Porsche 718 Forum banner

Dzwonek iPhone'a na pełny regulator po podłączeniu do samochodu

18K views 20 replies 10 participants last post by  JazzCatGab  
#1 ·
Zastanawiam się, czy ktoś jeszcze ma ten problem: mój iPhone jest sparowany z Bluetooth w moim samochodzie. Nie używam CarPlay. Zawsze, gdy wysiadam z samochodu po połączeniu telefonu z Bluetooth, głośność dzwonka/powiadomień jest ustawiona na pełną głośność w telefonie.

Tak jest od kilku wersji iOS i jest to spójne na różnych fizycznych iPhone'ach. Działo się tak na moim starym 6S i dzieje się tak samo na moim nowym 12. FYI, kiedy dostałem nowy 12, został skonfigurowany jako NOWY, a nie przywrócony z kopii zapasowej 6S.

To dość irytujące i bardzo zaskakujące, gdy dzwonek telefonu rozlega się następnym razem, gdy wysiadam z samochodu. Albo muszę pamiętać, aby ściszyć głośność dzwonka za każdym razem, gdy wysiadam.

#3 ·
Na iPhonie sprawdziłbym w Ustawieniach, Dźwięki i haptyka, czy suwak Zmiana za pomocą przycisków jest ustawiony niżej (mój jest na około 1/8) i czy ta opcja jest wyłączona. Będąc tam, przejdź do Bezpieczeństwa słuchawek i wyłącz je. Zobacz, co się stanie i daj mi znać.

#4 ·
Na iPhonie sprawdziłbym w Ustawieniach, Dźwiękach i haptyce, czy suwak Zmień za pomocą przycisków jest ustawiony niżej (mój jest na około 1/8) i czy ta opcja jest wyłączona. Będąc tam, przejdź do Bezpieczeństwa słuchawek i wyłącz je. Zobacz, co się stanie i daj mi znać.
Opcje słuchawek są wszystkie wyłączone. Suwak głośności jest zwykle o jeden ząbek od samego dołu, a czasem nawet wyciszony. Nie zmieniam opcji „Zmień za pomocą przycisków”, ponieważ tak używam telefonu od 10 lat i nie mam tego problemu z żadnym innym samochodem, z którym kiedykolwiek się łączyłem. Jednak po użyciu 718 Bluetooth suwak głośności sam się podnosi, aż do momentu, gdy ręcznie go obniżę. Nie jestem pewien, czy to połączenie z Bluetooth to robi, czy też PIERWSZE UŻYCIE Bluetooth to robi (powiadomienie SMS lub połączenie telefoniczne). Będę musiał lepiej zdefiniować to zachowanie.
Image

#5 ·
Ach. Kiedy dzwoni mój telefon, sprawdzam, kto dzwoni i odbieram. Nigdy nie odczuwałem potrzeby zmiany głośności dzwonków podczas dzwonienia telefonu. Może to być więc dla ciebie problem, chociaż nie wiem, dlaczego w takich okolicznościach zwiększa głośność.

#6 ·
Więc to wydaje się dziać za każdym razem, gdy telefon łączy się z Bluetooth 718, niezależnie od aktywności telefonu. Sprawdziłem głośność telefonu około pięciu minut po wejściu do samochodu i potwierdzam, że była na pełnym zakresie. W ogóle nie używałem telefonu. Brak alertów SMS.

#14 ·
Chyba pospieszyłem się myśląc, że iOS 14.5.1 rozwiązał problem. Znowu się wystraszyłem dzisiaj, kiedy mój telefon zadzwonił na pełny regulator głośności następnym razem po tym, jak byłem w samochodzie. Problem więc nadal występuje. Zastanawiam się, czy możemy dowiedzieć się, czy istnieje wersja PCM, która to naprawia.

#15 ·
To spowodowało lekkie zakłopotanie w tej kwestii. Dzwonek mojej żony to Super Freak Ricka Jamesa. [emoji2373] Byłem na zakupach i wpadłem na "The Church Lady". Bardzo miła kobieta, którą znamy z kościoła i która jest bardzo religijna. Zazwyczaj mam niski dzwonek, ale mój samochód podkręcił go na pełny regulator. Stałem tam z telefonem krzyczącym "She's a very kinky girl" i usprawiedliwiając się, żeby odebrać telefon od żony. [emoji23]

#17 ·
Spowodowało to lekkie zakłopotanie w związku z tą sprawą. Dzwonek mojej żony to Super Freak Ricka Jamesa. [emoji2373] Byłem na zakupach i wpadłem na "The Church Lady". Bardzo miła kobieta, którą znamy z kościoła i która jest bardzo religijna. Zazwyczaj mam niski dzwonek, ale mój samochód podkręcił go na pełny regulator. Stałem tam z telefonem krzyczącym "She's a very kinky girl" i usprawiedliwiając się, żeby odebrać telefon od żony. [emoji23]

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
To jest epickie!

#16 ·
Nadal zmagam się z tym problemem. Frustrujące i dość szokujące, gdy mój telefon dzwoni na pełny regulator po wyjściu z samochodu. Na szczęście mój standardowy dzwonek lub dźwięki powiadomień nie powodują takiego samego zakłopotania.

#18 ·
Wiele regulatorów głośności/suwaków w łańcuchu audio. Niektóre systemy/aplikacje - jeśli na to "pozwalają" - automatycznie zwiększą głośność do maksimum. Jedną sztuczką jest usunięcie aspektu "pozwalania" z miksu. Obecne ustawienie iOS14.7.1 (11 & 10 h/w) "Dzwonek i powiadomienia" jest w połowie i ustawienie "Zmień [głośność] za pomocą przycisków" zawsze WYŁĄCZONE. Nigdy nie doświadczyłem dzwonienia z maksymalną głośnością po wyjściu z samochodu. Mam CarPlay, ale użyłem go tylko raz w ciągu dwóch lat posiadania. Zawsze połączony przez Bluetooth (oba iPhone'y sparowane z PCM i zwykle są razem w samochodzie). FWIW samochód ma również "własną" kartę SIM włożoną do PCM...

TL;DR: - Ustawienie "Zmień [głośność] za pomocą przycisków" na WYŁĄCZONE prawdopodobnie złagodzi problem "maksymalnej głośności po wyjściu"

#19 ·
Tylko do informacji, z aktualizacją iOS 15 ten sam problem nadal występuje. Wstrząsa mną za każdym razem, gdy mój telefon dzwoni na pełny regulator w cichym biurze. Zwłaszcza biorąc pod uwagę, że normalnie trzymam dzwonek na minimum, jeden stopień powyżej wyciszenia. Nie zawsze pamiętam, aby ręcznie ustawiać go niżej za każdym razem, gdy wysiadam z samochodu, a wyłączenie ustawienia zmiany głośności za pomocą przycisków jest również często niewygodne.

Dziwny błąd oprogramowania…

#20 ·
Zastanawiam się, czy ktoś jeszcze ma ten problem: mój iPhone jest sparowany z Bluetooth w moim samochodzie. Nie używam CarPlay. Zawsze, gdy wysiadam z samochodu po połączeniu telefonu z Bluetooth, głośność dzwonka/powiadomień w telefonie jest ustawiona na pełną głośność. Tak było w przypadku kilku wersji iOS i jest to spójne w różnych fizycznych iPhone'ach. Działo się tak na moim starym 6S i dzieje się tak samo na moim nowym 12. FYI, kiedy dostałem nowy 12, został skonfigurowany jako NOWY, a nie przywrócony z kopii zapasowej 6S. Trochę denerwujące i bardzo zaskakujące, gdy dzwonek mojego telefonu rozbrzmiewa następnym razem, gdy wysiadam z samochodu. Albo muszę pamiętać, aby ściszyć głośność dzwonka za każdym razem, gdy wysiadam.
Yesss. Ogromny First World PITA. Nie ma znaczenia, czy ściszę go, gdy nadal jestem połączony z Bluetooth w moim Porsche Cayenne 2022, czy zapobiegawczo, za każdym razem podgłaśnia dzwonek do pełnej głośności. Bardzo denerwujące, dość zaskakujące i niezwykle rozczarowujące pod względem technologicznym.