Porsche 718 Forum banner

Najtrudniejsza decyzja GT4 RS???!!!!

15K views 55 replies 29 participants last post by  BobbyG  
#1 ·
No cóż. Wyrzuciłem z głowy pomysł GT4 RS. Mój GTS 4.0 jest świetny, mieszkam w mieście i lubię nim jeździć, ale lubię też jeździć po torze. Mój GTS dobrze radzi sobie ze wszystkimi tymi rzeczami.

Ale, i to jest duże ALE, właśnie zaoferowano mi przydział bez ADM na budowę w przyszłym miesiącu. Ale chcą mój samochód w rozliczeniu TERAZ. Zaoferowali uczciwą cenę za rozliczenie. Nie miałbym żadnego fajnego samochodu na lato, poniósłbym dodatkowe koszty i miałbym samochód, który przez 75% czasu nie byłby tak dobry jak mój GTS 4.0.

To trudne.

Mądra rada jest mile widziana.

#2 ·
Podobnie jak randkowanie z supermodelką, GT4RS doprowadzałby cię do szału przez większość czasu, ale przez resztę czasu...........O MÓJ BOŻE!!!!
Również z perspektywy wartości, bez ADM masz praktycznie gwarancję zarobienia pieniędzy, jeśli się nie uda.

#4 ·
Podobnie jak randkowanie z supermodelką, GT4RS irytowałby cię przez większość czasu, ale przez resztę czasu...........O MÓJ!!!!
Również z perspektywy wartości, bez ADM masz praktycznie gwarancję zarobienia pieniędzy, jeśli się nie uda.
To przezabawny opis. Niewiele mogę tu zaoferować. Nie wydałbym tyle pieniędzy na samochód, niezależnie od tego, czy byłaby to supermodelka.

Jednak... jeśli jesteś gotów... tak jak GTS jest wyjątkowy, GT4 RS jest jednym z najbardziej wyjątkowych modeli Porsche, jakie kiedykolwiek powstały. Być może będziesz w stanie to znieść, ponieważ jest tak niesamowity. Ale czy zgadzasz się mieć go jako codzienny samochód i samochód torowy, pokonując mnóstwo kilometrów, zabierając go na tor itp.? Martwię się, że mój GTS zostanie uszkodzony na parkingu. Z GT4 RS myślę, że całkowicie straciłbym głowę. A raczej, praktycznie nigdy bym nim nie jeździł, ponieważ byłbym zbyt zmartwiony. Jeśli to nie ty i nie przeszkadza ci amortyzacja, która wiąże się z kilometrami na samochodzie, to doświadczenie GT4 RS może się już nie powtórzyć. Z pewnością nie podjąłbym decyzji na podstawie kilku miesięcy bez Porsche.

#3 ·
Mój GTS robi to wszystko dobrze.
Chcesz więc zrezygnować z tego na rzecz modelu, który nie będzie robił tego wszystkiego dobrze? Jak bardzo lepsze będzie doświadczenie na torze? Czy będzie wystarczające, aby zrównoważyć obecną przyjemność we wszystkich innych momentach i we wszystkich innych miejscach, które stanowią 75% czasu jazdy?

#5 ·
Widząc to, zdałem sobie sprawę, że jestem winien Ci przeprosiny za to, że nigdy nie odpowiedziałem w Twoim wątku z zeszłego miesiąca - musiało mi wylecieć z głowy. Przepraszam! Więc, żeby podjąć tę rozmowę:

Mam wiele do nauczenia i nawet nie jestem blisko wykorzystania limitów mojego GTS. Nie rozważałbym nawet RS, gdyby gwarantowano, że będą dostępne przez kolejne 5-10 lat.
To świetne nastawienie. (y) Na podstawie CV, które zamieściłeś w innym wątku, tak, masz rację: jesteś lata od wyrośnięcia ponad swojego GTS - wiele lat, jeśli Twój planowany harmonogram 15 wydarzeń rocznie okaże się niezrównoważony. Ważne jest również, aby uzyskać jak najwięcej instrukcji, jeśli naprawdę chcesz robić postępy; w przeciwnym razie większość z nas ma tendencję do nieświadomego utrwalania złych nawyków, które ograniczają wydajność.

Były główny instruktor BMW CCA (NJ Chapter), od którego miałem szczęście się trochę nauczyć, zanim zmarł, słynnie ujął to w ten sposób:
Blake Smith said:
Mogę nauczyć Cię szybkiej jazdy w skromnym samochodzie w dwa lata, ale w szybkim samochodzie może to zająć pięć.
Blake był jednym z architektów Szkoły Szkolenia Instruktorów (ITS) CCA. Wiedział, o czym mówi.

Zastanów się, że GTS jest już poważnie szybkim samochodem. GT4 RS jest bardziej jak nuklearny. :) Nie masz (użytecznej) przestrzeni garażowej; RS jest według większości relacji, na granicy tortur jako samochód uliczny; a jeśli Twoim celem jest bycie szybkim kierowcą, GTS jest lepszym narzędziem do nauki. Jasne, RS to szalenie szybki samochód, i prawdopodobnie będziesz miał z nim absolutną radość na torze... ale możesz się okazać, przez jakiś czas, połykany w zakrętach przez szybszych kierowców w gorszych samochodach.

Bądź więc szczery wobec siebie, czego chcesz od hobby i swoich celów rozwoju jako kierowcy. To pomoże Ci zdecydować, czy przeskoczyć do RS teraz, czy poczekać. Jeśli to drugie, zawsze jest rynek wtórny - te samochody będą dostępne przez lata. (y)

#6 ·
No cóż. Wyrzuciłem z głowy pomysł GT4 RS. Mój GTS 4.0 jest świetny, mieszkam w mieście i lubię nim jeździć, ale lubię też jeździć po torze. Mój GTS dobrze radzi sobie ze wszystkimi tymi rzeczami.

Ale, i to jest duże ALE, właśnie zaoferowano mi przydział bez ADM na budowę w przyszłym miesiącu. Ale chcą mojego trade-in TERAZ. Zaoferowali uczciwą cenę za trade-in. Nie miałbym fajnego samochodu na lato, poniósłbym dodatkowe koszty i miałbym samochód, który w 75% czasu nie byłby tak dobry jak mój GTS 4.0.

To trudne.

Mile widziane są rady.
Rada zgodnie z życzeniem: Trzymaj się tego, co masz!
Powodzenia.

#7 ·
Porsche Cayman GT4 RS tak naprawdę nie jest przeznaczony do codziennej jazdy, to zdecydowanie samochód torowy. Jest dopuszczony do ruchu drogowego i będziesz miał mnóstwo wspaniałych chwil, prowadząc go po ulicy i przyciągając mnóstwo uwagi wszędzie, gdzie jeździsz. Pamiętaj, że produkowana jest tylko ograniczona liczba GT4 RS i jeśli zaoferowano Ci przydział bez ADM, to tak jak wygrana na loterii, skorzystaj z tego. To jeden z najlepszych pojazdów, jakie Porsche wyprodukowało do użytku na torze.

#8 ·
Ale to nie zawsze wybór, to pozycja. Jeśli to kwestia pieniędzy, to zgaduję, że GT4RS kosztuje cię tylko czas, a na dłuższą metę prawdopodobnie przyniesie ci zyski. Jeśli chodzi o brak samochodu przez chwilę, wynajmij coś lub zaspokój swędzenie, idąc na coś takiego jak Porsche Driving Experience w Barber Motorsports, lub jeden z 2-3 dniowych programów Corvette w Spring Mountain lub którykolwiek z wielu innych DE na oponach, hamulcach i paliwie kogoś innego. Będziesz przygotowany na GT4RS.

#9 ·
GTS: możliwości samochodu drogowego na torze. GT4: samochód torowy znośny na drodze. GT4RS: samochód torowy, który jest głośny, gorący i surowy do zwykłego użytku, musisz uważać, gdzie nim jeździsz, bo zerwiesz przedni splitter. Jeśli zdecydujesz się na RS, upewnij się, że dodasz podnoszenie przedniej osi. Instruowałem w RS, było tak, jak opisałem. Jeśli jesteś bardzo doświadczonym maniakiem torowym, RS może być dla Ciebie. Wątpię, czy większość kierowców torowych może w pełni wykorzystać możliwości RS. Powodzenia i gratulacje z powodu tej alokacji!

#10 ·
"Mieszkam w mieście i lubię nim jeździć" - powiedział NIKT NIGDY o samochodzie 4RS. Przejedź się nim lub poprowadź go - inni wspominali - gorący, GŁOŚNY, niewiarygodnie... zapomnij o rozmowach, to naprawdę solowe doświadczenie - zmieniające życie, ale czy naprawdę jesteś na to gotowy... strach przed zaparkowaniem go "...w mieście..."? Masz zatyczki do uszu? To jest samochód wyścigowy... gwiazda rocka wśród samochodów wyścigowych... gotowy na tego rodzaju uwagę. Pamiętasz tamtą supermodelkę? Wymagająca... spójrz na liczbę aktualnie wystawionych na sprzedaż... jak wszystkie supermodelki, ktoś, gdzieś ma już dość znoszenia jej g*wna. To powiedziawszy, jeśli już go dostaniesz, twoi nowi "przyjaciele" ustawią się w kolejce, aby ci "pomóc".

#19 ·
Możesz znaleźć 64 Porsche GT4RS na sprzedaż w Porsche finders USA. 15 nowych 2024, a reszta to używane. Dlaczego tak wielu poprzednich właścicieli pozbywa się Porsche GT4RS? :unsure:
ponieważ nie jest wygodny w użytkowaniu jako samochód uliczny

jeden z właścicieli GT4 RS, z którym rozmawiałem (regularnie jeździ nim po torach), zauważył, że nawet z kaskiem i zatyczkami do uszu w środku jest głośno

inny czynnik to wymagania konserwacyjne wersji RS, które są dość wysokie w porównaniu do wersji GTS i GT4 - nawet wzywa się do interwałów serwisowych łożysk kół ze względu na użytkowanie na torze

#15 · (Edited)
No cóż. Wyrzuciłem pomysł GT4 RS z głowy. Mój GTS 4.0 jest świetny, mieszkam w mieście i lubię nim jeździć, ale lubię też jeździć po torze. Mój GTS dobrze radzi sobie ze wszystkimi tymi rzeczami.

Ale, i to jest duże ALE, właśnie zaoferowano mi przydział bez ADM na budowę w przyszłym miesiącu. Ale chcą mojego trade-in TERAZ. Zaoferowali uczciwą cenę za trade-in. Nie miałbym fajnego samochodu na lato, poniósłbym dodatkowe koszty i miałbym samochód, który przez 75% czasu nie byłby tak dobry jak mój GTS 4.0.

To trudne.

Mądra rada jest mile widziana.
Image

Jeśli masz inny samochód do codziennej jazdy i nie rezygnujesz z manualnej skrzyni biegów, zrób to; kup GT4RS!

#17 ·
Mam jeden, pochodzi z 911 Carrera s i gorąco polecam go zdobyć, jeśli możesz go dostać w cenie zbliżonej do ceny katalogowej. To niesamowite doświadczenie zarówno na torze, jak i na krętych drogach. Będziesz się dużo uśmiechać i chichotać. Przyjaciel, miłośnik samochodów, nazwał to najlepszą ścieżką dźwiękową ze wszystkich samochodów, w jakich jeździł.

#20 ·
Nasz pół-garażowy BGTS pokonuje większość kilometrów podróżując na tor i z powrotem. Robimy weekendowe przejażdżki kilka razy w miesiącu; jednak moja urocza Małżonka nigdy nim nie jeździła... i zachęcałem do tego wiele, wiele, wiele razy. Jej SL450 bardziej jej odpowiada. Dlatego musiałbym rzucić się na przydział Spyder RS bez ADM, niezależnie od tego, czy go potrzebuję, czy nie.

#21 ·
Ciągle wracasz do RS, więc zdecydowanie jest to coś, czego CHCESZ. Jeśli możesz sobie pozwolić na podrapanie tej swędzącej rany i naprawdę sprawi ci to więcej radości, to kim my jesteśmy, żeby cię przekonywać do czegoś innego? To świetny samochód, ale myślę, że musisz zdecydować, ile czasu i wydatków chcesz poświęcić na jazdę po torze w przyszłości. Może to być całe życie i jeśli tak, ten samochód będzie ci w tym towarzyszył przez wiele lat, chociaż możesz zdecydować, że to za mało i potrzebujesz GT3RS, gdy będziesz schodzić dalej w dół króliczej nory.

Jeśli jesteś do tego zobowiązany, to ma to sens. Wciąż wierzę, że możesz świetnie się bawić w swoim obecnym samochodzie. Ale fakt, że może to być ograniczona okazja do kupna i skonfigurowania go tak, jak chcesz, to może to jest właściwa rzecz do zrobienia dla ciebie.

#24 ·
Osobiście bym tego nie zrobił, mimo że RS przejdzie do historii jako legendarny Porsche.

Przy obecnej sytuacji na rynku prawdopodobnie nie udałoby się przejść z GTS -> GT4RS -> GTS bez straty pieniędzy. Bez wątpienia masz dobrą historię wydatków u dealera, ale jest powód, dla którego otrzymałeś ten telefon... I, poza torem, bardzo wątpię, żeby to był tak przyjemny samochód, mówiąc prawdę. Bez wątpienia będzie się czuł wyjątkowo, ale bardzo, bardzo intensywnie.

(Jestem również bardzo sceptyczny co do tego, że poniżej 6 tys. obr./min istnieje jakakolwiek różnica w osiągach. Tak, na torze będziesz cały czas powyżej tego, ale jak często na drodze?)

Jeśli jednak chcesz to po prostu mieć, to zrób to!

#26 ·
Brak ADM - Do dzieła!
Rezygnacja z samochodu przy pięknej pogodzie do jazdy - Nie rób tego.
Uzyskanie wersji jak BK "Zrób to po swojemu" - Do dzieła!
Myślenie (a może nawet wiedza), że GTS to więcej samochodu niż kiedykolwiek będziesz potrzebować - Nie rób tego.
GTS to świetny wszechstronny samochód, który spełnia więcej kryteriów użyteczności - Nie rób tego.
CPO jest zawsze opcją na późniejszym etapie, więc nie ma poczucia pośpiechu w podejmowaniu decyzji - Nie rób tego.
To zależy od ciebie, przyjacielu. Napisz, jaki będzie twój następny ruch, kiedy się wydarzy!

#28 ·
Jeśli tego nie zrobisz, zawsze będziesz się zastanawiać i możesz tego żałować. Jeśli to zrobisz, nie stracisz żadnych pieniędzy, z wyjątkiem jednego lata w dobrym samochodzie (GTS). I jak zauważyli ludzie, możesz dostać coś tylko na lato (być może MX-5).
Całkowicie się zgadzam, że powinien to zrobić, bo prawdopodobnie będzie tego żałował i najprawdopodobniej nie straci (zbyt dużo) pieniędzy, ale nie sądzę, żeby RS miał taki sam urok na dłuższą metę jak GT3 i dla mnie to tylko automat. Więc dla facetów z automatem będą chcieli tylko pełnego GT3 z dodatkowym snobistycznym wpływem, który z tym przychodzi, i podwójnym wahaczem z przodu itp. Myślę, że dlatego zaczynają oferować niektóre w cenie MSRP, to fajne i gdyby zrobili wersję manualną, to śliniłbym klawiaturę. Myślę, że zachowa swoją wartość, ale nie sądzę, żeby autor powinien oczekiwać, że jego wartość wzrośnie jak inne warianty, JEŚLI to wpływa na jego decyzję o zmianie, to wszystko, co mówię.

#31 ·
Cześć wszystkim. Bardzo dziękuję za wasze spostrzeżenia. Skończyło się na tym, że wziąłem przydział $0 ADM GT4 RS. Chociaż uwielbiam mojego GTS 4.0, trudno było to przegapić. Niestety, w ramach umowy muszę rozstać się z Hansem (moim GTS) za dwa tygodnie, aby mogli uzyskać za niego najwyższą cenę w sezonie letnim. Jest to zrozumiałe z ich strony, biorąc pod uwagę, że są jednym z niewielu dealerów, którzy nie pobierają ADM. I tak. Byli uczciwi w kwestii mojego rozliczenia, a ja mieszkam w stanie z ulgą podatkową od sprzedaży.

Ten samochód będzie jeździł po torze, AutoX, po wiejskich drogach i będzie robił kilka wypadów po ulicach Seattle. Oto moja konfiguracja, która blokuje się do produkcji za dwa tygodnie w celu dostawy w październiku. Jest to MY25, prawdopodobnie ostatni rok produkcji.

Muszę przywrócić mój samochód, który ma niesamowite modyfikacje, do stanu fabrycznego. Te są na sprzedaż.
Kolektory Soul Street (przejechane 600 mil) 4000$

Spoiler TWL Carbon Fiber Ducktail 1150$ (Właściwie potrzebuję błyszczącego czarnego spoilera OEM. Jeśli chcesz się wymienić, możemy coś ustalić w uczciwej cenie)

Łopatki wlotu GT4 są pomalowane na metaliczny szary lodowy. Można je przemalować. Logo GT4 wypolerowane. 300$

Osłony wnętrza TWL Carbon Fiber. Wygląda o wiele lepiej niż tani plastikowy OEM. 650$

Końcówki wydechu Fabspeed Carbon Fiber 500$

#53 ·
Hej wszystkim. Bardzo dziękuję za wasze spostrzeżenia. Skończyło się na tym, że wziąłem przydział $0 ADM GT4 RS. Chociaż uwielbiam mojego GTS 4.0, za trudno było to przegapić. Niestety, w ramach umowy muszę rozstać się z Hansem (moim GTS) za dwa tygodnie, aby mogli uzyskać za niego najwyższą cenę w sezonie letnim. Jest to zrozumiałe z ich strony, biorąc pod uwagę, że są jednym z niewielu dealerów, którzy nie pobierają ADM. I tak. Byli uczciwi w kwestii mojego rozliczenia i mieszkam w stanie z ulgą podatkową od sprzedaży.

Ten samochód będzie jeździł po torze, AutoX, uderzał w wiejskie drogi i robił kilka wypadów po ulicach Seattle. Oto moja konfiguracja, która blokuje się do produkcji za dwa tygodnie na dostawę w październiku. Jest to MY25, prawdopodobnie ostatni rok produkcji.

Mam zwrócić mój samochód, który ma niesamowite modyfikacje, do stanu fabrycznego. Te są na sprzedaż.
Kolektory Soul Street (600 mil na nich) 4000$

Spoiler TWL Carbon Fiber Ducktail 1150$ (Właściwie potrzebuję błyszczącego czarnego spoilera OEM. Jeśli chcesz się wymienić, możemy coś ustalić w uczciwej cenie)

Łopatki wlotu powietrza GT4 są pomalowane na metaliczny lodowy szary. Można je przemalować. Wypolerowane logo GT4. 300$

Osłony wnętrza TWL Carbon Fiber. Wygląda o wiele lepiej niż tani plastik OEM. 650$

Końcówki wydechu Fabspeed Carbon Fiber 500$
Czy musisz również zdjąć przezroczystą osłonę silnika? Zanim oddasz go do dealera?

#33 ·
Jeden z niewielu bez pakietu Weissach, na lepsze lub gorsze.
Hoens
Jeden z niewielu bez pakietu Weissach, na lepsze lub gorsze.
Nie jestem fanem maski z włókna węglowego. Myślę, że jest zbyt przesadzona. Lubię niektóre elementy z włókna węglowego, takie jak wloty powietrza i osłona silnika. Dostanę to od TWL. Ich włókno węglowe jest najwyższej klasy i zaoszczędzi mi około 11 tys. dolarów.

#34 ·
Hoens

Nie jestem fanem maski z włókna węglowego. Uważam, że jest zbyt przesadzona. Lubię niektóre elementy z włókna węglowego, takie jak wloty powietrza i osłona silnika. Dostanę to od TWL. Ich włókno węglowe jest najwyższej klasy i zaoszczędzi mi około 11 tys. dolarów.
11 tys. dolarów to około 6% wartości samochodu. Jest z nim wiele innych rzeczy oprócz maski z włókna węglowego. Moim zdaniem sprawia, że wnętrze i wygląd zewnętrzny są bardziej wyjątkowe i ekscytujące, ale dostosowanie samochodu do własnych potrzeb jest częścią tego, co sprawia, że Porsche jest Porsche.

#40 ·
Gratulacje, podjąłeś świetną decyzję
kupując 2025 GT4RS i w fantastycznej cenie. Wszystkie nowe modele 2024 na stronie wyszukiwarki Porsche są wyceniane znacznie powyżej 200 000 $. Cena.
Dziękuję bardzo. Trafiłem w dziesiątkę.

Mam jeszcze długa drogę jako kierowca, zanim zbliżę się do wykorzystania możliwości tego samochodu. Ale zamierzam cieszyć się nim przez wiele lat i mieć dużo czasu i dużo uśmiechu. Mam tylko nadzieję, że moja żona będzie lubiła w nim jeździć.