Porsche 718 Forum banner

Czy można naprawić wygięte felgi OEM Porsche?

14K views 34 replies 14 participants last post by  kfahmi  
#1 ·
Westchnienie. Zaledwie 2 miesiące po przebiciu tylnej opony w moim rocznym 718 Cayman S, co wymagało 2 nowych tylnych opon...

...wjechałem w (stosunkowo płytką) dziurę i zgiąłem obie felgi po lewej stronie. Są to 20-calowe felgi Carrera S, które wyglądają świetnie, ale mój Boże, ceny za ich wymianę są szalone. Wiedziałem, że coś jest nie tak w momencie po uderzeniu - czułem lekkie rytmiczne wibracje przy dużej prędkości.

Miejscowy dealer chce łącznie 4400 $ (części + robocizna) za wymianę obu felg. Kupno ich od Suncoast i montaż w lokalnym niezależnym warsztacie zaoszczędziłoby około 1200 $ w porównaniu z kosztem u dealera. Jednak Suncoast ma ofertę za 5500 $ za 4 nowe felgi z nowymi oponami w zestawie, co jest niezłą okazją.

Rozmawiałem z lokalnym, szanowanym warsztatem (Custom Alignment tutaj w rejonie zatoki San Francisco) i polecili wysłanie felg do Pacific Rim (również tutaj w rejonie zatoki), aby je wyprostować/naprawić. Rzecz w tym, że widzę zastrzeżenie Porsche, że zgięte felgi aluminiowe nie mogą być naprawiane i muszą zostać wymienione.

Oczywiście wolałbym wydać ~700 $ na naprawę felg i zrobienie geometrii, zamiast 6 tys. $, które będą kosztować, jeśli zrobię tylko nowe felgi i opony - ale co byście zrobili? Czy ktoś zna powody zakazu naprawy felg przez Porsche?

#2 ·
Nigdy sam tego nie robiłem, ale w naszym lokalnym warsztacie za renowację felgi pobierają 200 dolarów. Poszedłbym drogą renowacji.

Słyszałem, że innym się to udało. Nieważne, co Porsche myśli o naprawie felg aluminiowych. Jestem pewien, że są pewne rodzaje uszkodzeń, których nie da się naprawić, ale jeśli renomowany warsztat da mi zielone światło, to pójdę tą drogą. YMMV.

#4 ·
<snip> Nie obchodzi mnie, co Porsche myśli o naprawie felg aluminiowych. Jestem pewien, że są pewne rodzaje uszkodzeń, których nie da się naprawić, ale jeśli renomowany warsztat da mi zielone światło, to pójdę tą drogą. YMMV.
Pamiętaj, że Porsche chce (nalega?), aby samochód był bezpieczny przy prędkościach autostradowych - 250 km/h i więcej.
Zapytałbym warsztat, co ubezpieczają, jeśli koło zawiedzie na autostradzie.

#9 ·
Dobry, renomowany warsztat naprawy kół powinien być w stanie naprawić wygięte koło ze stopu aluminium odlewanego lub kute ciśnieniowo - ale zależy to również od charakteru uszkodzenia. Znalazłbym renomowany warsztat w Twojej okolicy - skontaktuj się z lokalnym oddziałem PCA w celu uzyskania rekomendacji lub przeprowadź małe badania na innych, większych forach samochodowych (i poza tymi specyficznymi dla Porsche), aby uzyskać wskazówki.

@HooosierDaddy ma rację: kute koła rzadko można naprawić. Druga strona medalu jest taka, że w pełni kute koła są znacznie mocniejsze niż odlewane - a jeśli ta dziura wygięła kute koło, to było to ogromne uderzenie, które niewiele kół przetrwałoby bez uszkodzeń. Przed rokiem modelowym 2020 jedynym kołem OEM specyficznym dla 718, które jest kute, jest 20-calowe 911 Turbo IV, czyli 10-ramienne dwutonowe.

Powodzenia; daj nam znać, co się stanie!

#11 · (Edited)
Hoosier i Viffermike -- dziękuję, to naprawdę pomocne. Właściwie o tym myślałem.

Jeszcze jedno pytanie: gdybym miał przejść na zupełnie nowe 19-calowe koła i opony, czy powinienem być świadomy innych problemów? A może mógłbym po prostu zamówić zestaw 19-calowych felg i opon, zamontować je i ruszyć w drogę?

#13 ·
Hoosier i Viffermike -- dziękuję, to naprawdę pomocne. Właściwie to właśnie o tym myślałem.

Jeszcze jedno pytanie: gdybym miał przejść na zupełnie nowe 19-calowe koła i opony, czy powinienem być świadomy innych problemów? A może mógłbym po prostu zamówić zestaw 19-calowych felg i opon, zamontować go i jechać?
Możesz dostać dobry zestaw z rynku wtórnego. Cholera, uderz do @BB718. Ma świetny zestaw kutych, które może ostatecznie sprzeda. Bez obietnic, ale jeśli przesunie swój samochód, mogą być dostępne.

#15 ·
BB718: Rzeczywiście bardzo ostry! Mój CS idzie do warsztatu we wtorek. Wygląda na to, że lewy przód mocno się wygiął, ale lewy tył jest znacznie mniej uszkodzony (ale wciąż wygięty). W zależności od tego, co się stanie, mogę się z Tobą skontaktować. Elegancki Boxster, który masz!

#17 ·
Zakładam, że koło pękłoby, gdyby uderzyło z wystarczającą siłą, aby je mierzalnie zdeformować. Czy tak nie jest? A jeśli tak, to kwestionowałbym, czy koło jest strukturalnie sprawne. To wykracza poza moją dziedzinę wiedzy; po prostu myślę na głos.

Jeśli chodzi o ich wymianę, czy szukałeś (OP) pary "take off"? Rynek jest tak mały, że koła OEM w idealnym stanie sprzedawane są za ułamek ich ceny detalicznej. W ten sposób zdobyłem koła do opon zimowych.
Szukam już od jakiegoś czasu i większość z nich mieściła się w przedziale 2 tys. dolarów (+/- ~200 dolarów). Za jaką "małą część" Twoim zdaniem powinny iść 19-tki i 20-tki? Dzięki!

#19 ·
Więc, właśnie rozmawiałem z warsztatem (Custom Alignment w Mtn. View, CA -- bardzo ceniony i tuż obok Modderman's, znanego warsztatu Porsche w Bay Area.)

Lewe przednie koło (to, które wzięło na siebie ciężar uderzenia) jest niestety nienaprawialne. Lewe tylne również zostało uderzone, ale to zgięcie można naprawić i robi to Pacific Rim, warsztat, któremu Custom zleca naprawy. Custom zauważył również, że prawe przednie koło miało małe zgięcie, więc to również jest naprawiane. Nie miałem pojęcia, że to koło w ogóle ma jakieś problemy. Co jest z tymi 20-calowymi kołami? Czy są one przeznaczone tylko do gładkich torów wyścigowych, a nie do jakiejkolwiek jazdy w prawdziwym świecie?

Więc dostanę nowe 20-calowe koło Carrera S od Suncoast i ponownie użyję istniejących opon. W sumie koszt napraw plus jedno nowe koło plus ponowny montaż/wyważenie i ustawienie wyniesie 2500 dolarów.

Chciałbym, żeby kupił ubezpieczenie na koła i opony. Kilka miesięcy temu przy 5000 milach prawe tylne koło przebiło się, więc poszło kolejne 980 dolarów na 2 nowe Micheliny. To 3500 dolarów tylko na koła i opony, w 7000 mil jazdy. 50 centów za milę tylko za opony i koła...

Więc, przechodząc do następnego zadania. Znalezienie solidnego zestawu srebrnych 19-calowych kół. Jeśli to się zdarzyło raz na drogach Bay Area, zdarzy się ponownie i nie mogę wydawać 50 centów za milę tylko na opony i koła.

Szukałem online, wszędzie i nie znalazłem zbyt wielu opcji. Ten "Auto Rim Shop" online dostaje straszne recenzje. Wolałbym kupić od innego fana Porsche.

Hej @BB718....jeśli będziesz musiał sprzedać te 19", daj mi znać! Wyślę Ci wiadomość prywatną z moimi informacjami.

Ostateczne pytanie: Kto przy zdrowych zmysłach miałby specyfikować 20-calowe koła, skoro ledwo mogą przetrwać stosunkowo małą dziurę? (Ten konkretny szczerze mówiąc wcale nie był taki zły.)

#28 ·
Więc właśnie rozmawiałem z warsztatem (Custom Alignment w Mtn. View, CA -- bardzo ceniony i tuż obok Modderman's, znanego warsztatu Porsche w Bay Area.)

Lewe przednie koło (to, które wzięło na siebie ciężar uderzenia) jest niestety nienaprawialne. Lewe tylne również zostało uderzone, ale to zgięcie można naprawić i robi to Pacific Rim, warsztat, któremu Custom zleca naprawy. Custom zauważył również, że prawe przednie koło miało małe zgięcie, więc to również jest naprawiane. Nie miałem pojęcia, że to koło w ogóle ma jakieś problemy. Co jest z tymi 20-calowymi kołami? Czy są one przeznaczone tylko do gładkich torów wyścigowych, a nie do jakiejkolwiek jazdy w prawdziwym świecie?

Więc dostanę nowe 20-calowe koło Carrera S od Suncoast i ponownie użyję istniejących opon. W sumie koszt napraw plus jedno nowe koło plus ponowny montaż/wyważenie i ustawienie zbieżności wyniesie 2500 $.

Żałuję, że nie kupiłem ubezpieczenia na koła i opony. Kilka miesięcy temu przy przebiegu 5000 mil prawe tylne koło przebiło się, więc poszło kolejne 980 $ na 2 nowe Micheliny. To 3500 $ tylko na koła i opony, w 7000 mil jazdy. 50 centów za milę tylko za opony i koła...

Więc przechodzę do następnego zadania. Znalezienie solidnego zestawu srebrnych 19-calowych kół. Jeśli to się zdarzyło raz na drogach Bay Area, zdarzy się ponownie i nie mogę wydawać 50 centów za milę tylko na opony i koła.

Szukałem online, wszędzie i nie znalazłem zbyt wielu opcji. Ten "Auto Rim Shop" online ma straszne recenzje. Wolałbym kupić od innego fana Porsche.

Hej @BB718....jeśli będziesz musiał przesunąć te 19", daj mi znać! Wyślę Ci wiadomość prywatną z moimi informacjami.

Ostateczne pytanie: Kto przy zdrowych zmysłach miałby specyfikować 20-calowe koła, skoro ledwo wytrzymują stosunkowo małą dziurę?
Mam 20” koła Carrera w moim Boxsterze CPO z 2018 roku
raj dla otarć o krawężniki, nigdy bym ich nie zamówił

#20 ·
Po trzecie: tak, szukałem zamienników. Jedyne, co mogę znaleźć, to jakieś podejrzane "odnowione" z serwisu z okropnymi recenzjami (Auto Rim Shop) lub nowe ceny OEM. W tej chwili na Rennlist i na tej stronie nie ma nic w specyfikacji, której bym chciał (idealnie felgi 19" Boxster S, OEM srebrne, pasujące do 982).

#25 · (Edited)
Po trzecie: tak, szukałem zamienników. Wszystko, co mogę znaleźć, to jakieś podejrzane "odnowione" z serwisu z okropnymi recenzjami (Auto Rim Shop) lub nowe ceny OEM. W tej chwili na Rennlist i na tej stronie nie ma nic w specyfikacji, której bym chciał (idealnie 19-calowe felgi Boxster S, OEM srebrne, pasujące do 982.)
Znalazłem swoje na stronie PCA w ogłoszeniach. W tej chwili jest siedem stron z ofertami, a z mojego doświadczenia wynika, że ​​nowe pojawiają się codziennie. Widziałem, że jest zestaw 18-calowych felg 718 z oponami zimowymi, jeśli to Cię interesuje. Sprzedawca żąda 1500 $. Zakładam, że weźmie mniej. Jeśli będziesz cierpliwy, jestem pewien, że znajdziesz felgę Boxster S, której szukasz.

Zwróć uwagę, że prawdopodobnie będziesz musiał kupić czujniki TPMS, jeśli koła, które kupujesz, pochodzą z czegoś innego niż 718. Czujniki OEM z Porsche kosztują około 150 $ za sztukę, jeśli dobrze pamiętam. Kupiłem te same czujniki (inne opakowanie) z Tire Rack za około 50 $ za sztukę. Widziałem czujniki zamienne za 10 lub 15 $ za sztukę, ale nie mogę wypowiedzieć się na temat ich kompatybilności.

#24 ·
Cześć Hoosier: czy mógłbyś zasugerować jakieś renomowane marki? Nigdy wcześniej nie kupowałem kół z rynku wtórnego. Z góry dziękuję!
Spójrz na BC Forged. Mają siedzibę w rejonie Daytona Beach na Florydzie i mają jedne z najniższych cen za kute felgi. Są w pełni konfigurowalne pod względem rozmiarów i wykonają dowolną szerokość, przesunięcie itp. Mogą również sprawić, że środek koła będzie kompatybilny z fabrycznymi dekielkami Porsche.

Byłem już w ich warsztacie i byli bardzo pomocni. Bardzo renomowany warsztat wyścigowy Porsche polecił mi BC Forged, gdy ulepszałem swój samochód.

#27 ·
Westchnienie. Zaledwie 2 miesiące po przebiciu tylnej opony w moim rocznym 718 Cayman S, które wymagało 2 nowych tylnych opon...

...wjechałem w (stosunkowo płytką) dziurę i zgiąłem obie felgi po lewej stronie. To są 20-calowe felgi Carrera S, które świetnie wyglądają, ale mój Boże, ceny za ich wymianę są szalone. Wiedziałem, że coś jest nie tak w momencie po uderzeniu - czułem lekkie rytmiczne wibracje podczas jazdy.

Miejscowy dealer chce łącznie 4400 $ (części + robocizna) za wymianę obu felg. Kupno ich od Suncoast i montaż w lokalnym niezależnym warsztacie zaoszczędziłoby około 1200 $ w porównaniu z kosztem u dealera. Jednak Suncoast ma ofertę za 5500 $ za 4 nowe felgi z nowymi oponami w zestawie, co jest niezłą okazją.

Rozmawiałem z lokalnym, szanowanym warsztatem (Custom Alignment tutaj w rejonie zatoki San Francisco) i polecili wysłanie felg do Pacific Rim (również tutaj w rejonie zatoki), aby je wyprostować/naprawić. Rzecz w tym, że widzę zastrzeżenie Porsche, że zgięte felgi aluminiowe nie mogą być naprawiane i muszą zostać wymienione.

Oczywiście wolałbym wydać ~700 $ na naprawę felg i wykonanie geometrii, zamiast 6 tys. $, które będą kosztować, jeśli po prostu wezmę wszystkie nowe felgi i opony - ale co byście zrobili? Czy ktoś zna powody zakazu naprawy felg przez Porsche?
Zrób zdjęcie dziury i idź do miasta.

Zdecydowanie napraw felgi, miałem 2 zrobione na moim
macan bez problemów.

#30 ·
@kfahmi : Dlaczego nie zabezpieczyć się i poszukać zestawu 19-calowych kutych felg?
Zalety:
  • mogą być nieco tańsze niż 20-calowe kute felgi
  • mogą być tańsze niż odlewane felgi OEM
  • będą lżejsze niż porównywalne odlewane felgi
  • będą mocniejsze niż porównywalne odlewane felgi
  • opony będą znacznie tańsze
Jedyną realną przewagą 20-calowych felg nad mniejszymi średnicami jest wygląd, a to jest subiektywne. Kup naprawdę dobrze wyglądający zestaw kutych 19-calowych felg z rynku wtórnego, a nawet to nie będzie problemem. ;P