrobiłeś. :)

#25 ·
Jest to łatwiejsze z następującymi trzema elementami: 1) Sport PSM poprzez pakiet SC (zwykły PSM szybko zakończy Twoją zabawę), plus wspomniane doładowanie sport+ już w gotowości. 2) PTV z LSD. I 3) manualna skrzynia biegów, dzięki czemu moc jest dostępna za pośrednictwem własnej mapy zmiany biegów i kontroli sprzęgła w Twoim mózgu.

#26 ·
Pochodzę z F80 M3 i mogłem całkowicie wyłączyć DSC i kręcić kołami, kiedy tylko chciałem, na 1., 2. lub 3. biegu. Czy mówisz, że podstawowy Cayman nie może zerwać przyczepności nawet na pierwszym biegu bez sport chrono i PTV? Czy nie ma sposobu, aby całkowicie wyłączyć kontrolę stabilizacji/trakcji? Wciąż uczę się o tym, ponieważ mój Cayman jest zamówiony i wciąż mam szansę zaktualizować konfigurację. Przy bardzo ograniczonym budżecie. Właściwie nie zamierzałem robić żadnych opcji, dopóki nie przeczytałem więcej o PASM. Wydaje się, że warto.

#29 ·
… Czy mówisz, że podstawowy Cayman nie może zerwać przyczepności nawet na pierwszym biegu bez sport chrono i PTV? Czy nie ma sposobu, aby całkowicie wyłączyć kontrolę stabilizacji/trakcji?...
Uderzasz w zawiłości PSM. Znajdziesz wyjaśnienie Porsche dotyczące PSM w tym samym zestawie prasowym, do którego podałem link w odniesieniu do PASM.

Bardziej odpowiedni akapit do twoich pytań…
"PSM można wyłączyć w dwóch etapach. W połączeniu z pakietem Sport Chrono system oferuje indywidualnie przełączany tryb o nazwie PSM Sport, aktywowany za pomocą przycisku PSM znajdującego się w konsoli środkowej. Z funkcjonalnego punktu widzenia „PSM Sport” bardzo różni się od trybu normalnego i pozwala ambitnym kierowcom zbliżyć swojego Porsche jeszcze bardziej do granic możliwości – na przykład na torze wyścigowym. W porównaniu z „PSM On” funkcja umożliwia znacznie większe ruchy odchylenia wokół osi pionowej i wyższy stopień poślizgu na kołach napędowych, dzięki czemu dynamiczne osiągi pojazdu są jeszcze bardziej namacalne. Eliminuje to potrzebę całkowitego wyłączania PSM, nawet dla doświadczonych kierowców sportowych. Tryb „PSM Off” jest aktywowany przez naciśnięcie i przytrzymanie przycisku PSM. Jest to zgodne z filozofią Porsche, która pozwala kierowcom całkowicie dezaktywować system kontroli w razie potrzeby. Jednak w trybie „PSM Off” i „PSM Sport” mocne hamowanie w zakresie kontroli ABS ponownie aktywuje pełny efekt stabilizujący systemu PSM, ale tylko do momentu ponownego zwolnienia hamulca."

#27 ·
Hmmm, automatyczne międzygazowanie, które otrzymujesz z MT sport chrono, jest uzależniające i niesamowite. To powiedziawszy, ulepszenie zawieszenia byłoby priorytetem.

#28 ·
hmmm automatyczne międzygazowanie, które otrzymujesz z MT sport chrono, jest uzależniające i niesamowite.

Czy kiedykolwiek żałujesz, że nie możesz tego wyłączyć w trybie sport i sport+? Czy tęsknisz za używaniem trochę sprzęgła i silnika do hamowania w zakrętach i w ich trakcie?

#31 ·
Sport PSM jest bardziej podobny do trybu M Dynamic w samochodach M. Ale uważaj, samochód z silnikiem umieszczonym centralnie obróci się bardzo szybko, więc bez sportowego PSM możesz szybko stracić kontrolę. Zwykłe samochody RWD są znacznie bardziej stabilne w nadsterowności niż samochody z silnikiem centralnym (driftowanie 718 jest wyzwaniem).

#40 ·
Który byś wybrał, gdybyś mógł wybrać tylko jeden dla podstawowego Caymana z 6-biegową manualną skrzynią biegów.
Mam oba w moim 2021 T i jest to manual. Nie jeżdżę moim samochodem po torze. Jednakże, jako mój codzienny kierowca, stwierdzam, że 95% czasu jeżdżę w trybie Sport. Więc prawie wcale nie wybieram między trybami jazdy. Używam trybów PASM w zależności od warunków drogowych i tempa jazdy. Więc mój głos idzie na PASM.

#41 ·
Mam oba w moim 2021 T i jest to manual. Nie śledzę mojego samochodu. Jednak jako mój codzienny kierowca stwierdzam, że jeżdżę w trybie sportowym 95% czasu. Więc prawie wcale nie wybieram między trybami jazdy. Używam trybów PASM w zależności od warunków na drodze i tempa jazdy. Więc mój głos to PASM.
Czy uważasz, że automatyczne dopasowywanie obrotów przy redukcji jest super ważne po jego posiadaniu? A może mógłbyś żyć dobrze i cieszyć się samochodem bez tego? Gdybyś miał napięty budżet, czy powiedziałbyś, że jest to pozycja obowiązkowa po PASM, czy też niekoniecznie warta kolejnych 2500+\$?