Porsche 718 Forum banner

Wymiana oleju u dealera, A40 lub C40.

30K views 120 replies 22 participants last post by  Payman  
#1 ·
Mt 2021 Cayman ma mieć "bezpłatną" pierwszą wymianę oleju w tym samym salonie, w którym kupiłem go rok temu.

Przynoszę własny olej C40 na wypadek, gdyby go nie mieli lub (bardziej prawdopodobne) kierownik serwisu nigdy nie słyszał o oleju C40. Ten salon jest bardzo elegancki z wspaniałym zapleczem, ale obsługa jest beznadziejna.

Jakie są ostatnie doświadczenia osób, które wymieniają olej w lokalnym salonie Porsche? Wiem, że dostępność C40 w niektórych miejscach była problemem rok lub dwa lata temu.

Czy wszystkie salony mają C40 na stanie dla tych samochodów, które tego wymagają? A może powinienem nalegać na przeczytanie etykiety na pojemniku przed rozpoczęciem napełniania?

#2 ·
Nie martwiłbym się tym, Twój dealer użyje właściwego oleju do Twojego samochodu. Wiem, że C40 to zaktualizowana specyfikacja, ale Twój 718 ma ten sam silnik co mój model z 2018 roku, który w mojej instrukcji wymaga specyfikacji A40. Niemniej jednak każdy dealer miałby wymagany olej Porsche.

#3 ·
Nie martwiłbym się tym, Twój dealer użyje odpowiedniego oleju do Twojego samochodu. Wiem, że C40 to zaktualizowana specyfikacja, ale Twój 718 ma ten sam silnik co mój model z 2018 roku, który w mojej instrukcji wymaga specyfikacji A40. Niemniej jednak każdy dealer powinien mieć wymagany olej Porsche.
Twoje optymistyczne podejście zostało zauważone; jednak dealer Porsche NIE miał właściwego oleju C40. Miałem rację, będąc podejrzliwym.

Pracownik serwisu nigdy nie słyszał o oleju C40 ani A40, ani też nie wiedział, jaką specyfikację zamierzali wlać do mojego samochodu. Pokazałem im dokumentację Porsche, z której wynikało, że mój samochód wymaga C40 i to było dla nich nowością.

Zapytałem ich, czy mają dyrektywę Porsche wskazującą, że użycie oleju innego niż wymagany w mojej instrukcji obsługi jest w porządku. Wskazali, że nie wiedzą o takim dokumencie. Tylko pokręciłem głową.

Zanim więc zmienili olej, przeprowadzili pewne dochodzenie z pracownikami serwisu i sprawdzili w dziale części. Ta sprawa z C40 była nowością dla wszystkich. Żadna osoba nie była świadoma tego, co uważałem za powszechną wiedzę, przynajmniej wśród osób pracujących w salonie Porsche. Wskazali, że używany przez nich olej to Mobil 1, że jest dostarczany luzem i że ma oznaczenie 5W-40, ale nie wiedzieli, czy spełnia specyfikacje A40, czy nie.

Zdaj sobie sprawę, że działają w zupełnie nowym, bardzo imponującym budynku ze wszystkimi fantazyjnymi urządzeniami serwisowymi w zasięgu luksusowej poczekalni z ekspresem do kawy, lodówką i tak dalej. Wygląda na to, że jesteś w dobrych rękach, ale jak w większości przypadków, to ludzie robią różnicę.

Moi poprzedni doświadczenia z nimi były ponure i to się nie zmieniło. Są uprzejmi, ale wydają się wiedzieć mniej o moim Porsche niż ja.

Poprosiłem ich więc, aby użyli oleju C40, który przyniosłem i zrobili to. Niestety zrobili coś, co wyłączyło moją kamerę cofania, więc to kolejna rzecz, którą muszę się teraz zająć.

Podczas gdy czekałem na wymianę oleju, rozmawiałem z miłą panią, której 7-letni Boxster był serwisowany w oczekiwaniu na podróż przez cały kraj. Ponieważ dealer w mniejszym lub większym stopniu "zawdzięczał" mi 6 litrów oleju, zapytałem ich, czy dadzą "mój" olej (który jest A40 i odpowiedni dla jej Boxstera) i usuną opłatę za wymianę oleju z jej dość pokaźnego rachunku. Właściwie się nie zgodzili, ale pracownik serwisu powiedział: "Sprawię, że coś się wydarzy". Nigdy się nie dowiem, ale trzymam kciuki.

#5 ·
Kiedy robiłem moją pierwszą wymianę oleju metodą DIY, przeczytałem o standardzie C40, jak podano w mojej instrukcji obsługi i zadzwoniłem do lokalnego dealera Porsche, aby kupić olej. Oni również nigdy o tym nie słyszeli. Zwróciłem uwagę, że C40 był specyfikacją dla większości modeli Porsche po połowie 2019 roku. Jest to spowodowane systemami emisji w europejskich wersjach samochodów. Nie jestem pewien, czy samochody z USA naprawdę potrzebują specyfikacji C40 w porównaniu do starszej A40. To jest coś, na co musi odpowiedzieć Ojczyzna. Ale fakt, że instrukcja mówi C40, a dealer nigdy o tym nie słyszał, z pewnością budzi obawy.

'03 Audi RS6 wymagało określonego oleju Audi. Przetestowaliby go. Jeśli nie użyłeś właściwego oleju, unieważniliby twoją gwarancję. BMW używa określonego oleju w samochodach M. To również było trudne do znalezienia, ponieważ ECS i inni dostawcy oferowali olej o niższej specyfikacji. Longlife-01 vs. Longlife-01-FE. Małe różnice mają chyba znaczenie.

W każdym razie znalazłem dostawcę odpowiedniego oleju o specyfikacji C40 i zrobię to sam... więc wiem, że jest zrobione dobrze.

Mike

#6 ·
... skrót... Zwróciłem uwagę, że C40 było specyfikacją dla większości modeli Porsche po połowie 2019 roku. Wynika to z systemów emisji w europejskich wersjach samochodów .......... skrót...
Podejrzewam, że masz rację co do tego, że C40 jest związane z emisjami; jednak silniki z bezpośrednim wtryskiem z turbosprężarkami są podatne na zapłon przedwczesny przy niskich obrotach, a olej C40 ma za zadanie przeciwdziałać temu problemowi.

Czytałem również w literaturze publikowanej przez niektóre firmy, które sprzedają olej A40, że ich olej również zwalcza LSPI. Dlatego nie byłbym zaskoczony, gdyby istniał dokument Porsche mówiący, że można używać A40 w nowszych modelach amerykańskich, ale nie w europejskich samochodach, które mają monitorowane filtry cząstek stałych benzyny. Ale o ile wiem, taki dokument nie istnieje.

Zatem, dopóki nie dowiem się więcej, będę trzymał się oleju C40.

Co jest naprawdę rozczarowujące, to fakt, że mój dealer Porsche (i inni) nic nie wie o tej sytuacji. Chcę, żeby mój dealer był bardziej obeznany z technologią niż ja.

Przypomina mi się, że lata temu Frank Zappa ostrzegał nas wszystkich, kiedy powiedział (parafrazuję), że jeśli zamierzasz radzić sobie ze współczesną cywilizacją, musisz przygotować się na to, że większość ludzi to prawdziwi durnie. Smutno powiedzieć, każdego dnia stary Frank ma rację........................ Westchnienie.😢

#7 ·
Na stronie internetowej firmy Mobil znajduje się następująca informacja: PdsDetailsPage

Mobil 1™ ESP X3 0W-40 to zaawansowany, w pełni syntetyczny olej silnikowy, specjalnie zaprojektowany, aby zapewnić wyjątkową wydajność silnikom o dużej mocy, zapewniając wyjątkową czystość silnika, ochronę przed zużyciem, dużą trwałość i zaawansowaną oszczędność paliwa*. Mobil 1 ESP X3 0W-40 to nasza najnowsza technologia opracowana we współpracy z Porsche, jednym z naszych kluczowych europejskich producentów oryginalnego wyposażenia (OEM). Mobil 1 ESP X3 0W-40 został fachowo zaprojektowany, aby pomóc przedłużyć żywotność w nowych, pojawiających się europejskich pojazdach z silnikami benzynowymi.​

Mobil 1 ESP X3 0W-40 jest zalecany do silników o wysokich osiągach wymagających GPF (filtrów cząstek stałych benzyny). Mobil 1 ESP X3 0W-40 może być używany tylko w pojazdach, dla których został zatwierdzony. Nie jest wstecznie kompatybilny z silnikami pojazdów wymagającymi A40, C30 lub C20.

A więc, jesteśmy w połowie 2019 roku i później silniki Porsche są tak różne, że nie mogą już używać A40? A jeśli tak, to jakie szkody mogły powstać w wyniku tego, że dealerzy Porsche nie serwisowali samochodów w odpowiedni sposób, używając C40?

Z tego, co rozumiem, A40 zostało opracowane w celu zapobiegania uszkodzeniom GPF i wyższym emisjom wynikającym z degradacji GPF. Jeśli to prawda, to bardzo chciałbym wiedzieć, czy właściwości smarne A40 są lepsze czy gorsze od właściwości C40. Porównanie empiryczne dałoby odpowiedzi... Wiem, pobożne życzenie :unsure:.

#10 ·
FYI.. Rodzaje oleju Porsche

Specyfikacja oleju Porsche C40
To nowa formuła oleju Porsche, która została wprowadzona i jest zalecana dla wybranych silników benzynowych Porsche od końca 2019 do 2020 roku. Z posiadanych przez nas informacji wynika, że ta specyfikacja oleju będzie zalecana w silnikach benzynowych Porsche z czterocylindrowymi silnikami typu bokser i sześciocylindrowymi silnikami typu bokser od 2020 roku. Jest to mniej więcej wersja Mid to Low SAPS (Low Sulphated Ash Phosphorus Sulfur) już popularnej specyfikacji Porsche A40. Większość modeli Porsche z 2020 roku i nowszych jest wyposażona w nowocześniejsze układy emisji spalin silników benzynowych. Formuła oleju Porsche C40 zoptymalizuje oczekiwaną żywotność tych układów emisji spalin silników benzynowych, zachowując jednocześnie wysoką temperaturę i wysoką lepkość ścinania HTHS 3,5 mPa*s lub większą. Ponadto wymagania TBN dla specyfikacji Porsche C40 wynoszą 8,0 lub więcej. Z naszych aktualnych informacji wynika, że będzie to odpowiadać specyfikacji oleju ACEA C3 i lepkości 0W-40 lub 5W-40.

Ważna uwaga: Aby zminimalizować problemy mechaniczne silnika, oleju Porsche A40 nigdy nie należy używać w miejsce oleju o specyfikacji Porsche C40. Jeśli nie możesz zdobyć oleju o specyfikacji Porsche C40 w swoim regionie, gdy pojawią się nagłe przypadki niskiego poziomu oleju silnikowego lub gdy interwały wymiany oleju zostały drastycznie przekroczone. Olej ACEA C3 i SAE 0W-40 lub 5W-40 można stosować w miejsce oleju Porsche C40. Jednak wymianę oleju silnikowego należy przeprowadzić jak najszybciej, gdy można zdobyć olej zatwierdzony przez Porsche C40.

#11 ·
„Ważna uwaga” @BobS stwierdza: „aby zminimalizować problemy mechaniczne silnika, oleju Porsche A40 nigdy nie należy używać zamiast oleju Porsche C40.” Czy przez „problemy mechaniczne silnika” naprawdę rozumie się zdrowie GPF?

Mobil 1 stwierdza, że ​​nowy C40 nie jest wstecznie kompatybilny, co wydaje się nie mieć sensu dla tego nie-inżyniera. Jeśli C40 jest specjalnie zaprojektowany w celu optymalizacji oczekiwanej długości życia najnowszych systemów emisji spalin benzyny (np. GPF), to w jaki sposób C40 miałby zaszkodzić silnikom bez GPF? Czy możliwe jest, że wyższy poziom SAPS w A40 promuje lepsze właściwości smarowania silnika niż niskie SAPS C40? Jeśli to prawda i jeśli szkodzi tylko GPF, którego nie mamy, to czy nie bylibyśmy w Ameryce Północnej w lepszej sytuacji, używając A40 w każdym 718 wyprodukowanym do tej pory?

Specyfikacje Mobil 1 na ich stronie internetowej:

[/TD>

[TD]Mobil 1 A40 - Stary olej formuły[/TD>

[TD]Mobil 1 C40 - Nowy olej formuły[/TD>
Gatunek[/TD>
[TD]SAE 0W-40[/TD>
[TD]SAE 0W-40[/TD>
Wskaźnik lepkości, ASTM D2270[/TD>
[TD]185[/TD>
[TD]204[/TD>
Mini-rotacyjne wiskozymetr, lepkość pozorna, -40 C, mPa.s, ASTM D4684[/TD>
[TD]21600[/TD>
[TD]Nie podano[/TD>
Temperatura zapłonu, Cleveland Open Cup, °C, ASTM D92[/TD>
[TD]226[/TD>
[TD]230[/TD>
Wysoka temperatura, wysoka lepkość ścinania przy 150 C 1x10(6) sek(-1), mPa.s, ASTM D4683[/TD>
[TD]3.6[/TD>
[TD]3.8[/TD>
Popiół, siarczanowy, % masy, ASTM D874[/TD>
[TD]1.3[/TD>
[TD]Nie podano[/TD>
Lepkość kinematyczna w temperaturze 40 C, mm2/s, ASTM D445[/TD>
[TD]71[/TD>
[TD]Nie podano[/TD>
Lepkość kinematyczna w temperaturze 100 C, mm2/s, ASTM D445[/TD>
[TD]12.9[/TD>
[TD]14.1[/TD>
Temperatura płynięcia, °C, ASTM D97[/TD>
[TD]-60[/TD>
[TD]-48[/TD>
Całkowita liczba zasadowa, mgKOH/g, ASTM D2896[/TD>
[TD]12.6[/TD>
[TD]Nie podano[/TD>
Gęstość w temperaturze 15 C, g/cm3, ASTM D4052[/TD>
[TD]0.846[/TD>
[TD]0.846[/TD>
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]

Ponownie, nie jestem inżynierem i nie mam korzyści z grania jednego w telewizji. Dlatego nie jestem pewien, jak powinniśmy interpretować specyfikacje jako jeden olej lepszy od drugiego (z wyjątkiem zdrowia GPF).

Rak w moim gruczole krokowym został usunięty chirurgicznie w 2016 roku, skutecznie pozostawiając „pustą osłonę” gruczołu, która nie pełni żadnej funkcji. Dlatego nie potrzebuję już żadnych suplementów ani pokarmów (co nie oznacza, że ​​ich nie jem), które promują dobre zdrowie prostaty. Widzę nasz brak GPF w podobny sposób, pojemnik jest obecny; jednak mechanizm filtrowania cząstek stałych nie jest. Wydaje mi się więc, że powinniśmy używać specyfikacji oleju, która daje naszym silnikom największą szansę na długie życie bez uwzględniania GPF, którego nasze północnoamerykańskie samochody nie mają.

Ponadto wydaje się, że bardzo niewielu naszych dealerów używało odpowiedniego oleju specyfikacji dla 718 z połowy 2019 r. lub nowszych. Jeśli to prawda, to moja nietrenowana intuicja mówi mi, że w ogólnym schemacie rzeczy tutaj w Ameryce Północnej używanie A40 lub C40 ma bardzo małe znaczenie... LUB, być może to jest źródło awarii silnika @Graustark (w co bardzo wątpię).

Inżynierowie łączcie się i pomóżcie przywrócić mi zdrowy rozsądek... czy jestem tu w błędzie?

#12 ·
......... snip.................Inżynierowie zjednoczcie się i pomóżcie przywrócić mi zdrowy rozsądek... czy ja się tu mylę?
Do jakiego celu? Jestem inżynierem i podejrzewam, że kilku innych członków forum również; jednak moim obszarem studiów była aerodynamika. Obejmowała ona również trochę chemii, badania płynów i trochę szkolenia w zakresie smarowania. Plus, zebrałem kilka wskazówek po drodze. Ale NIE jestem inżynierem naftowym ani inżynierem projektującym silniki Porsche.

Zatem to, co Pan spekuluje, może być bardzo prawdziwe, ale może też istnieć jakiś ważny czynnik, o którym my na tym forum nie mamy pojęcia. Mówi się więcej o GPF niż o Low Speed Pre Ignition, ale jestem prawie pewien, że to problem. Czy A40 jest tak dobre w walce z tym problemem jak C40? Nie wiem.

Zatem bez względu na to, ile osób się tu wypowie, twierdząc, że są inżynierami i bez względu na to, ile osób uważa, że A40 jest OK, nadal będę używał C40, zamiast zgadywać.

Fakt, że dealerzy Porsche są dziś bez pojęcia, nie powinien nikogo dziwić. Ludzie, którzy powinni się tym przejmować, po prostu nie dbają, a ja nie ufam mojemu lokalnemu dealerowi Porsche tak daleko, jak mogę splunąć, mimo że ich nowy warsztat jest tak fantazyjny, jak można sobie wymarzyć.

I fakt, że wiele samochodów wymagających C40 zostało napełnionych A40 i nie wybuchło natychmiast, również nie jest dobrym punktem danych, na którym można polegać. Porsche nawet mówi, że można go użyć w nagłych wypadkach, ale dalej mówią, że należy go wymienić jak najszybciej. Czy dotyczy to tylko samochodów europejskich? Znowu, nie wiem. Ale jeśli tak, to zastanawiam się, dlaczego tego nie powiedzieli.

Mam nadzieję, że to, co Pan zgaduje, jest prawdą, ale poczekam.

#13 ·
Naprawdę świetne informacje. Myślę, że rozsądnie będzie zabrać mojego 718 do niezależnego warsztatu, któremu ufam, z wyjątkiem napraw gwarancyjnych. I tak robiłem to wcześniej z GT3, ponieważ mechanicy w naszych salonach Porsche zdecydowanie nie są wystarczająco doświadczeni ani ostrożni, aby zająć się GT3.

#18 ·
Więc... Zbliżam się do końca okresu docierania i planuję wymienić olej wraz z kilkoma innymi rzeczami.

Jestem nieco ograniczony, jeśli chodzi o mechaników skupionych na Porsche, z pewnością pod względem wygody bliskości planowanej niezależnej lokalizacji do mojego domu, więc liczę na naprawdę dobre doświadczenie/początek relacji z tym miejscem. Pytanie lub 2, o których wiem, że mogą generować różne opinie... Czy powinienem zapytać niezależny warsztat, jakiego oleju używają? Czy byłoby to odebrane jako brak szacunku i/lub ryzyko dla relacji? Mogę dostać olej Mobil 1 ESP X3 C40 określony w instrukcji w lokalnym Autozone, ale trochę się martwię, jak to wypadnie w warsztacie, z którego planuję wkrótce skorzystać. Po raz pierwszy naprawdę tak bardzo zależało mi na oleju używanym do wymian.

Myślę, że najprostsza odpowiedź to po prostu zapytać, ale zastanawiałem się, co myślą inni/co może zrobili w podobnej sytuacji.

#19 ·
Zatem... Zbliżam się do zakończenia okresu docierania i planuję wymienić olej wraz z kilkoma innymi rzeczami.

Jestem nieco ograniczony, jeśli chodzi o mechaników skupionych na Porsche, z pewnością pod względem wygody bliskości planowanej niezależnej lokalizacji do mojego domu, więc liczę na naprawdę dobre doświadczenie/początek relacji z tym miejscem. Pytanie lub 2, o których wiem, że mogą generować różne opinie... czy powinienem zapytać niezależny warsztat, jakiego oleju używają? Czy byłoby to odebrane jako brak szacunku i/lub ryzyko dla relacji? Mogę dostać olej Mobil 1 ESP X3 C40, określony w instrukcji, w lokalnym Autozone, ale trochę się martwię, jak to wypadnie w warsztacie, z którego planuję wkrótce skorzystać. Po raz pierwszy naprawdę tak bardzo zależało mi na oleju używanym do wymian.

Myślę, że najprostsza odpowiedź to po prostu zapytać, ale zastanawiałem się, co myślą inni/może zrobili w podobnej sytuacji.
To wcale nie jest niegrzeczne. Mam 3 niezależne warsztaty, z którymi regularnie współpracuję. Każdy z nich ma notatki na temat tego, co wolę dla niektórych samochodów. Rozmowa zaczyna się od "Hej, jestem naprawdę podekscytowany, że pomożesz mi w przyszłości serwisować ten samochód. Oto kilka rzeczy, które z nim robię i kilka rzeczy, które chcę omówić..."

#22 ·
Więc wstąpiłem do warsztatu, którego zamierzałem/zamierzam użyć… żeby się przedstawić, wyjaśnić, jak ważna i przyjemna jest dla mnie dobra relacja z warsztatem samochodowym itp., chciałem z nimi omówić, co chcę zrobić (w około 22 dni, ponieważ robię średnio 22 mile/dzień i mam około 440 przed 2000), czyli wymianę oleju, ustawienie geometrii i być może montaż zestawu zmiany biegów GT4.

Zapytałem, czy mogę przynieść własny olej, na co szybko i wyraźnie odpowiedział, że nie. Potem zapytałem, jakiego oleju używa, spojrzał na mnie dziwnie (może niezbyt dobry początek?) i zapytałem, czy używają C40, powiedział A40. Wyjaśniłem, że w instrukcji jest C40, a on zapytał, z którego roku jest mój samochód (2022). Powtórzył, że nie akceptują klientów przynoszących olej, więc zapytałem, czy użyje/będzie miał C40, a on powiedział, że użyją tego, co chcę, w ten sposób „poddałem się”. Początkowo wzbraniał się również przed montażem zestawu krótkiej zmiany biegów, mówiąc, że nie wykonuje instalacji/modyfikacji części z rynku wtórnego (wyjaśnił, że nie wykonuje modyfikacji układu wydechowego itp.), ale po tym, jak wyjaśniłem, że jest to produkt Porsche i że już mam część, wydawał się bardziej w porządku.

Meh, nie wiem… mój wewnętrzny głos mówi, żeby szukać gdzie indziej. To miejsce jest około 3-4 mil od mojego domu, więc miałem nadzieję, że naprawdę poczuję się dobrze. Jest inny warsztat dalej, 10-15 mil, który również otrzymuje pozytywne recenzje. Pojadę tam, żeby dać im taką samą szansę.

Cała sprawa A40 kontra C40 naprawdę mnie zaskoczyła, haha.

#23 ·
Więc wstąpiłem do niezależnego warsztatu, którego zamierzałem użyć… aby się przedstawić, wyjaśnić, jak ważna i przyjemna jest dla mnie dobra relacja z warsztatem samochodowym itp., chciałem omówić z nimi, co chcę zrobić (w około 22 dni, ponieważ średnio pokonuję 22 mile/dzień i mam około 440 przed 2000), czyli wymianę oleju, ustawienie geometrii i być może montaż zestawu zmiany biegów GT4.

Zapytałem, czy mogę przynieść własny olej, na co szybko i wyraźnie odpowiedział, że nie. Następnie zapytałem, jakiego oleju używa, spojrzał na mnie dziwnie (może niezbyt dobry początek?) i zapytałem, czy używają C40, powiedział A40. Wyjaśniłem, że w instrukcji jest napisane C40, a on zapytał, z którego roku jest mój samochód (2022). Powtórzył, że nie akceptują klientów przynoszących olej, więc zapytałem, czy użyje/będzie miał C40, a on powiedział, że użyją tego, co chcę, w ten sposób „poddaję się”. Początkowo wzbraniał się również przed montażem zestawu krótkiej zmiany biegów, mówiąc, że nie wykonuje instalacji/modyfikacji części z rynku wtórnego (wyjaśnił, że nie wykonuje modyfikacji układu wydechowego itp.), ale po tym, jak wyjaśniłem, że jest to produkt Porsche i że już mam tę część, wydawał się być bardziej w porządku.

Meh, nie wiem… mój wewnętrzny głos mówi, żeby szukać gdzie indziej. To miejsce jest około 3-4 mil od mojego domu, więc miałem nadzieję, że naprawdę poczuję się dobrze. Jest inny warsztat dalej, 10-15 mil, który również otrzymuje pozytywne recenzje. Pojadę tam, żeby dać im taką samą szansę.

Cała sprawa A40 kontra C40 naprawdę mnie zaskoczyła, haha.
Poszedłbym za głosem serca i trzymał się z daleka, chyba że ten drugi facet jest gorszy. Ojej! :). Mógł przynajmniej wyjaśnić, dlaczego C40 nie jest wymagany – np. naprawdę konieczny tylko dla modeli europejskich z GPF, instrukcja Porsche jest uniwersalna, więc po prostu podają C40 itp. Ale albo nie wie, albo nie chciało mu się tego wyjaśnić. W każdym razie niedobrze. Powodzenia!

#29 ·
Miałem szczęście kontaktując się z Porsche NA w celu uzyskania informacji. Ktoś tam powinien być w stanie dostarczyć informacji o prawidłowych olejach dla konkretnych roczników/modeli.
Spróbuję tego... Nie mogę uwierzyć, że zaczynam się stresować z powodu oleju silnikowego, haha.

#30 ·
Znalazłem wysoko oceniany warsztat, który pozwoli mi przynieść własny olej i/lub używają produktów Motul i zleci swojemu dystrybutorowi wysłanie dowolnego oleju, którego chcę użyć. Warsztat jest prowadzony przez kilku młodych ludzi/byłych techników Porsche, więc mam dobre przeczucia. Przejęli istniejący warsztat, który przez długi czas był prowadzony przez poprzedniego właściciela, również z dobrą reputacją, jak się wydaje.

Moją jedyną dodatkową myślą/pytaniem było to, że właściciel, z którym rozmawiałem, mówi, że on/oni robią bardziej "pracochłonne" ustawienie geometrii kół, opisał to jako ustawienie zorientowane na tor, używając sznurka i miarki. Powiedział, że bardzo różni się to od tego, co można otrzymać w Goodyear, Tire Kingdom itp. Jestem tu tak niedoświadczony... czy to normalne? Czy powinienem zrezygnować z tego procesu ustawiania geometrii kół? Jeśli jest całkowicie w porządku, to też jestem zadowolony. Dzięki!

#31 ·
........ snip;................„pracochłonne” ustawienie, opisał je jako ustawienie skoncentrowane na torze, przy użyciu sznurka i taśmy mierniczej. Powiedział, że bardzo różni się od tych otrzymanych w Goodyear, Tire Kingdom itp. Jestem tu tak niedoświadczony… czy to normalne? Czy powinienem zrezygnować z tego procesu ustawiania? ......... snip.................
Wielokrotnie robiłem ustawienia „sznurkiem i taśmą mierniczą” po wymianie i/lub modyfikacji elementów zawieszenia, ale tylko po to, aby ustawienie było wystarczająco blisko, aby zabrać pojazd do prawdziwego warsztatu ustawiania. Tak, jest to pracochłonne, ale nie jest tak precyzyjne jak pomiar, który można uzyskać za pomocą nowoczesnego sprzętu do ustawiania. W rękach wykwalifikowanego operatora nowoczesny zestaw do ustawiania może być bardzo dokładny, na czym nie można polegać, używając sznurka. Dlaczego więc warsztat nie miałby używać dobrej maszyny? Kosztują fortunę, a mały warsztat wykonujący ogólne prace nie może uzasadnić tych kosztów. Dlatego najlepsze maszyny znajdziesz w ruchliwym warsztacie ustawiania lub w dużym salonie samochodowym.

I prawdą jest, że ustawienie, którego możesz chcieć do celów torowych lub autocrossowych, może być inne niż ustawienie, którego użyłbyś do użytku ulicznego. Prawdą jest również, że normalny warsztat ustawiania może odmówić użycia czegokolwiek innego niż specyfikacje fabryczne, gdy wykonuje ustawienie, być może dlatego, że obawiają się kwestii odpowiedzialności.

Chodzę do dobrego warsztatu z fantazyjną maszyną i mam „uliczne” ustawienie w moich samochodach, ponieważ żaden z nich w tej chwili nie jest dedykowanym samochodem wyścigowym. Chociaż jeżdżę autocrossem dwoma z nich, to naprawdę przede wszystkim samochody uliczne. Jednak niektórzy z moich kumpli z autocrossu chodzą do lokalnego warsztatu, który również ma fantazyjną maszynę do „specjalnych” ustawień, bardziej odpowiednich do użytku w autocrossie, ponieważ samochody, których używają do autocrossu, przyjeżdżają na przyczepie i nie są nawet dopuszczone do ruchu ulicznego. To ma dla mnie sens.

O ile Twój samochód nie jest dedykowanym pojazdem wyścigowym/autocrossowym, dlaczego miałbyś chcieć „ustawienia skoncentrowanego na torze”? Na Twoim miejscu zdecydowałbym się na ustawienie wykonane przez kompetentny warsztat ustawiania przy użyciu nowoczesnego sprzętu i specyfikacji fabrycznych Porsche. Zrezygnowałbym z każdego, kto oferuje ustawienie „sznurkiem i taśmą mierniczą”, zwłaszcza jeśli zamierzają pobrać za to pieniądze.

#35 ·
Odezwali się z drugiego, dobrze ocenianego warsztatu, który specjalizuje się w Porsche i istnieje od ponad 30 lat, również w pobliżu, oferują oleje Motul/Liqui Moly/Castrol 5w-40 C40 w swoim warsztacie... lub mogę przynieść własne. Robi ustawienie maszynowe.

Myślę, że się tam wybiorę.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za wnikliwe odpowiedzi.

#37 · (Edited)

ten film pomoże wyjaśnić, dlaczego C40 jest potrzebny w dzisiejszych czasach. Bezpośredni wtrysk
Świetny link. Dzięki.
Jeśli chcesz się wkręcić i dowiedzieć się więcej o sadzy w oleju spowodowanej przez bezpośredni wtrysk, spójrz na to: Charakterystyka sadzy w oleju z silnika z bezpośrednim wtryskiem benzyny za pomocą transmisyjnej mikroskopii elektronowej

Powiem Ci więcej, niż musisz wiedzieć o sadzy w oleju, a jeśli naprawdę straciłeś rozum, w artykule wymieniono 41 linków, dzięki czemu możesz znaleźć jeszcze więcej badań nad tworzeniem się sadzy.
Pełne ujawnienie: przeskanowałem pierwszy artykuł i uznałem go za interesujący, ale NIE zagłębiłem się w 41 innych linków.

Czego się dowiedziałem, to to, że tworzenie się sadzy jest realne i nie jest to tylko problem z silnikami Diesla. Dostajemy to w naszych silnikach z bezpośrednim wtryskiem i wydaje mi się, że może to być problem, jeśli używasz świetnego oleju, ale bez odpowiednich dodatków do radzenia sobie z tworzeniem się sadzy. Kilku mądrych facetów wymyśliło, jak przetestować wpływ sadzy w oleju na zużycie elementów silnika, w szczególności łańcuchów rozrządu, a niektóre oleje są tak opracowane, aby zdać ten test. To są oleje, których będę szukał.

#38 ·
Mozella, dziękuję za Twoją niezłomną obronę prawa do oleju.

W mojej naprawdę super początkującej próbie zrozumienia filmu EE + badań online, myślę, zwłaszcza będąc na Florydzie, że wszystko będzie w porządku z olejem Motul 8100 Xclean Gen2 5w-40 C40 (to ciąg słów/liter, których nigdy nie wyobrażałem sobie, że będę musiał powtarzać) oferowanym przez mój lokalny sklep (wybierając to w porównaniu z równie specyficznym LM 5w-40).

Jeśli kiedykolwiek przeprowadzę się na północ, może nawet do GA, mogę zmienić na wariant 0w-40 C40.

#39 ·
Mozella, dziękuję za Twoją niezachwianą obronę właściwego oleju.

W mojej naprawdę super początkującej próbie zrozumienia filmu EE + badań online, myślę, zwłaszcza będąc na Florydzie, że wszystko będzie w porządku z olejem Motul 8100 Xclean Gen2 5w-40 C40 (to ciąg słów/liter, których nigdy nie wyobrażałem sobie, że będę musiał powtarzać) oferowanym przez mój lokalny sklep (wybierając to w porównaniu z równie specyficznym LM 5w-40).

Jeśli kiedykolwiek przeprowadzę się na północ, może nawet do GA, mogę przejść na wariant 0w-40 C40.
Motul to dobre oleje, nie mam żadnych zastrzeżeń co do stosowania 5w40 C40.

Mobil 1 C40 lub Motul C40, brak zauważalnej różnicy.

#42 ·
Ok, ostatnie pytanie, może… Sklep powiedział, że ich olej luzem, Castrol Edge M 5w-40, ma specyfikację C40. Jakie są przemyślenia na temat używania Castrola w porównaniu do Motula/LM? Czy to oczywiste, że proszę o jeden z pozostałych 2, czy też poszedłbyś z tym, ponieważ jest on wewnętrzny i nie wymaga specjalnej prośby itp. Nie mam pojęcia o jakości/reputacji olejów, wynikach testów Blackstone itp… jeśli muszę zostać skierowany w jakimś kierunku, aby lepiej zadać moje pytanie, daj mi znać, dzięki!

#43 ·
Ok, ostatnie pytanie, może… sklep powiedział, że ich olej luzem, Castrol Edge M 5w-40, to specyfikacja C40. Jakie są przemyślenia na temat używania Castrola w porównaniu do Motula/LM? Czy to oczywiste, że proszę o jeden z pozostałych 2, czy poszedłbyś z tym, ponieważ jest w domu i nie wymaga specjalnej prośby itp.

Nie mam pojęcia o jakości/reputacji olejów, wynikach testów Blackstone itp… jeśli muszę zostać skierowany w kierunku, aby lepiej zadać moje pytanie, daj mi również znać, dzięki!
Dowolna specyfikacja C40, używaj bez wahania.
Edge 'M' w C40 jest dość nowy.
Nic złego w Castrolu!

#47 ·
Zobaczcie, kolejne pytanie :p

Czy powinienem upewnić się, że warsztat robi coś z przypomnieniem o serwisie? Jestem ciekaw, biorąc pod uwagę, że będę miał kolejną wymianę oleju przed upływem roku bezpłatnego serwisu w salonie (planuję wymiany oleju co 4-5 tys. km) i nie chcę wprowadzać niepożądanych problemów/zamieszania z salonem przed tym pierwszym "bezpłatnym" serwisem... czy warsztat powinien zresetować coś czy zostawić to w spokoju, aby przypomnienie o serwisie nadal śledziło ten pierwszy rok/harmonogram 10 tys. km?

Oczywiście, poza tą bezpłatną wymianą, nie planuję korzystać z serwisu w salonie w zakresie usług konserwacyjnych.

Mam nadzieję, że to ma sens. Jeszcze raz dzięki!

#49 ·
Ludzie, wyszukajcie w Google A40 vs C40, a dowiecie się, że C40 jest przeznaczony do użytku z filtrami cząstek stałych, które są obowiązkowe w Europie. Jeśli masz nowszego 718 z jednym z nich, użyj C40. Jeśli nie, możesz użyć A40.
Porsche nie powiedział, że A40 jest OK do użytku w moim samochodzie, mimo że nie ma GPF. Być może zrobią to pewnego dnia, a może nie.

Ale pocieszające jest wiedzieć, że ogłosiliście, że A40 JEST OK.

Mój prawnik przygotowuje dokumenty prawne, abyście mogli przejąć odpowiedzialność gwarancyjną od Porsche. Proszę podać swój adres pocztowy lub adres pocztowy swojego zespołu prawnego, abyśmy mogli przesłać Państwu dokumenty.

Mój prawnik wciąż pracuje nad tym, jak duża powinna być kaucja, którą powinniście wpłacić, ale powinna ona wynosić niską siedmiocyfrową kwotę. Chce, żebyście wiedzieli, że ja, wraz z niezliczonymi innymi właścicielami Porsche, jesteśmy wdzięczni, że możemy spać spokojnie, wiedząc, że jeśli coś pójdzie nie tak (nawet w dłuższej perspektywie) spowodowane użyciem oleju A40, wkroczycie i pokryjecie nasze koszty naprawy. 🤡

#50 ·
Myślę, że @Mozella wymaga linku do źródła od Porsche opisującego to, co napisał @kabob. Silnie podejrzewam, że amerykańscy dealerzy Porsche używają hurtowo A40 Mobile One, ale nie mam żadnego źródła. Nie przeszukałem śmietnika w salonie samochodowym, aby sprawdzić, czy jest on wypełniony pojedynczymi pojemnikami na olej, ale pomysł jest intrygujący.

#52 ·
Myślę, że to, czego @Mozella wymaga, to link do źródła od Porsche opisującego to, co napisał @kabob. Mocno podejrzewam, że amerykańscy dealerzy Porsche używają oleju A40 Mobile One w dużych ilościach, ale nie mam żadnego źródła. Nie przeszukiwałem kontenera dealera, żeby sprawdzić, czy jest wypełniony pojedynczymi pojemnikami na olej, ale pomysł jest intrygujący.
Wiem na pewno, że mój lokalny dealer Porsche był gotowy wlać do mojego samochodu olej A40 w dużych ilościach, który wymaga C40. Ale nie dlatego, że mają dyrektywę od Porsche mówiącą, że A40 jest OK. Rozczarowującą odpowiedzią jest to, że ani kierownik serwisu, ani technik, który serwisował samochód, ani facet z działu części nawet nie słyszeli o C40 i byli całkowicie nieświadomi, że jest on przeznaczony do nowszych samochodów.

#51 ·
Ten facet ma dość pouczające spojrzenie na sytuację. Jedno z lepszych wyjaśnień, jakie znalazłem. Niestety, tak naprawdę nie rozwiązuje to głównego pytania, czy A40 jest w porządku w amerykańskich samochodach.

#54 · (Edited)
Wiesz co jest interesujące, jeśli przejdziesz do strony PorscheUSA oil page i pójdziesz za nią, trafisz na stronę Mobile Oil page, gdzie wpisuję informacje o moim samochodzie, a następnie na następny rok. Dla mojego Porsche base Cayman z 2019 roku zaleca wersję FS, czyli A40. Jeśli podniesiesz to do 2020+, otrzymasz wersję ESP X3, czyli C40. Więc to jest pytanie, które należy zadać, IMHO, czy twój dział serwisowy używa FS dla 2019 i starszych oraz ESP X3 dla 2020 i nowszych?

DODANO:
To z PCA w 2020 roku na to pytanie:
przesłane przez Pedro Bonilla [SFL] w czwartek 05.11.2020 22:31

Oto historia prosto z ust konia:
Olej o specyfikacji C40 jest wymagany zamiast A40 w celu ochrony filtrów cząstek stałych gazu. Wszystkie Porsche z 2018 roku i nowsze stwierdzają to w instrukcji, ale te pojazdy (roczniki 2018, 2019 i 2020) nie trafiły do USA i Kanady wyposażone w system filtrów cząstek stałych gazu, więc mogły używać oleju o specyfikacji A40.
Dla roku modelowego 2021 i nowszych, każde Porsche importowane do Ameryki Północnej będzie wyposażone w EPS i będzie wymagało oleju o specyfikacji C40.
Olej C40 nie jest łatwo dostępny, jak się przekonałeś, więc będziesz musiał zabrać go do dealera na wymianę oleju, aż znajdziesz nowy olej. W tej chwili bardzo niewielu dealerów ma w ogóle olej C40, ale powinni być dobrze zaopatrzeni przed końcem roku.
Nowy olej ma numer części VW5100.
To wszystko, co mam w tej chwili.

#95 ·
Wiesz co jest interesujące, jeśli przejdziesz do strony PorscheUSA oil page i pójdziesz dalej, trafisz na stronę Mobile Oil page, gdzie wpisuję informacje o moim samochodzie, a następnie na następny rok. Dla mojego Porsche base Cayman z 2019 roku zaleca wersję FS, czyli A40. Jeśli podniesiesz to do 2020+, otrzymasz wersję ESP X3, czyli C40. Więc to jest pytanie, które należy zadać, IMHO, czy twój dział serwisowy używa FS dla 2019 i starszych oraz ESP X3 dla 2020 i nowszych?

DODANO:
To z PCA w 2020 roku na to pytanie:
przesłane przez Pedro Bonilla [SFL] w czwartek 05.11.2020 22:31

Oto historia prosto z ust konia:
Olej o specyfikacji C40 jest wymagany zamiast A40, aby chronić filtry cząstek stałych gazu. Wszystkie Porsche z 2018 roku i nowsze stwierdzają to w instrukcji, ale te pojazdy (roczniki 2018, 2019 i 2020) nie trafiły do USA i Kanady wyposażone w system filtrów cząstek stałych gazu, więc mogły używać oleju o specyfikacji A40.
Dla roku modelowego 2021 i nowszych, każde Porsche importowane do Ameryki Północnej będzie wyposażone w EPS i będzie wymagało oleju o specyfikacji C40.
Olej C40 nie jest łatwo dostępny, jak się przekonałeś, więc będziesz musiał zabrać go do dealera na wymianę oleju, aż znajdziesz nowy olej. W tej chwili bardzo niewielu dealerów ma w ogóle olej C40, ale powinni być dobrze zaopatrzeni przed końcem roku.
Nowy olej ma numer części VW5100.
To wszystko, co mam w tej chwili.
Co to jest EPS?