Porsche 718 Forum banner

Obniżanie projektu sprężyny: Demontaż tylnego wahacza

3K views 7 replies 5 participants last post by  elmerzasty  
#1 ·
Jestem w trakcie instalacji zestawu sprężyn obniżających H&R do mojego modelu Base Cayman z 2018 roku. Dotarłem do momentu, w którym muszę wyjąć tylne dolne ramię wahacza i mam nadzieję uzyskać poradę, jak inni to robili, zanim zrobię coś, co mogłoby spowodować uszkodzenie.

Do tej pory próbowałem trochę postukać w nakrętkę, chociaż nie ma zbyt wiele miejsca, aby czymś zamachnąć. Próbowałem również podważać między ramieniem a punktem mocowania na piaście, uważając, aby nie dotknąć ani nie uszkodzić gumy w tym procesie. Naprawdę się tam zaklinowało.

Obejrzałem dwa najlepsze, moim zdaniem, filmy na ten temat: 1. film ; 2. film ; W pierwszym wygląda na to, że bardzo łatwo to wyjąć za pomocą kilku stuknięć. W drugim facet mówi, że trzeba to podgrzać, nie uszkadzając gumy, a następnie wybić lub użyć specjalnego narzędzia.

Nie mam zbyt dużego doświadczenia w tych sprawach, więc chciałem tylko sprawdzić, czy jest jakaś dominująca mądrość na ten temat, zanim zacznę to podgrzewać.

Załączyłem poniżej zdjęcia omawianej części. Z góry dziękuję!

Image

Image

#2 ·
Idź do lokalnego Advance Auto i zdobądź bezpłatną wypożyczalnię zestawu narzędzi do zawieszenia/przodu. Zawiera on odpowiednie narzędzie do usunięcia tego. Jest to urządzenie w kształcie litery C ze śrubą, która naciska na szpilkę. Jeśli nie zejdzie delikatnymi uderzeniami mosiężnego młotka w nakrętkę na szpilce, zdobądź odpowiednie narzędzie.

#6 ·
Idź do lokalnego Advance Auto i zdobądź bezpłatną wypożyczalnię zestawu narzędzi do zawieszenia/przedniej części. Zawiera on odpowiednie narzędzie do usunięcia tego. Jest to urządzenie w kształcie litery C ze śrubą, która naciska na szpilkę. Jeśli nie zejdzie po delikatnych uderzeniach mosiężnym młotkiem w nakrętkę na szpilce, zdobądź odpowiednie narzędzie.
Przyjrzę się temu! Jedyną rzeczą, która budzi tu obawy, jest umieszczenie prasy do przegubów kulowych lub separatora na miejscu i posiadanie wystarczającej ilości miejsca i/lub spowodowanie uszkodzenia osłony. Na pewno to sprawdzę, ponieważ możliwe jest, że będzie wystarczająco dużo miejsca, aby umieścić odpowiednie narzędzie. Zdecydowanie zgadzam się z tym, żeby po prostu zdobyć odpowiednie narzędzie do pracy.

#5 ·
Szybkie uderzenie młotkiem w środek gwintów i wyskakuje. Jestem pewien, że zwykły młotek i stukanie zadziałają, nie używałbym widelca do łożysk, ponieważ istnieje ryzyko uszkodzenia osłony.
Szczerze mówiąc, narzędzie do rozdzielania przegubów kulowych wygląda idealnie do tego, gdyby nie ta osłona. Próbowałem uderzać młotkiem i nie udało mi się go ruszyć. Waham się, żeby być zbyt brutalnym, ponieważ nie chcę niczego uszkodzić. Będę próbował dalej!