Porsche 718 Forum banner

Błąd sterowania silnikiem, kontrolka silnika

4.5K views 10 replies 7 participants last post by  greg00coupe  
#1 ·
Jestem 2 tygodnie po zakupie 21 s. Samochód miał 5800 mil, kiedy go dostałem, przejechałem już 800 mil i dziś wieczorem wyrzucił kod. Zastanawiam się, czy ktoś ma jakieś pomysły? Czy odważyłbym się odłączyć akumulator, aby zresetować komputer, tak jak robiłem to w samochodach krajowych, czy to niedopuszczalne w 718? Nadal jest na gwarancji, ale chciałbym wiedzieć, czego się spodziewać.

#2 ·
Jeśli usterka jest obecna, odłączenie akumulatora jej nie rozwiąże - to wciąż zapisany kod (do usunięcia wymagany jest skaner kodów, który może odczytać kody DME).

Właśnie otrzymałem ten sam komunikat w moim '23 CGTS (9 300 mil) - zostanie zdiagnozowany (mój skaner pokazuje kody błędów dla obu przednich wentylatorów chłodzenia).

#3 ·
Tak, po opublikowaniu przeszukałem i są starsze posty, ale wszystkie wydają się dotyczyć jednego z tych 2 problemów. W krajowym samochodzie czujnik tlenu jest dość tani i łatwy do wymiany. To będzie mój chrzest Porsche. Wszystko się ułoży. Jutro u dealera. Cieszę się, że można nim jeździć, ponieważ byłem 3 godziny od domu.

#10 ·
Tak, po opublikowaniu przeszukałem i są starsze posty, ale wszystkie wydają się dotyczyć jednego z tych 2 problemów. W krajowym samochodzie czujnik tlenu jest dość tani i łatwy do wymiany. To będzie mój chrzest Porsche. Wszystko się ułoży. Jutro dealer. Cieszę się, że można nim jeździć, ponieważ byłem 3 godziny od domu.
Otrzymuję ten komunikat od lat, gdy samochód nie był używany przez jakiś czas… zwykle znika po 3 lub 4 ponownych uruchomieniach.

Mechanik próbował odczytać kody - czujnik tlenu. Nadal nie został wymieniony.

#11 ·
Samochód jest nadal na gwarancji fabrycznej. Poszedłem do lokalnego dealera w sobotę, serwis był otwarty. Umówiłem się na wizytę za 10 dni, na taką mieli możliwość. Zapytałem, czy mogą odczytać kod, kiedy tu jestem, żebyśmy wiedzieli, o co chodzi, na wypadek gdyby trzeba było zamówić część, to bardziej efektywne. Nie, nie możemy po prostu odczytać kodu, trzeba będzie poczekać do wizyty. Pojechałem do lokalnego sklepu z częściami, facet mówi, nie ma problemu i odczytuje kod. To P2262 ciśnienie doładowania sprężarki nie wykryte, powaga DTC 2 z 3, nie wiem, co to 2 z 3? Wskaźnik doładowania na desce rozdzielczej rejestruje doładowanie, więc nie wiem, gdzie leży problem. Idę 10 kwietnia, więc zobaczę, jakie jest doświadczenie z Porsche.