Menu WLAN - służy do uzyskiwania dostępu do hotspotu samochodu i jest wymagane do korzystania z aplikacji czasu okrążenia w Porsche.
Nav - włącza różne opcje nawigacji
Sprawdź antenę GPS
Menu WLAN - służy do uzyskiwania dostępu do hotspotu samochodu i jest wymagane do korzystania z aplikacji czasu okrążenia w Porsche.Włączanie funkcji
Próbuję to zrobić, ale nie mogę dostać się do czerwonego menu. Po przekręceniu kluczyka do pierwszej pozycji (tj. akcesoria) naciskam Media + Car przez określony czas przed wejściem do Czerwonego Menu? Jak dotąd bez powodzenia... Dzięki!Zrobiłem tego 'hacka' kilka tygodni temu i mogę uzyskać dostęp do Android Auto.
Najnowsze pobieranie MIB (patrz link w oryginalnym poście) nie wymaga już użycia laptopa do połączenia z samochodem. Po prostu skopiuj pliki na kartę SD (upewnij się, że kopiujesz tylko poprawkę odpowiednią dla twojej jednostki, aby zmniejszyć rozmiar pliku). Plik readme w pobranym pliku wyjaśnia proces. Do czerwonego menu inżynieryjnego używanego do instalacji oprogramowania uzyskuje się dostęp, naciskając jednocześnie przyciski Media i Car, a do zielonego menu, naciskając Tuner i Car. Pamiętaj, aby wyczyścić błąd i zainstalować poprawkę przed aktywacją Android Auto - nie zrobiłem tego i byłem sfrustrowany, dlaczego urządzenie prosiło mnie o użycie urządzenia w trybie AA, ale nie dawało mi ikony na głównym ekranie. Kiedy zdałem sobie sprawę z mojego błędu, wszystko działa idealnie. Kartę SD, której użyłem, zostawiłem w gnieździe, nie jestem pewien, czy jest to konieczne po zakończeniu flashowania, ale pomyślałem, że to nie zaszkodzi i przynajmniej wiem, gdzie jest karta, gdybym potrzebował kopii zapasowej.
Powiedziałbym, że jeśli masz nerwową dyspozycję, to może nie być dla ciebie. Istnieje kilka etapów, w których ekran wydaje się zamrażać podczas procesu flashowania lub staje się pusty przez czas, który wydaje się długi podczas ponownego uruchamiania; dlatego należy wziąć pod uwagę ostrzeżenia i nie próbować niczego ponownie uruchamiać. Muszę przyznać, że było kilka momentów, w których myślałem, że uszkodziłem jednostkę centralną, ale moja cierpliwość została nagrodzona.
Próbuję to zrobić, ale nie mogę dostać się do czerwonego menu. Po przekręceniu kluczyka do pierwszego położenia (tj. akcesoria), czy naciskam Media + Car przez określony czas, zanim wejdę do Czerwonego Menu? Jak dotąd bez powodzenia... Dzięki!
Wykonuję kroki opisane w pliku readme. Przygotowałem kartę SD i dodałem odpowiedni plik patcha do katalogu patches. Włożyłem kartę do gniazda SD1. Jak mam ją załadować?![]()
Android Auto / Nav etc... Do-It-Yourself-Thread
UPDATE May 2022 - The method documented below in detail works, however a faster method using only a card has been created. The steps are discussed in Android Auto / Nav etc... Do-It-Yourself-Thread. I will update this thread again with those steps in a little more detail make this easier to...www.718forum.com
Nie sądzę, żebyś miał skupiać się na dostępie do czerwonego menu. Nie udało mi się to w moich badaniach. Czy udało Ci się wykonać kroki z pierwszego posta? W którym momencie napotkałeś problemy?
Czy połączyłeś się już przez telnet z PCM? Gdy już tam będziesz, wydaj polecenie konsoli, aby uruchomić MIB. Następnie możesz odblokować GEM i uzyskać do niego dostęp za pomocą kombinacji przycisków PCM w samochodzie.Wykonuję kroki opisane w pliku readme. Przygotowałem kartę SD i dodałem odpowiedni plik patch do katalogu patches. Włożyłem kartę do gniazda SD1. Jak mam ją załadować?
Wielkie dzięki za instrukcje!
Miałem nadzieję zrobić to bez komputera... Mam tylko Chromebooka, ale ma on Linuksa, więc spróbuję tego, jeśli nie ma sposobu, aby to zrobić bez telnetowania do PCM.Czy łączyłeś się już przez telnet z PCM? Kiedy już tam będziesz, wydajesz polecenie konsoli, aby uruchomić MIB. Następnie możesz odblokować GEM i uzyskać do niego dostęp za pomocą kombinacji przycisków PCM w samochodzie.
Nie mam maszyny z portem Ethernet... westchnienie.... Dla wszystkich, którzy podążali za instrukcjami README tutaj: MIB Solution :: Login jak zainstalowaliście MIB bez komputera?Miałem nadzieję zrobić to bez komputera... Mam tylko Chromebooka, ale ma on Linuksa, więc spróbuję tego, jeśli nie ma sposobu, aby to zrobić bez telnetowania do PCM.
Uważam, że ta funkcja nie jest włączona w samochodach PCM. Może być włączona w VW i innych markach.Nie mam maszyny z portem Ethernet... westchnienie.... Dla każdego, kto postępował zgodnie z instrukcjami README tutaj: MIB Solution :: Login jak zainstalowałeś MIB bez komputera?
Edub, znalazłem Linksys USB300M, który wydaje się używać chipsetu AX88772A (Linksys USB300M - DeviWiki (ex WikiDevi)), czy to zadziała, czy powinienem spróbować zdobyć ten sugerowany w twoich instrukcjach?Uważam, że ta funkcja nie jest włączona w samochodach PCM. Może być włączona w VW i innych markach.
Tak, pierwszy post przedstawia jedyny znany proces dla samochodów PCM. Oczywiście pomijając proces OEMPrzeskanowałem ten wątek, ale nie widziałem prawdziwego krok po kroku uaktualnienia karty SD bez użycia komputera. Mój samochód to 2018 CB z CarPlay, więc powinienem mieć antenę GPS. Nie jestem pewien, jakich MIB i Map potrzebuję dla NAR. Bardziej interesuje mnie Nav niż AA.
Czy ktoś chciałby nakreślić ten proces w jednej odpowiedzi dla mnie?
Zastanawiam się, czy to, co udokumentowałem, jest błędne. Myślę, że musisz sflashować PCM, a następnie zainstalować MIB i włączyć opcję Developer Menu.Uruchomiłem 'Advanced Backup', a następnie 'Developer Menu activation', ponowne uruchomienie zajęło chwilę, ale wszystko było dobrze. Następnie uruchomiłem 'Install MIB into GEM'. Wszystkie te rzeczy zostały wykonane z MIB w sesji telnet.
Moja kolejność była z pewnością inna... Zrobiłem Menu dla programistów > Zainstaluj MIB w GEM > nie udało się wejść do GEM > Wgrałem oprogramowanie PCM przez telnet MIB > Odblokowałem Android Auto.Zastanawiam się, czy to, co udokumentowałem, jest błędne. Myślę, że musisz wgrać oprogramowanie PCM, a następnie zainstalować MIB i włączyć opcję Menu dla programistów.
Kiedy teraz logujesz się do GEM, czy widzisz, że menu dla programistów jest ponownie wyłączone?
To jest w GEM, prawda? Więc w zasadzie muszę najpierw sprawić, żeby naciśnięcie przycisku zadziałało? Trzymajcie za mnie kciuki!Jeśli masz taką możliwość, sprawdź, czy opcja enable dev jest nadal włączona. Moim zdaniem kolejność operacji wymaga korekty.
Udało mi się dobrać odpowiednią kombinację klawiszy i ponownie dostałem się do GEM. Tym razem przyjrzałem się różnym menu, a następnie po prostu zrestartowałem PCM.To jest w GEM, prawda? Więc w zasadzie muszę najpierw uruchomić naciśnięcie przycisku? Trzymajcie za mnie kciuki!
Cóż, w takim razie chyba odpuszczę. Chociaż z pewnością poradziłbym sobie z długim procesem (jestem emerytowanym administratorem systemu Linux), nie jestem zainteresowany AA, ponieważ używam iPhone'ów, i chociaż widzę pewną wartość w posiadaniu wbudowanej nawigacji, tak naprawdę jej nie potrzebuję z przewodowym CarPlay, który ma mój samochód. Nie warto wydawać pieniędzy na zakup dongle USB/Ethernet tylko po to.Tak, pierwszy post przedstawia jedyny znany proces dla samochodów PCM. Oczywiście pomijając proces OEM![]()
Cześć Djseto, opcja nawigacji na desce rozdzielczej wymaga innego sprzętu w desce rozdzielczej. Przepraszam.Udało mi się uruchomić OEM NAV, ale jak włączyć go, aby wyświetlał się na wyświetlaczu LCD po prawej stronie obrotomierza?